22 Kasım 2009 Pazar

342 çocuk için 'Bir göz de sen ol'

Devlet tarafından öldürülen 342 Kürt çocuk için İstiklal Caddesi'nde sessiz yürüyüş yapıldı. Üzerlerine katledilen çocukların isimlerinin yazılı olduğu beyaz önlükler giyen, kollarına kırmızı bileklikler takan katılımcılar, Cumartesi Anneleri'yle kucaklaştı.

20 yılda asker ve polisler tarafından öldürülen 342 çocuk için "Bir göz de sen ol" başlığıyla yürüyüş düzenlendi. Beyoğlu Tünel'de bir araya grup, üzerlerinde çocukların isimlerinin yazılı olduğu beyaz önlükler ve kollarında kırmızı bilekliklerle Galatasaray Meydanı'na kadar sessiz yürüdü. Yürüyüştekileri meydanda Cumartesi Anneleri karşılaştı, yakınlarını ve çocuklarını kaybeden aileler kucaklaştı.

Oyuncu Ayça Damgacı, Galatasaray Meydanı'nda yaptığı açıklamada, 1989'dan 2009'a kadar son 20 yılda 342 Kürt çocuğun devletin kolluk güçleri tarafından öldürüldüğünü söyledi. Damgacı, 18 aylık Mehmet Uytun'un Cizre'de başına gelen gaz bombasıyla öldürüldüğünü, Ceylan Önkol'un henüz 14'ündeyken hayvan otlatırken öldürüldüğünü, 12 yaşındaki Uğur Kaymaz'ın bedenine sıkılan 13 kurşunla öldürüldüğünü hatırlattı. Damgacı, ismini sayamadıkları daha pek çok çocuk olduğunu ifade etti, “20 yıldır on binlerce yurttaşın yanında çocukların da canını alan zulüm dursun, şiddete son verilsin” dedi. Ayça Damgacı Kürt çocuklarını öldüren kolluk kuvvetlerinin yargılanmasını ve cinayetleri önleyecek yasal düzenlemelerin derhal yapılmasını istedi, “Taleplerimiz gerçekleşene, bu kirli savaş bitene kadar kolumuzda birer kırmızı bileklik taşıyacağız” diye konuştu.

DTP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel, eylemin Türkiye'nin kendi geçmişiyle yüzleşmesi bakımından önemli bir adım olduğunu ifade etti. Tuncel, “O çocuklar öldürüldükleri yaşta kaldı ve unutuldular. Ama şimdi onların neden öldürüldükleri için hesap soranlar var” dedi.