15 Haziran 2009 Pazartesi

Bolivya’da Che Guevera’nın 81. yaşgünü kutlandı


Bolivyalılar ve Kübalılar gerilla lideri Che Guevera’nın 81. doğumgünü anısına Ekim 1967’de öldürüldüğü yerde bir anma düzenlediler.

Bolivya’da Che Guevera vakfında çalışan bir grup Küba’lı ve yerel yöneticiler, 14 Haziran 1928 yılında Arjantin’in Rosario şehrinde doğan efsanevi gerilla Che Guevera’nın katledildiği yerde buluştular.

İspanyolca incir ağacı anlamına gelen La Higuera, Santa Cruz eyaletine bağlı Vallegrande bölgesinde buluna küçük bir köy.

Santa Cruz de la Sierra’nın 150 km güney batısında ve deniz seviyesinden 1950 metre yükseklikteki kasabanın 2001 sayımlarına göre nüfusu 119 ve çoğu yerli Guarani halkından geliyor.

8 Ekim 1967 ‘de Che Guevara, Bolivya ordusu tarafından Quebrada del Churo yakınlarında yakalandı. Bu onun Latin Amerika’yi özgürleştirme harekatının sonu oldu ama gerilla mücadelesi örneği yaşamayı sürdürdü.

Efsanevi gerilla Che Guevara’nın anısına öldürüldüğü okul binasının önünde 2004 yılında bir anıt yapıldı.

Pazar günü Küba’lı öğretmenler, sosyal hizmet çalışanları ve sağlık personeli çalışmaları nedeniyle ödüllendirilecekler.

La Higuera’ya seyahat etmeden önce konvoy doğu Bolivya’da Che’nin naaşının sergilendiği ve bir süre sonra gizlice bir uçak pistinin altına gömüldüğü Vallegrande’de konakladı. Che’nin kalıntıları gömüldükten 30 yıl sonra bulundu ve gerilla yıllarından kalan arkadaşlarının bir çoğunun katılımıyla Küba’ya getirildi.

Prensa Latina / 15.06.09