26 Kasım 2009 Perşembe

Açlık sınırı 778 lira

Türk-İş, Kasım ayında 4 kişilik bir ailenin açlık sınırını 778, yoksulluk sınırını 2 bin 533 TL olarak hesapladı.

Türk-İş'ten yapılan yazılı açıklamada, konfederasyon tarafından yapılan açlık, yoksulluk sınırı araştırmasına yer verildi. Ekonomide yaşanan kriz ve yaygınlaşan işsizlikle birlikte dar ve sabit gelirli yoksul bireylerin geçim koşullarının daha da ağırlaştığı öne sürülen açıklamada, Türkiye'de milyonlarca ailenin sağlıklı beslenemediği, insan onurunun gerektirdiği yaşama koşullarından uzak geçim mücadelesi verdiği savunuldu.

Açıklamada, Kasım ayı itibariyle dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık harcama tutarının 756,68 TL'den 777,53 TL'ye çıktığı kaydedildi.

Gıda ile birlikte yapılması zorunlu kira, yakacak, elektrik, su, konut, ulaşım, giyim, sağlık, eğitim gibi harcamalar da dikkate alındığında ''insan onuruna yaraşır bir yaşama düzeyi sağlamak için yapılması gereken harcama tutarının (yoksulluk sınırı) ise 2 bin 464,75 TL'den 2 bin 532,68'e çıktığı'' bildirildi.

Bu rakamlara rağmen, halen geçerli asgari ücretin aylık 546,48 TL olduğu ifade edilen açıklamada, şu görüşlere yer verildi:

''Yoksullara uygulanan bu içler acısı manzara, ekonomik ve sosyal politikaların sonucudur. Bu politikalar, günlük 18 lira asgari ücretle geçinmek durumunda olan milyonlarca çalışan, bu geliri bile bulamayan milyonlarca işsiz, düşük gelirli milyonlarca emekli, esnaf, çiftçinin geçim şartlarını her geçen gün dayanılmaz hale getirmektedir.

4 kişilik ailenin insan onuruna yaraşır bir geçim düzeyi sağlamak için yapması gereken günlük harcama yaklaşık 85 TL'dir ve geçerli asgari ücretin neredeyse 5 katıdır.''