20 Haziran 2009 Cumartesi

17 yaşındaki 'gösterici'ye dokuz yıl hapis

Adana’da daha önce ‘örgüt propagandası yapmak ve örgüt üyeliği’ suçlamasıyla dört yıl sekiz ay 20 gün hapis cezası alıp beş ay tutuklu kalan 17 yaşındaki T.T., bu kez de başka bir eylemden ötürü cezalandırıldı. Bu eylemden dolayı da 59 gün tutuklu kalan T.T., yine dört yıl sekiz ay 20 gün hapse çarptırıldı. Toplamda, dokuz yıl yedi ay 10 gün hapis cezası alan T.T., iddiasına göre, cezaevinde kaldığı süre içerisinde dövülmüş, ıslatılmış, o halde sırtına binilmişti.
T.T., Öcalan’ın yakalanıp ülkeye getirilişinin yıldönümü olan 15 Şubat 2009’da Dağlıoğlu Mahallesi’ndeki izinsiz gösterilere katıldı. Polisin çektiği kimi fotoğraflar doğrultusunda, eylemden iki hafta sonra gözaltına alınan T.T., 59 gün tutuklu kaldı. Adana 6. Ağır Mahkemesi’ndeki yargılamanın son duruşması dün görüldü. T.T., ‘örgüt propagandası ve örgüt üyeliği’nden toplam dört yıl sekiz ay 20 gün hapis cezasına çarptırıldı.

Fotoğraflardan teşhis
T.T., daha önce de aynı mahallede 8 Şubat 2008’de Özgür Yurttaş Derneği’nin açılışı sonrası meydana gelen eylemlerden sonra yine polisin çektiği fotoğraflardan yola çıkılarak gözaltına alınmış, beş ay tutuklu kalmıştı.
Adana 8. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen yargılama geçen ekim ayında bitmiş, T.T.’ye yine aynı suçlardan aynı ceza verilmişti. Böylece 17 yaşındaki T.T., toplamda dokuz yıl yedi ay 10 gün hapis cezasına çarptırılmış oldu.
Bu arada, T.T.’nin babası Beşir T., İHD’ye yaptığı başvuruda, oğlunun 24 Mart 2009’da tutuklanıp götürüldüğü Kürtçüler Cezaevi’nde gardiyanlar tarafından dövüldüğünü, hortumla ıslatıldığını, ardından sırtlarına binildiğini, ertesi gün sabah ıslak elbiseleriyle Pozantı Cezaevi’ne götürüldüğünü ileri sürmüştü.
Adana İHD’nin verilerine göre, kentte, siyasi sebeple cezalandırılan Kürt çocuk sayısı 86’ya, verilen toplam ceza miktarıysa 400 yıl 11 aya çıktı.

‘Bu çocuklar ne olacak?’
İHD Şube Başkanı Ethem Açıkalın, “Sadece slogan ve taş atmanın cezasının bu kadar olduğu bir ülkede bu çocuklar yüzlerini nereye dönecek? Hakikatleri adaletle ölçemezseniz bu ses yankılanır ve kendisini dağlarda bulur. Çocuklara ceza verirken polis tutanağını esas alan mahkemeler, işkence ve kötü muamele şikâyetlerini araştırmıyor” dedi.


RADİKAL