30 Kasım 2009 Pazartesi

"Dinleme kayıtları AKP'ye servis ediliyor"

Avrasya Kamuoyu Araştırmaları Merkezi’nin (AKAM), 2 bin 314 kişi ile yaptığı araştırmada, vatandaşların yüzde 71.6’sının cep telefonu ile yaptıkları görüşmelerde dinlendiğini düşündüğü ortaya çıktı.

AKAM’ın, 24 il merkezinde 2 bin 314 kişi ile yaptığı araştırmada, vatandaşların yüzde 71.6’sı cep telefonu ile yaptıkları görüşmelerde dinlendiğini düşündüğü ortaya çıktı. Araştırmaya göre, katılımcıların yüzde 70.8’i da telefon ve ortam dinlemelerinin yasal olmayan yollarla yapıldığını inanıyor. Vatandaşların, yüzde. 51.8’i dinleme kayıtlarının iktidar partisine servis edildiğine inanırken, yüzde 33.4’ü buna inanmadığını ifade etti. “Fikrim yok” diyenlerin oranı ise yüzde 14.8 olarak gerçekleşti.

AKAM’ın, İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Konya, Adana, Antalya, Sakarya, Samsun, Gaziantep, Erzurum, Diyarbakır, Mersin, Kayseri, Eskişehir, Kocaeli, Aydın, Malatya, Van, Tokat, Trabzon, Edirne, Ağrı ve Isparta il merkezlerinde 2 bin 314 kişi ile “dinleme iddialarına” ilişkin yaptığı araştırmaya göre, vatandaşlar arasında, telefon ve ortam dinlemelerini yasal olmayan yollarla da yapıldığını düşünenlerin oranı yüzde 70.8 olurken, buna katılmayanların oranı ise yüzde 29.2 olarak gözlendi. Vatandaşların 82.7’si “Sizce devlet kurumlarının birbirini dinlemesi doğru bir yol mudur?”sorusuna “hayır” yanıtını verirken, yüzde 17.3 ise “evet” yanıtını verdi.

AKP'ye oy verenler de dinlemelere karşıAraştırmaya göre, “Telefon dinlemelerini doğru buluyor musunuz? sorusuna AKP’li vatandaşların yüzde 75.2’si “hayır” yanıtını verirken, CHP’liler de ise bu oran yüzde 99’a çıkıyor. AKP’liler arasında telefonda mahrem konuları konuşurken tedirgin olanların oranı yüzde 42.5 iken, bu oran CHP’lilerde yüzde 66.8, MHP’lilerde 69.6, DTP’lilerde ise 71.5 olarak belirtiliyor.

"Demokrasi geriledi"
Vatandaşların yüzde 60.9’u “AKP iktidarı döneminde hak ihlalleri arttı mı azaldı mı? sorusuna “hak ihlalleri arttı” şeklinde yanıt verdi. Aynı soruya “hak ihlalleri azaldı” yanıtını verenlerin oranı yüzde 32.4 olurken, bu oran “değişmedi” diyenlerde ise yüzde 6.7 oldu. Katılımcılardan AKP iktidarı süresince “demokrasinin geliştiğine” inananların oranı yüzde 31.8 iken, vatandaşların 54.3’ü ise “demokrasinin gerilediğini” savundu.

"Dinleme kayıtları AKP'ye servis ediliyor"
Araştırmaya katılanların yüzde 51.8’i dinleme kayıtlarının iktidar partisine servis edildiğine inanırken, yüzde 33.4’ü buna inanmadığını ifade etti. “Fikrim yok” diyenlerin oranı ise yüzde 14.8 olarak gerçekleşti. Muhalefet partilerinin dinlendiğine inananların oranı ise yüzde 64,5. Vatandaşların yüzde 56.7’si dinleme kayıtlarının iktidar tarafından medyaya servis edildiği iddialarına katılıyor. Bu oran “katılmayanlarda” yüzde 30.4 olarak gözleniyor. “Fikir belirtmeyenler” ise yüzde 12.9. “Muhalif grupların özellikle dinlendiği iddialarına katılıyor musunuz?” sorusuna ise vatandaşların yüzde 64.1’i “katılıyorum” yanıtını veriyor. (soL)