26 Kasım 2009 Perşembe

TÜDEF: Sahte kutlamalar istemiyoruz

Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF), Hükümet tarafından iletilen bayram mesajlarını tüketiciler olarak samimi bulmadıklarını belirterek, "Sahte kutlamalar istemiyoruz. Gerçek ve herkes için kalıcı demokrasi istiyoruz. Gündüzleri, itilip kakılmadan, bizden-onlardan ayrımcılığına uğranılmayan, geceleri aç uyulmayan bir ülke istiyoruz" dedi.

TÜDEF Kurban Bayramı nedeniyle bir kutlama mesajı yayınladı. Siyasi parti liderlerinin bu bayramda da 'bildik ve standart' bayram mesajlarını yayınladıklarını ifade eden TÜDEF mesajında, Eylül ayında kredi kartı borcunu ödemeyenlerin sayısı bir ayda 100 nimi geçerek 103 bin 94 kişi oldu.

Tüketici kredisi borucunu ödeyemeyenlerin oranı yüzde 33,4 oranında arttı. Kredi kartı ve tüketici kredisi borcunu ödeyemeyenlerin sayısı 1 milyon 896 bin 674 4kişi oldu. Aileleriyle birlikte bu ortalama 8 milyon kişi demektir" açıklamasında bulundu.

TÜDEF, Benzin fiyatlarının 3,5 TL'ye yaklaştığını da belirterek, "Doğalgaza yapılan zamlar yetmiyor gibi kış geliyor diye tekrar yüzde 70 zam yapılacak. Elektrikten kâğıda, otobüsten metrobüse, şekerden suya her şeye zam yapıldı. Yapılmaya devam edilecek. Memur maaşları 2009'da yıllık 3, 75 arttı 2010 için ise yüzde 2,5 artı 2,5 zam yapılacak. Açlık sınırı 760 TL yoksulluk sınırı 2 bin 500 TL, asgari ücret 550 TL" ifadesinde bulundu.

"Başbakan demokratik bir hakkı yasa dışı ilan etti"
Memurların dün gerçekleştirdiği eyleme de değinen TÜDEF, "Memurlar sendikasızlığı, hayat pahalılığını protesto etmek için dün alanlardaydı. Valiliklerin tehdit ve şantaj genelgeleri eylem öncesinden kurumlara gitti. Her kim eyleme katılırsa soruşturulacak ve gerekirse işten atılacak diye. Başbakan açık açık demokratik bir hakkı yasa dışı ilan etti" dedi. TÜDEF, Türkiye tarımının ABD'li tohum şirketlerine feda edildiğini belirterek, 30 domatesten 22'sinin, 20 patatesten 11'inin, mısırın tamamının da GDO'lu olduğunu söyledi.

"Sahte kutlamalar istemiyoruz"
Ülkenin içinde bulunduğu olumsuz koşulların sebebinin hükümet ve hükümet politikaları olduğunu da vurgulayan TÜDEF, şunları kaydetti:"Bu kadar zam ve yoksulluğa karşın tüketici, işsiyle, memuruyla, işsiziyle hangi para ile mutlu bir bayram geçirecek. Demokratik hakkını kullanan memurları işten atmakla tehdit eden bir Başbakanın olduğu ülkede demokrasi nasıl gelişecek. Her alanda ayrımcılık yapan bir iktidarda kardeşlik nasıl boy verecek. Bu nedenle hükümetin bayram kutlamalarını samimi bulmuyoruz. Sahte kutlamalar istemiyoruz. Gerçek ve herkes için kalıcı demokrasi istiyoruz. Gündüzleri, itilip kakılmadan, bizden-onlardan ayrımcılığına uğranılmayan, geceleri aç uyulmayan bir ülke istiyoruz. Gelecek sadakalara umut bağlamadan kendi kazancımızla karın doyurmak ve işsizlik sorunu çözülmüş bir Türkiye istiyoruz. Sağlığımızın ve biyo çeşitliliğimizin yabancı gıda tekellerine peşkeş çekilmesini istemiyoruz. herkes için her yerde ve her zaman güvenli yeterli gıda istiyoruz. Bu koşulların sağlandığı, gerçek demokrasi içinde sağlıklı ve mutlu bir Türkiye özlemi ile tüm tüketicilerimizin bayramını kutluyoruz."