29 Haziran 2009 Pazartesi

Polis 'dur' durak bilmiyor/ 2

İzmir'de 'dur' ihtarına uymadığı gerekçesiyle aracında polis kurşunuyla öldürülen Baran Tursun davasında sanık polis Oral Emre Atar 2 yıl 1 ay hapis cezasına çarptırıldı.Aynı dava kapsamında delilleri gizlemek ve evrakta sahtecilikten yargılanan 10 polis ise beraat etti.

Polise 'sembolik' ceza

İzmir’in Bayraklı ilçesinde iki yıl önce “dur” uyarısına uymadığı gerekçesiyle açtığı ateş sonucu Baran Tursun’un yaşamını yitirmesine neden olduğu savıyla yargılanan polis memuru Oral Emre Atar’a 2 yıl 1 ay hapis cezası verildi. Olayın ardından delilleri gizlemekle suçlanan 10 polis memuru ise beraat etti. Cezayı 'sembolik' bulan baba Mehmet Tursun, "Baran Tursun davası, yerel mahkemeyle sonuçlanacak bir dava değildir. Oğlumuzu vuran polis beraat bile etse veya 2 bin 1 yıl ceza bile alsa peşini bırakmayacağız" dedi. Baba Tursun, sanık polis ile tanık polisin tutanaklara geçen çelişkili ifadelerinin olduğunu savunarak, mahkemenin gerekçeli kararı ve adli tıp raporlarının sonucu doğrultusunda polis memuru Oral Emre Atar'a verilen 2 yıl 1 ay cezayı hukuki bir isabetsizlik olarak değerlendirdi.

Gerekçeli karar ve Adli Tıp raporları

Mehmet Tursun, dava ile ilgili Karşıyaka 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nin gerekçeli kararında "Kurşunun bir yerden sekmediği, sanığın düşerken ya da yere doğru ateş etmediği, sanığın düştüğü sırada tabancasının istemi dışında ateş almasının söz konusu olmadığı kabul edilmiştir" ifadesinin kullanıldığını belirtti. Ayrıca İstanbul Üniversitesi Adli Tıp Uzmanı Doç.Dr. Nadir Arıcan ile Adnan Menderes Üniversitesi Adli Tıp Anabilimdalı Başkanı Prof. Dr. Ufuk Katkıcı tarafından mahkemeye sunulan adli tıp raporlarında geçen "Yaralanmanın herhangi bir sekme olmaksızın direkt atış sonucu meydana geldiği", atış durumunun ise "Araç sürücüsünün tam arkasından, başının hizasından paralel ve direkt ateş sonucu olabileceği" açıklamalarının bulunduğuna dikkat çeken baba Mehmet Tursun, Karşıyaka 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nin "Taksirle adam öldürmek" suçundan sanık polis memuru Oral Emre Atar'ın 2 yıl 1 ay hapisle cezaladırılmasının adalete dayalı bir ceza olmadığını savunarak verilen cezayı eleştirdi.

Cezayı 'sembolik' olarak nitelendiren Tursun, "Baran Tursun davası, yerel mahkemeyle sonuçlanacak bir dava değildir. Dünya ölçeğine götüreceğimiz bir davadır. Oğlumuzu vuran polis beraat bile etse veya 2 bin 1 yıl ceza bile alsa peşini bırakmayacağız. Suçunu itiraf etmelidir, edecektir. Oral Emre Atar ve ailesine sesleniyoruz, adalete teslim olsunlar'' dedi.
Cumhuriyet