15 Haziran 2009 Pazartesi

Dünya ekonomisi Rusya'da tartışılıyor

Rusya, Çin ve dört Orta Asya ülkesinin liderleri, bugün Şangay İşbirliği Örgütü'nün toplantıları için Rusya'da bir araya geliyor.

Rus lider Medvedev
Medvedev üstüste iki önemli toplantıya evsahipliği yapacak

NATO'ya karşı olası bir denge unsuru olarak görülen örgütün gündeminde ilk sırayı, küresel ekonomik krizin alması bekleniyor.

Toplantılara İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad'ın da katılması planlanıyor.

Yarın ise, gelişmekte olan ekonomiler arasında başı çeken dört ülkenin; Rusya, Çin, Brezilya ve Hindistan'ın yine Yekaterinburg'da zirvesi var.

BBC'nin Asya editörlerinden Şirong Çen, zirvelerin küresel güç dengelerindeki kaymayı da ortaya koyan işaretler barındırdığına dikkat çekiyor.

Güç dengelerindeki bu kayıştan en kazançlı çıkan ülkenin de Çin olduğu genel kabul gören bir görüş
BBC Asya editörü Şirong Çen

Çen'e göre her iki zirvenin de dikkat çekici yanı, katılımcılar arasında Batılı herhangi bir ülkenin olmaması.

Çen "Güç dengelerindeki bu kayıştan en kazançlı çıkan ülkenin de Çin olduğu genel kabul gören bir görüş." diyor.

Şangay İşbirliği Örgütü 2001 yılında Çin ve Rusya'nın yanısıra Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan ve Özbekistan'ın katılımıyla kurulmuştu.

Örgütün kuruluşundaki temel amaç ise, bölgedeki aşırı akımlar ile mücadele ve sınır güvenliğini arttırmak.

Hindistan, Pakistan, İran ve Moğolistan'ın da daha sonra gözlemci olarak katıldıkları bu örgüt, kimi uzmanlara bakılırsa, Çin başta olmak üzere üye ülkelerin bölgesel güvenliği geliştirme konusunda oynayamaya çalıştıkları rolün bir göstergesi.

Ancak son ekonomik kriz, Şangay İşbirliği Örgütü'nün güvenlik boyutuna yeni gündem maddeleri eklemesine neden oldu.

Üye ülkeler, kendi ekonomilerini istikrara kavuşturmak için eşgüdümlü önlemler saptama ve çok taraflı ticareti ve işbirliğini arttırarak büyümeyi sağlama arayışında.

Çin ile diğer beş Şangay İşbirliği Örgütü üyesi arasındaki ticaret, 2001 yılında 12 milyar dolar seviyesinde iken, 2007'de yaklaşık altı kat artarak 68 milyar dolar düzeyine çıktı.

Ayrıca tek bir enerji pazarı kurma ve Şangay İşbirliği Örgütü içinde ortak ulaşım koridoru oluşturma da planlar arasında.

BBC Türkçe / 15.06.09