25 Kasım 2009 Çarşamba

Müjde: Sol iktidara gelmiş!

“AKP gıdıklayacısı” tarihçi Mete Tunçay, kendince solun tarifini verdi. Rasim Ozan Kütahyalı'nın ucube tezlerini doğrulamaya çalışan "büyük tarihçi" Tunçay'a göre AKP sol bir parti!

Son yıllarda yaptığı açıklamalarla AKP iktidarının sevgilisi olan tarihçi Mete Tunçay, sola ilişkin liberal salvolara “tarihçi” desteği attı. Yandaş medyanın bu aralar kapısını aşındırdığı Tunçay, AKP’nin “en has solcu olduğu” bir sol tablosu çizdi.

Sözde sol uzmanı
Tunçay, bir dönem kaleme aldığı kapsamlı “Türkiye’de Sol Akımlar” çalışmasıyla tanınıyor. Cumhuriyet’in ilk yılları üzerine yaptığı çalışmalarla da tanınan Tunçay, bir dönem sola yakın bir isimdi.

AKP dönemiyle birlikte “hidayete erenler” arasında yer alan Tunçay, AKP’nin Cumhuriyeti tasfıye ettiği ve solu yeniden yapılandırmaya çalıştığı şu dönemde, yandaş medyaya verdiği ve AKP’yi “gıdıklayan” açıklamalarıyla öne çıkıyor. Tunçay, son olarak Dersim katliamı üzerine Cumhuriyet'in ilk yılları konusunda açıklamalarda bulunmuş ve Demokrat Parti güzellemelerini art arda dizmişti.

ABD’nin namusu Tunçay’a kaldı
Mete Tunçay, dün da Fethullahçı patronlar Ethem Sancak ve Fettah Tamince’nin sahibi olduğu Star’ın “çanak” sorularını yanıtladı. Taraf’ın Rasim Ozan Kütahyalı imzalı vasat tezlerine yine vasat argümanlarla destek olmaya çalışan Tunçay, Amerikan askerlerinin denize dökülmesinin “solculuk-milliyetçilik karışımı” olduğunu savundu. ABD’nin namusuna da pek düşkün olduğu görülen Tunçay, ABD askerlerini kast ederek “O çocuklar mukavemet etmeme emri almıştı, yoksa kan gövdeyi götürürdü” diye konuştu.

Tunçay işçi sınıfını kaybetti “Türkiye’de sol neden güçlü olamadı” biçimindeki bir soruyu da yanıtlayan Tunçay, antiemperyalizmi milliyetçi yaptı, işçi sınıfını ise kaybetti.
Tunçay, “İşçi sınıfının olmaması, gençlik hareketi ve antiemperyalizm gibi ulusalcı açıdan kolayca evet denebilecek bir şeyin sol sanılması bizde solun hiçbir zaman doğru dürüst gelişmemesine yol açtı.” diye konuştu.

Meğer sol iktidara gelmiş!
İdris Küçükömer’e atfen “Türkiye’de solun sağ, sağın sol olduğu konusunda ne düşünüyorsunuz” biçiminde bir soruyu yanıtlayan Tunçay, önce DP’yi, sonra da AKP’yi solcu yaptı.

Tunçay “Ezilen sınıfların ideolojisi sol, ezenlerinki sağ diye. Böyle olunca Küçükömer yerden göğe haklı. DP, CHP’nin solunda, CHP de egemen sınıfların ideolojisi olarak DP’nin sağında” diyerek DP’yi överken, “özgürlükçülük” başlığı üzerinden AKP’yi solcu yaptı.

Tunçay, “Tesettüre karşı çıkan biri dönüp kendine baksın: Benim sınırlarım nerede? Donsuz gezen var mı? Örtünmek isteyene de, istemeyene de evet demektir özgürlük. Demokrat ve özgürlükçü olunmadığı için sol ‘ulusal çıkar’ ardına gizlenen buyurgan bir sistem oldu.” diye konuştu.

Tunçay ayrıca, solun halk ortalamasına teslim olmayı reddettiği için “hiçbir zaman demokrat olamayacağını” da iddia etti.

“Kemalizmle hesaplaşılmadı”
Türkiye solunun temel sorunlardan birinin Kemalizm olduğunu da söyleyen Tunçay, Sovyetler’in Türkiye soluna Kemalizm’le uzlaşmayı önerdiğini iddia etti. Sovyetler Birliği'nden "Ruslar" olarak bahseden "sol uzmanı" Tunçay, “Ruslar da bize ‘Kemalizm’le uzlaşın’, demişlerdir 1936’da. ‘Canını sıkmayın heriflerin, işimize bakalım’” diye konuştu. (soL)