14 Haziran 2009 Pazar

Koçerlere şehir yasak!

Bölgede devam eden operasyonlar nedeniyle yaylalara çıkmaları yasaklanan koçerler, bu kez de valiliklerin ‘yayla’ yasağına takıldı. Valiliklerinin yayınladığı genelge ile koçerlerin şehir merkezlerinden ve trafik geçiş noktalarından yaya geçmeleri yasaklandı. Bitlis’in Tatvan ilçesinin girişine yakın bir noktada koçerlerin 5 bin küçükbaş hayvanı jandarma tarafından alıkonulurken, Van’ın Çatak (Şax) ilçesinde ise koçerlerin hayvanları stadyuma kapatıldı.
HAYVANLAR ALIKONULDU
Bitlis, Ağrı ve son olarak Van valilikleri tarafından çıkarılan genelgelerde koçerlerin yerleşim yerlerinden ve trafik geçiş yollarından geçişleri yasaklandı. 2 Haziran’da Bitlis’in Tatvan ilçesinin girişine yakın bir noktada jandarma tarafından 20 kişilik Özdemir ailesi 5 bin küçükbaş hayvanla 3 gün alıkonulmuştu. Aynı durumda Ağrı’nın Diyadin ilçesinde koçerlerin operasyon olduğu gerekçesiyle ilçeye yakın noktada durdurularak, yaylalara gitmelerine izin verilmedi. Son olarak Van valiliği de bu uygulamaya katıldı.
Şırnak’ın Cizre ilçesinden gelen Kêçan Aşîretine mensup koçerler, Van’ın Çatak ilçesine bağlı Narlı (Girêsor) köyüne bağlı Bezirxan yaylasına çıkmak isterlerken, Van Valiliği talimatıyla jandarma tarafından 4 çoban ile beraber yaklaşık 800 koyunu alıkonularak 8 gündür stadyuma kapatıldığı öğrenildi. 20 gündür yollarda olan koçerlere ise, yine valilik talimatıyla koyunları arabalara bindirerek geri gitmeleri yönünde talimat verildiği öğrenildi.
MAĞDURİYETLERİ
ARTIYOR
Genelgeye tepki gösteren koçerler, yollarda zorluk çektiklerini ve hayvanların telef olduğunu belirtti. 2 ay önce Mardin’den yolla çıkan ve Bitlis’te Sutey ve Sipan Dağlarına çıkmalarına izin verilmeyen Özdemir ailesinden Mazhar Özdemir, “Yıllardır bulunduğumuz yörelerde geçiş yolu üzerindeki birçok yayla yasak edildi. PKK’ye yardım edildiği gerekçesiyle bu yasak konuluyor. Biz yollarda hem maddi hem de manevi anlamda perişan oluyoruz. Bunun yorgunluğunun yanı sıra birde hayvanların yeme içme gibi sorunları ile zayıflaması bizim binlerce TL’lik kaybımıza neden oluyor” dedi. Toplama kampı benzeri bir hayat yaşamaya mahkum edildiklerini dile getiren ve Şırnak’tan Van’ın yaylalarına gelmek için yolla çıkan Kêçan Aşireti’den Medeni Tayan ise, bir aydır yollarda olduğunu ve bunun sonucunun hayvanları ile beraber alıkonma olmaması gerektiğini söyledi. 8 gündür yaklaşık 800 hayvanı ile Çatak ilçe stadyumunda tutulduklarını belirten Tayan, “Bu nasıl bir uygulamadır, biz nereye gideceğiz. Bir yandan bölgeyi kalkındıracağız diyorlar, diğer yandan da hayvanlarımızı açlıktan öldürüyorlar. Peki et pazarı olmazsa bu bölge nasıl kalkınacak” şeklinde konuştu. Tayan, “Biz bu uygulamayı kabul etmiyoruz, bizim nasıl bir durumda olduğumuzu herkes bilsin, buna bir çözüm bulunsun” dedi.
Valiliklerin uygulamasına tepki gösteren Van DTP’li İl Genel Meclis Üyesi Ali Kalçık ise, yaylaların koçerlerin olduğunu belirtti. Valilikle yaptıkları görüşmede mera kullanımı için tapu olması gerektiği yönünde kendilerine bilgi verildiğini anlatan Kalçık, “Tüm çabalarımıza rağmen 8 gündür hayvanlar açlıkla karşı karşıya bırakıldı” dedi. Yaşanan uygulamaların ülkenin, özellikle bölgenin kalkınmasına bir katkı sağlamayacağını aksine var olanı bitireceğine dikkat çeken Kalçık, uygulama ve talimatlarla devletin bölgeye ve özellikle Kürtlere bakış açısını ortaya koyduğunu belirterek, koçerlerin yaşadığı sıkıntılara vurgu yaptı. (Van\DİHA)