25 Haziran 2009 Perşembe

ARAMIZDA

Akdeniz Üniversitesi’nde geçen yıl 6 Nisan’da devrimci öğrencilere saldıran ülkücülere destek amacıyla kampusa gelip tabancayla ateş eden ülkücü provokatör Ömer Ulusoy, serbest bırakıldı

ÜLKEYİ KAOSTAN KORUMUŞ
Geçen yıl nisan ayından beri tutuklu yargılanan Ömer Ulusoy, 5 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırıldı. Ulusoy’un yattığı süre göz önüne alınarak tahliyesine de karar verildi. Davanın dünkü duruşmasında tahliye talebini tekrarlayan Ömer Ulusoy, “Ben olmasaydım ülke kaosa sürüklenecekti. Bize saldıranlar ellerinde çiçeklerle gelmiyordu. Ben de Konyaaltı’nda eğlenenlerin arasında ateş etmedim. Pişmanım” dedi.

ADAM ÖLDÜRMEYE TEŞEBBÜS

Mahkeme heyeti, ‘adam öldürmeye teşebbüs’, ‘korku ve panik yaratacak şekilde havaya ateş etmek’, ‘tehdit’ ve 6136 sayılı Ateşli Silahlar Kanunu’na muhalefet suçlarından 3 yıldan 8 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanan Ömer Ulusoy’u 5 yıl 9 ay hapis ve 720 lira para cezasına çarptırdı. Ulusoy’un yattığı süre göz önüne alınarak tahliyesine de karar verildi. Ulusoy’un tahliyesi tepki çekti.

ÇAYAN ETHEM

Akdeniz Üniversitesi (A.Ü) Kampusu’ndaki Akdeniz Öğrenci Yurdu’nda Nisan 2008’de yaşanan olaylarda, öğrencilere tabancayla ateş açarken görüntülenen tutuklu sanık Ömer Ulusoy’un tahliyesine karar verildi. Sanık Ömer Ulusoy, 5 yıl 9 ay hapis, 752 TL para cezasına çarptırıldı.
Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) Antalya Şubesi eski Başkanı avukat Münip Ermiş, “Ömer Ulusoy’a verilen cezada tahrik hükümleri uygulandı. Bunu anlamak mümkün değil. Üniversite dışından silahlı olarak olarak okula basmaya geliyorlar. Kararı temyize götüreceğiz” dedi.
Antalya 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın 14. duruşması dün gerçekleştirildi. Ulusoy’un avukatı Ayhan Atasayar duruşmada söz alarak sanık Ömer Ulusoy polis tarafından yakalanmadığına, kendi iradesiyle teslim olduğunu dikkatleri çekerek bu durumun kaçma düşüncesinin olmadığını gösterdiğini söyledi. Avukat Atasayar, mahkeme heyetinden Ulusoy’un beraatini istedi.

ULUSOY: ONLAR DA ÇİÇEKLE GELMEDİ
Daha önceki duruşmalarda yaptığı gibi dünkü duruşma sırasında da tahliye isteğini tekrarlayan Ömer Ulusoy, “Ben ve arkadaşlarıma saldıranlar çiçeklerle üzerimize gelmiyordu. Ben olmasaydım ülke o dönemde kaosa sürüklenecekti. Pişmanım” dedi.

KARAR: ÖNCE HAPİS SONRA TAHLİYE
Kararını açıklayan mahkeme, sanık Ulusoy hakkıdaki kararını açıkladı. Heyetin oy çokluğuyla verdiği kararla, Ulusoy, “İnsan öldürmeye teşebbüs” suçundan 4 yıl 6 ay, tabanca taşıması nedeniyle de, 6136 sayılı Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkında Kanun kapsamında 1 yıl 3 ay hapis ve 720 TL para cezasına çarptırıldı.
Mahkeme sanığın, “Suç işlemeye tahrik” suçundan beraatine karar verdiğini açıkladı. Ömer Ulusoy’un, cezaevinde kaldığı günler ve çarptırıldığı hapis cezasını göz önüne bulunduran mahkeme, Ulusoy’un tahliye edilmesini karar verdi.

ARKADAŞLARINA DA PARA CEZASI
Mahkeme, Ulusoy’la birlikte aynı olaydan dolayı yargılanan sanıklardan saldırganlardan Tahir Kara’ya ‘gürültü yapmak’ fiilinden 50 TL, Mustafa Gümüş’e ‘adam yaralamaya teşebbüs’ suçundan 740 TL, Ayhan Sezgin’e ‘suç işlemeye tahrik ve silahlı tehditten’ fiilinden 720 TL, Çağrı Bulut’a ‘silahla yaralamaya teşebbüs’ fiilinden 720 TL, Mesut Göcük’e ‘silahlı tehdit’ suçundan 720 TL, Ali Can Yavuz’a ‘adam yaralama’ suçundan 1.500 TL ve Ahmet Turgut’a ‘silah taşımaktan’ 25 gün hapis ve 80 TL adli para cezası verdi.

5 YIL SONRA CEZALARI KALKACAK
ÇHD Antalya Şubesi eski Başkanı avukat Münip Ermiş, verilen cezalara ilişkin “sanıklar 5 yıl içerisinde suç işlemediği takdirde mahkemenin verdiği bu cezalar ortadan kalkacak” açıklamasında bulundu.

DEVRİMCİ ÖĞRENCİLERE DE CEZA
Avukat Ermiş, aynı olayda saldırıya uğrayan ve Ömer Ulusoy tarafından üzerlerine ateş açılan öğrencilerden Münir Aktan, Ahmet Bekmez, Çağrı Biber, Muzaffer Çelebi, Erkan Yerlikaya’yı da mahkemenin ‘kamu malına zarar vermekten’ 10 ay hapsi cezası verdiğini açıkladı. Ermiş, bu cezaların da mahkemece ertelendiğini belirtti.

ULUSOY’A TAHRİK İNDİRİMİ YAPILDI
Avukat Ermiş’in mahkemenin kararına itirazlarını şöyle dile getirdi:
“Bu dosyada on üç devrimci öğrenci yaklaşık 4 ay tutuklu kaldı. Bu sonuç başından beri söylediğimiz gibi devrimci öğrencilerin tutukluluğun tümden haksız olduğunu göstermiştir. Beraat eden öğrenciler yönünden hazine aleyhine dava açacağız.”
14 duruşmadır mahkeme sürecini takip eden avukat Ömer Ulusoy’a verilen cezada tahrik hükümleri uygulandı. Bunu anlamak mümkün değil. Üniversite dışından silahlı olarak olarak okula basmaya geliyorlar. Öğrenciler bu silahlı gruba karşı koyuncada bu hareketleri tahrik olarak değerlendiriliyor. Kararı bu noktadan temyiz edeceğiz. Zaten mahkeme heyetinde bir üye karara bu noktadan muhalefet etti, tahrik yok” dedi.
Birgün