25 Haziran 2009 Perşembe

BİRİLERİ BEYAZLATILMIŞ KOT GİYERKEN, ONLAR ÖLÜYOR!

Kot kumlama işlemi, kotların beyazlatılması, eskitilmiş görünüm verilmesi için kumun kuru hava kompresörleriyle kotların yüzeyine tutularak aşındırılması işlemine verilen isimdir. Kot kumlama işinde kullanılan bu özel kumun ölümcül silikozis hastalığına sebep olduğu uzun zamandır bilinmekteydi.
Modern üretim yapan ülkelerde özel makineler tarafından yapılan bu işlem, ülkemizde hiçbir iş güvencesi olmayan, sigortasız ve düşük ücretlerle çalışan, neredeyse kullanılan kumdan daha değersiz ve kum zayi olmasın diye havasız kapalı yerlerde çalıştırılan işçiler tarafından yapılmaktaydı. Bugüne kadar 41 kişinin ölümüne neden olan kot taşlama işinde kum, silis tozu veya silika kristalleri içeren madde kullanılması ancak bu yılın Nisan ayında yasaklanabilmişti.
Bugün ise silikozis hastalığına yakalanmış ve tedavi görmesi gereken işçiler, "vaktiyle kot kumlama sektöründe çalışmış olduklarını" kanıtlayabilmek için mahkeme kapılarında yaşam mücadele veriyorlar.
Sorunlarını çözüm bulunmasını isteyen kot taşlama işçileri dertlerini Ankara’ya anlatabilmek http://kotiscileri.org/ adresinde imza kampanyası başlattılar.