18 Kasım 2009 Çarşamba

Yargıda dinleme krizi

10 hakim ve savcının dinleme fezlekesini CNN TÜRK ele geçirdi. CNN TÜRK yargı muhabiri Serhat Dal'ın ele geçirdiği belgelere göre, Ergenekon savcıları "Ergenekon terör örgütü" üyesi oldukları gerekçesiyle dinlenen 10 hakim ve savcı hakkında "yeterli delil bulunamadığı" yönündeki fezlekeyi Adalet Bakanlığı'na gönderdi. Bakanlık ise savcılara gönderdiği yanıtta, "Olsun, dinleme devam etsin" dedi. Hukukçular ise bu durumu CNNTÜRK canlı yayınında tartıştı.

Başsavcılıktan 20 Nisan 2009'da Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Müdürlüğü'ne gönderilen fezlekede, son dönemde dinlendiği ortaya çıkan İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Cengiz Engin'in imzasının bulunmaması ise dikkat çekti. Oysa, bakanlık genelgesinde hakim ve savcılarla ilgili yazışmaların başsavcılıklar aracılığıyla yapılması gerektiği vurgulanıyor.

Dinlenen hakim ve savcılar şöyle:
Ömer Faruk Eminağaoğlu- Yargıtay Cumhuriyet Savcısı

Osman Kaçmaz- Sincan Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı

Hakan Kızılarslan- Ankara Cumhuriyet Savcısı

Mahmut Kaya- Ankara hakimi

Kadir Ünal- Bursa Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı

Hamdi Ünal Karabeyoğlu- Yalova Başsavcısı

Yılmaz Güven- Eskişehir Vergi Mahkemesi Üyesi

Mecit Ceylan- Şişli Başsavcıvekili

Ali Çakır- Bakırköy savcısı

Murat Yiğit- İstanbul savcısı

CNNTÜRK muhabiri Serhat Dal'ın haberine göre; Başsavcılıktan bakanlığa gönderilen fezlekede, 10 isim sıralandıktan sonra, "Bu bilgiler çerçevesinde Adalet Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanlığı'nca görevlendirilen müfettişler tarafından soruşturma başlatıldığı, adalet müfettişlerinin talepleri üzerine ilgili mahkemelerden iletişimin tespiti ve kayda alınması kararları verildiği ve bu kararlar çerçevesinde iletişimin tespiti ve kayda alınması işlemlerinin yapıldığı anlaşılmıştır" deniliyor.

"Gereği yapılsın"

Fezlekenin devamında, "Yapılan inceleme sonucu, mevcut delillere göre, Cumhuriyet Savcılığımızda soruşturmanın yürütülmesinin mümkün bulunmadığı, bu konuda gereğinin Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Müdürlüğü'nce yapılması gerektiği kanaatine ulaşılmıştır" deniliyor. Söz konusu fezlekenin altında savcılar Ercan Şafak ve Fikret Secen'in imzaları bulunuyor, başsavcı Engin'in ise imzası bulunmuyor.

"Eminağaoğlu dışında delil yok"

Fezlekede, Ömer Faruk Eminağaoğlu dışındakiler hakkında bir delil bulunamadığı belirtiliyor: "Adı geçen yargı mensuplarının tamamının birinci sınıfa ayrılmış ve çoğunun da ağır ceza merkezlerinde görevli olması, keza fiillerinin suç teşkil etmesi halinde bu suçları görevle ilgili ve görev sırasında işlediklerinin anlaşılması, Ömer Faruk Eminağaoğlu dışındakilerin CMK 250. maddesi dışındaki suçlardan birini işledikleri yolunda yeterli delil bulunmaması nazara alındığında, soruştırma evrakının gereğinin takdir ve ifa için Adalet Bakanlığı'na gönderilmesi gerekmektedir."

ADALET BAKANLIĞI: "OLSUN, DİNLEME DEVAM ETSİN"
Adalet Bakanlığı'ndan hakim Çetin Şen imzasıyla Başsavcılığa gönderilen cevapta ise, "İlgili yasada geçen hakim ve savcılarına yönelik iddia edilen Ergenekon terör örgütüne üye olmak ve bilerek bu örgüte yardım etmek suçlarından, soruşturmanın suçu işleyenin sıfatına bakılmaksızın, ilgili cumhuriyet başsavcılığınca yürütüleceği açıkça anlaşılmaktadır. Bu bakımdan ilgili yasada geçen hakim ve savcılar hakkında görev alanınıza giren bu suçlar bakımından Cumhuriyet Başsavcılığınızca gereğinin takdir ve ifasıyla yapılacak olan işlem sonucunun Genel Müdürlüğümüze bildirilmesini rica ederim" denildi.