25 Kasım 2009 Çarşamba

Kamu emekçileri greve çıktılar

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) ve Türkiye Kamu-Sen’in grevli-toplu iş sözleşmeli sendika hakkı talebiyle bir süredir çağrısını yaptıkları 25 Kasım uyarı grevi, gece saat 00.01’den itibaren tüm baskı, tehdit ve gözaltılara rağmen demiryollarında başladı.

Başbakan Tayyip Erdoğan’ın Libya’ya gitmeden önce sarfettiği “sonucuna katlanırlar” şeklindeki tehditleri altında 1 günlük uyarı grevine başlayan kamu emekçileri eğitim, sağlık, ulaşım, büro, yerel hizmetler ve bayındırlık başta olmak üzere birçok işkolunda iş bırakarak hayatı durdurdular.

GREV başladı, hayat durdu!
Sabah erken saatlerde çalıştıkları işyerlerine grev pankartlarını asan emekçiler grev önlükleriyle taleplerini haykırdılar. Emekçiler davul ve zurnalar eşliğinde grev halayı çektiler. Gece saatlerinden itibaren trenler çalışmadı, hastanelerde sadece acil servisler hizmet verdi. Bazı okullarda ise öğretmenler derslere girmedi.

KESK ve Kamu-Sen’in çağrısıyla örgütlenen uyarı grevine çeşitli üniversitelerde okuyan öğrenciler de dersleri boykot ederek destek verdiler.

Yine DİSK ve Türk-İş’e bağlı sendikaların birçoğu çeşitli yerellerde gerçekleştirilen eylemlere destek veriyorlar.

KESK Başkanı: “Aklınız neredeydi?”

Haydarpaşa Garı'na gelerek beraberindeki sendikacılarla saat 07.00’da bir basın açıklaması yapan KESK Genel Başkanı Sami Evren, demiryolu işçilerinden uyarı grevine büyük destek olduğunu belirterek ''İstanbul, İzmir, Ankara, Eskişehir ve Diyarbakır gibi büyük şehirlerde greve büyük destek var. Bu şehirlerde banliyö ve ana hat trenleri bugün çalışmayacak. Trenlerin yanı sıra hastaneler yatan hastalar ve acil hastalar dışında bugün hizmet vermeyecek. Greve öğretmenlerden de büyük katılım bekliyoruz'' dedi.

Sami Evren, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın grev ilişkin tehditlerine “Toplu görüşmelerin yapıldığı Ağustos ayında aklınız neredeydi?” sorusuyla yanıt verdi.

Evren ayrıca, grevin bayramdan önce gerçekleştirilmesinin kasıtlı olarak belirlenmediğini söyledi.

KESK Başkanı ve beraberindekiler, garda görevli olan ve greve katılan çalışanları ziyaret ederek trenlere ve garın çeşitli yerlerine ''Bu iş yerinde grev var'' pankartlarını astılar.

Akyıldız: “Keyiften eylem yapmıyoruz!”

İş bırakan Türkiye Kamu-Sen üyelerinin bir bölümü Ankara'da Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumu Genel Müdürlüğü önünde toplandı.

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız burada yaptığı açıklamada, kamu çalışanlarının haklarını korumak ve geliştirmek için kamuoyunun da desteğiyle eylemde olduklarını belirtti. Hakları olmayan hiçbir talepleri bulunmadığını vurgulayan Bircan Akyıldız, 8 yıldır toplu görüşme masasında kamu çalışanlarının ekonomik, sosyal ve sendikal hakları için mücadele ettiklerini, siyasi iradenin ise buna karşı direnç gösterdiğini söyledi.

Kamu çalışanlarının keyfinden eylem yapmadığını dile getiren Akyıldız, ''Verdikleri sözün, attıkları imzanın arkasında duramayanlar, kamu çalışanlarını eylem yaptıkları için suçlayamaz'' dedi.

Akyıldız, siyasi iradenin taleplerini duymazdan geldiğini savunarak, ''Kamu çalışanlarının sesini işte böyle duyuracağız'' diye konuştu.

Emekçiler iş bıraktı trenler durdu
Grevin başladığı başladığı ilk dakikalarda özellikle tren seferlerinde aksamalar yaşandı. Grev kapsamında Haydarpaşa Garı'nda tren seferleri durdu. TCDD'de çalışan işçilerin, memur konfederasyonlarının aldığı bir günlük greve destek amacıyla işbaşı yapmamaları nedeniyle Haydarpaşa Garı'ndan banliyö, ana hat ve bölgesel yolcu trenleri sefere çıkmadı.

İstanbul-Ankara seferini yapan Fatih ekspresiyle beraber 4 yolcu treni daha Sakarya'nın Arifiye İstasyonu'nda durduruldu. Eskişehir ve Adana'da da tren seferleri durdu.

Eylem kapsamında çeşitli illere seferler düzenleyen Anadolu, Güney, Ankara, Fatih ve İç Anadolu Mavi ekspreslerinin seferleri yapılmadı.

Arifiye Tren Garı'nda memurların 1 günlük iş bırakma eylemi gara gelen trenlerin görevlilerce durdurulmasıyla başlatıldı.

Ayrıca eylem kapsamında, Konya seferini yapan Meram ve İç Anadolu Mavi trenleri çok sayıda yolcusuyla Eskişehir'de 24 saat hareket etmemek üzere durdular. Eskişehir Garı'nda memurların 1 günlük iş bırakma eylemi görevlilerce grev pankartının duvara asılmasıyla başlatıldı.

Eylem nedeniyle Ankara-İstanbul seferini yapan Anadolu, Ankara ve Fatih, Konya seferini yapan Meram ve Adana'ya giden İç Anadolu Mavi Trenlerinde bulunan yaklaşık 1200 yolcu, Eskişehir ve Enveriye tren garlarında bekletildi.

Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS), Balıkesir Garı'nda greve katılan 5 sendika üyesinin gözaltına alındığını bildirdi.

Sendikanın Merkez Yönetim Kurulu’ndan yapılan yazılı açıklamada, Balıkesir Garı'nda greve katılan İzmir Şube Yönetim Kurulu Üyesi Oğuz Özçamlı, Balıkesir Baştemsilcisi Şemistan Çetin, Temsilci Yazar Yalçın ile üyeler Ali Rıza Gültekin ve Akın Eker'in emniyet güçleri tarafından gözaltına alındıkları kaydedildi. İfadeleri alınan BTS’liler serbest bırakıldı.

Türk Ulaşım-Sen ve BTS Adana Şubesi üyesi yaklaşık 100 kişi, Adana Garı TCDD Servis Depo Müdürlüğü önünde toplanıp iş bıraktı. Çeşitli sendika ve sivil toplum örgütü üyelerinin de destek verdiği eylemde memurlar, “Susma, sustukça, sıra sana gelecek!”, “Hükümet, uyuma, memuruna sahip çık!”, “Yaşasın örgütlü mücadelemiz!”, “Türkiye sevdamız, ekmek için kavgamız!” şeklinde sloganlar attılar. Tren rayları üzerinde toplanan grup adına konuşan Türk Ulaşım Sen Adana Şube Başkanı Muhittin Topal, Adana hattında çalışan yaklaşık 80 tren seferinin iptal edildiğini bildirdi.

Diyarbakır Tren Garı önünde "Bu iş yerinde grev var" pankartı asan KESK'e bağlı Birleşik Taşımacılık Sendikası emekçilerinin greve girmesiyle Tren Garı'nda hizmet durdu. Davul zurna eşliğinde halay çeken işçiler, "Kî zava kî zava grev zava" sloganları attı.

Liman çalışanları da grevde
Havaalanı ve limanlarda bir yandan yükleme ve boşaltma faaliyetleri dururken diğer yandan buralarda yeterli personel bulunmadığı için günlük işlemler yapılamıyor.
Sağlık emekçileri hastanelerde iş bıraktı

İstanbul'da SES'in örgütlü olduğu onlarca hastanede greve çıkıldı. Grev pankartının asıldığı hastanelerden Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde acil servis dışında hiçbir poliklinik çalışmıyor. Okmeydanı Ağız ve Diş Hastalıkları Hastanesi'nde de sağlık hizmetleri büyük oranda durdu. SES Şişli Şubesi iki hastanede sabah saatlerinde basın açıklamaları yaptı. Hasta ve hasta yakınlarına destek çağrısında bulundu.

Şişli Etfal Hastanesi'nde grev pankartı asan sağlık emekçileri de hastane bahçesinde bir açıklama yaptılar. Acil servis dışında sağlık hizmetlerinin tamamen durduğunu söyleyen sendikacılar greve katılımın yüzde 70 düzeyinde olduğunu kaydettiler.

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi'nde sağlık emekçileri ile hastanede çalışan işçiler greve çıktılar. Greve katılım oranı yüzde 90 olarak açıklandı. Koridorların tamamen boş olduğu hastanede üç ameliyatın iptal edildiği öğrenildi. Sabah saatlerinde hastane içerisinde bir yürüyüş gerçekleştiren sağlık emekçileri daha sonra hastane dışına çıktılar. Ardından Davutpaşa Lisesi'nden çıkan eğitim emekçileri ve öğrenciler ile buluşarak ana toplanma yeri olan Çapa'ya yürüyüş başlattılar.

Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde ise iş yavaşlatma eylemi gerçekleştirildi. Saat 10.00 sıralarında hastane önünde toplanan sağlık emekçileri basın açıklaması yaptılar. KESK’e bağlı SES Anadolu Yakası Şube Başkanı Naciye Erdoğan ile İstanbul Tabip Odası Genel Sekreteri Hüseyin Demirdizen birer açıklama gerçekleştirdiler. Uyarı grevinin gerçekleştiği hastanelerde sadece acil servislerde hizmet verildi.

SES üyesi sağlık emekçileri Diyarbakır Devlet Hastanesi önünde bir araya geldiler. "Bu iş yerinde grev var" pankartı asan sağlık emekçilerine hastane önündeki vatandaşlar da destek verdiler. Acil durumlar dışına hastanelerde de hizmet verilmezken, sağlık emekçileri vatandaşlara taleplerini içeren bildiriler dağıttılar.

Sağlık emekçileri Van’da da iş bıraktı. SES Van Şubesi Devlet Hastanesi önünde kitlesel basın açıklaması yaptıktan sonra Mavi Plazaya kadar yürüyüş yaptı.

İzmir'de İzmir Tabip Odası ve Türk Tabipler Birliği'nin de desteği ile bir çok hastanede acil servisler dışında hizmet verilmedi. Greve en yoğun katılımın olduğu hastanelerin başında ise Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi geldi. Bozyaka Devlet Hastanesi, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi ve Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakülteleri'nde de sağlık emekçileri acil servisler dışında hizmet vermediler.

Kilis'te basın açıklaması
Kilis'te iş bırakan kamu emekçileri KESK binası önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Tüm Bel Sen, BES, SES ve Eğitim-Sen üyesi kamu emekçilerine sınırlı sayıda Kamu-Sen üyesi destek verdi. İl çapında Kamu-Sen iş bırakmazken 120 KESK'li davul-zurna eşliğinde halaylar çekti. Basın açıklamasını Eğitim,Sen Kilis Temsilcisi Özgür Çakmak okudu.
İstanbul’da miting

İstanbul'da bir günlük uyarı grevi yapan kamu emekçileri, Çapa Tıp Fakültesi ve Sirkeci Garı önünde toplandıktan sonra Beyazıt Meydan'ına doğru ilerlemeye başladılar.

Çapa ve Sirkeci’den Beyazıt Meydanı’nda gerçekleştirilecek miting için yürüyüş başlatan on binlerce emekçinin yürüyüşü saat 12.30 itibariyle sürüyor. İki kortej saat 13.00'da Beyazıt Meydanı'ndaki miting için buluşacak.
Ankara’da polis saldırısı

Saat 09.00 itibariyle Ankara Üniversitesi Cebeci Kampüsü’nde toplanan Eğitim-Sen üyeleri pankart açarak beklemeye başladılar. Saat 10:00’da kampüsten çıkarak Eğitim-Sen 1 No’lu Şube ile birleşen emekçiler yolu kapatarak yürüyüşlerini sürdürdüler.

Emekçiler saat 10.30’da SSK İşhanı önünde toplanmaya başladılar. TÜMTİS, Tez-Koop-İş ve Türk Maden-Sen’in de destek verdiği eylemde TMMOB ve TTB de yer alıyor.

Öte yandan Ankara'daki greve polis müdahale etti. Ziya Gökalp Caddesi'nde toplanan memurlara destek için gelen bir grup öğrenci ile polis arasında arbede yaşandı. Polisin biber gazı ile müdahae ettiği öğrenciler taş ve sopalarla polise saldırdı. Çıkan olaylarda polis ve göstericilerden yaralananlar olduğu belirtiliyor.