19 Haziran 2009 Cuma

"Kansere Yakalanan Güler Zere Serbest Bırakılsın"

Halkın Hukuk Bürosu avukatları, müvekkilleri Güler Zere'nin serbest bırakılması için kampanya başlattılar.

Avukatların verdiği bilgiye göre 14 yıldır tutuklu olan 37 yaşındaki Zere Elbistan Kapalı Hapishanesinde kansere yakalandı.
"Zere ölümü bekliyor"

Halkın Hukuk Bürosu avukatları açıklamalarında "Zere gerek hastalığının geç teşhis edilmesi gerekse de teşhis edilen hastalığının tedavisinin 'tedavi sırası' ve 'mahkum koğuşunda yer bulunmaması' gerekçeleriyle başlatılmaması nedeniyle bugün ölümün kıyısına gelmiş durumda" diyor.

"Hükmedilen sürede özgürlükten yoksun bırakılmaktan ibaret olan cezaya içkin olan elem ve kederin etkisinin arttırılması açık bir kötü muamele olarak kabul edilmelidir. Keza kötü muamele için, bir tutukluya zarar vermek niyeti taşımak gerekmez; hizmet sunumunda 'tümden yetersizlik ya da bir dizi bireysel olay' sonucu kayıtsızlık da aynı sonuca yol açabilir. Tedavi olanaklarının sağlanmasındaki başarısızlık/kayıtsızlık bu kapsamda değerlendirilmelidir."

Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi, Balcalı Hastanesi, Kulak Burun Boğaz Anabilim Dalı, Zere için hazırladığı 5 Haziran 2009 tarihli raporunda "ağız içinde ve boyunda tümör mevcuttur" ve "operasyon ardından radyoterapi almalıdır" ifadelerine yer veriyor.

Adana Tabip Odası'ndan doktor Osman Küçükoğlu da "Zere'nin hastalığının yaşamı tehdit eden ciddi bir sağlık sorunu olduğunu, tam iyileşme şansının çok küçük olduğunu, şuanda bulunduğu ortamın tedaviyi ileri derecede zorlaştırdığını" söylüyor.
"Yasalara aykırı"

Halkın Hukuk Bürosu avukatları bu durumun İnsan Hakları Avrupa Sözleşmesi' nin 2. maddesi ile güvence altına alınan yaşama hakkı , 3. maddesi ile güvence altına alınan işkence ve fena muamele yasağının açık şekilde ihlal edildiğine işaret olduğunu savunarak ekliyorlar:

"5275 Sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkındaki Kanun'un 16. maddesi uyarınca cezanın amacı dışında etki yaratabileceği anlaşılan hallerde infazın geri bırakılacağı düzenlenmiştir. Maddenin 2. fıkrası uyarınca tıbben tedavisine olanak bulunmayan veya tedavisi uzun sürebilecek bir takım hastalıklar halinde cezanın hastane mahkûm koğuşunda infazında hükümlünün hayatı için kesin bir tehlike oluşturuyorsa cezanın infazı geri bırakılacaktır. Zere'nin tutulduğu hastalığın türü, tedavi sürecinde yaşanılan olumsuzluklar birlikte değerlendirildiğinde durumun bu kapsamda değerlendirilmesi zorunludur. Ancak bu zorunluluğa karşın, bugüne kadar bu yönde yapılan başvurulardan herhangi bir sonuç elde edilememiştir."

Avukatların çağrısı Zere'nin derhal serbest bırakılması yönünde.

"Kamuoyunu bu ölüme izin vermemeye çağırıyoruz" diyen avukatlar ile Zere ile dayanışma için mektup adresini veriyorlar:

Çukurova Üniversitesi Balcalı Araştırma Hastanesi Mahkum Koğuşu, Karataş Hapishanesi, Adana.

Zere'ye muameleyi protesto içinse Halkın Hukuk Bürosu Adalet Bakanlığı'nı adres gösteriyor:

T.C. Adalet Bakanlığı, 06669 Kızılay, Ankara. Telefon: 0312 417 77 70, Faks: 0312 419 33 70 (EZÖ)