21 Haziran 2009 Pazar

Kürtçe şarkıya 3 yıl hapis

“Bölücü halay”, “Bölücü şarkı” ve benzeri gerekçelerle yüzlerce kişinin uzun süre hapis cezalarına çarptırıldığı davalar bir süredir gündemden düşmüştü. Ancak müzisyen Şahê Bedo’nun (Şahin Güneş) iki konserinde Kürtçe şarkıda örgüt propagandası yaptığı gerekçesiyle 3 yıl bir ay hapis cezasına çarptırılmasıyla benzer davalar yeniden gündeme geldi.
Kürt müzisyen Şahê Bedo, Bursa ve Diyarbakır’da verdiği iki konserinde okuduğu Kürtçe şarkılarda “PKK propagandası” yaptığı gerekçesiyle iki ayrı davadan 3 yıl bir ay hapis cezasına çarptırıldı. Ancak Bedo’nun hangi şarkıda, hangi kelimelerle propaganda yaptığı belirtilmiyor. 2008 yılı Newroz Bayramı kutlamaları çerçevesinde Bursa Osmangazi İlçesi Göktere Meydanı’da bir konser veren Şahê Bedo’nun, “PKK propagandası yaptığı” kanaatine varan İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, Bedo’yla birlikte Newroz tertip komitesi üyelerine de birer yıl hapis cezası verdi. Şahê Bedo’ya bir diğer ceza da benzer gerekçeyle Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından verildi.
‘MÜCADELE EDECEĞİM’
14 Ağustos 2008’de Diyarbakır Sümerbank Anfi Tiyatro’da Azadiya Welat gazetesinin 2. kuruluş yıldönümünde verdiği konserde okuduğu Kürtçe şarkılarda, “Biz Kürdistan’ı esaret altından kurtaralım. Dağlarda başkaldırış, Kürdistan’ın ozanıyım, ben Kürdistan sesiyim, ya ölüm ya Diyarbekir, yaşasın Kürdistan, ölsün kölelik, gerilla iyi günler, iyi günler gerilla” parçalarını seslendirdiği ve PKK propagandası yaptığı iddiası ile mahkeme Bedo’yu 2 yıl bir ay hapis cezasına çarptırdı. Daha önce hakkında benzer davalar açıldığını belirteen Şahê Bedo, “Bir yandan TRT 6’yı açıp Kürtçe yayın yapacaksın, öbür yandan Kürtçe şarkıdan dolayı ceza vereceksin. Bu bir çelişkidir. Üstelik bu konserlerde okuduğum ezgiler Şivan Perwer’e ait. TRT 6 da o kadar Perwer’in peşinden koştu Türkiye’ye getirmek için. Bu çelişkilerle mücadele edeceğim” dedi. (İstanbul\DİHA)