15 Haziran 2009 Pazartesi

Musevi gösterileri iptal ettirdi

İran'da seçimi kaybeden reformcu aday Musevi, yandaşlarının bugün Tahran'da yapmaya hazırlandığı eylemi iptal etti.

Cumhurbaşkanlığı seçimleri sonrasında İran gergin. Seçimi kaybettiği açıklanan reformcu aday Mir Hüseyin Musevi'nin yandaşları bugün de Tahran'da gösteri düzenlemeyi planlıyordu. Ancak Mir Hüseyin Musevi'nin internet sitesinde, taraftarlarının bugün Tahran'da yapacağı belirtilen protesto yürüyüşünün ertelendiği bildirildi.

Açıklamada, İçişleri Bakanlığının yürüyüşe izin vermemesi üzerine bu kararın alındığı belirtildi.

Hükümet reformcu adayın destekçilerinin gösterisine izin vermek niyetinde değildi. İran Devlet Radyosu, İçişleri Bakanlığı'nın bir bildirisini yayınlayarak, "herhangi bir yürüyüş için izin verilmediğini ve böyle bir toplantının yasa dışı olacağını bildirdiğini" duyurmuştu.

Musevi taraftarları dün dağıttıkları bildirilerde, başkent Tahran'ın merkezinde bugün öğleden sonra bir protesto gösterisi yapılması çağrısında bulunmuştu.

İran polisi iki gündür devam eden gösterilere sert şekilde karşılık veriyor.
Öte yandan seçim sonuçlarının açıklanmasıyla başlayan şiddet olayları Tahran Üniversitesi'ne de sıçradı. Gösterilerin, sadece Cumhurbaşkanı Ahmedinejad'a değil, dini lider Hamaney'e de bir meydan okuma olduğu yorumları yapılıyor.

Reformcu kanat ise krize çözüm arayışında. Musevi, dini lider Ali Hamaney ile biraraya geldi, ancak görüşmeda konuşulanlara ilişkin bir açıklama yapılmadı.

GAZETECİLER ARTIK İRAN'I TERK ETMELİ


İran, yabancı ve bağımsız medyaya da kısıtlama getiriyor. İsveç STV televizyonu muhabirinden ülkeyi terketmesi istenirken, Alman ZDF televizyonu muhabirinin çalışması engellendi. İngiliz yayın kurumu BBC İran'dan güçlükle yayın yaptığını duyururken, İranlı yetkililer, seçimi izlemek için gelen gazetecilere vizelerinin uzatılmayacağını iletti.

NTV-MSNBC / 15.06.09