22 Kasım 2009 Pazar

Batı Şeria’da yerleşim ürünlerine boykot

Filistin yönetimi, halkı, Batı Şeria’da İsrail ürünleri satan bir dizi süpermarket zincirini boykot etmeye çağırdı.
.
Boykot kararı Ramallah’ta bulunan bazı lüks marketleri hedef alıyor. Karar, Batı Şeria’daki İsrail yerleşimlerinde yetiştirilen ve üretilen meyve ve sebzelerin bu marketlerdeki satışını durdurmak için baskı yapmayı amaçlıyor. Filistin yönetimi yetkililerine göre, müşteriler, bazı ürünlerin yasadışı olarak işgal altındaki Filistin topraklarına kurulan İsrail yerleşimlerinde üretildiğinden haberdar değil. Filistinliler bu yerleşimleri devlet kurma amaçları önündeki en önemli tehdit olarak değerlendiriyor.
.
Sonuç olarak, Filistin ekonomi bakanlığı Filistin’de oldukça popüler olan yerleşim ürünlerinin satışının suç olduğunu ve bu ürünleri sıkı bir şekilde takip edeceklerini açıkladı. Ekonomi bakanlığının verilerine göre İsrail yerleşim ürünleri Filistin pazarının yaklaşık yüzde 15’ini oluşturuyor.
.
‘Doğru bir karar’
Ramallah’tan bildiren El Cezire muhabiri Nour Odeh, yerleşim ürünlerinin raflarda yer almasının yasaklanmasının zaman alacağını ve bunun için Filistinli müşterilerin bilinçli olması gerektiğini söyledi.Odeh, “bu boykot vasıtasıyla hükümet, yasadışı yerleşimlere karşı hamle yaptığını belirtiyor” dedi. El Cezire’ye konuşan Stop the Wall (Duvarı durdurun) kampanyası koordinatörü Filistinli eylemci Jamal Juma şunları söyledi: “Eğer Filistin yönetimi bu kararını uygulamakta ısrar ederse, bu, yönetimin Batı Şeria’ya gelen İsrail ürünlerinin üçte birinin boykot edilmesine iştirak edeceği anlamına gelir.”
.
“Bu karar, Filistin ekonomisini desteklemek için çok doğru bir adım. Bu, Filistin ürünlerinin geliştirilmesine fırsat sağlayacak ve işsizlik probleminin çözümüne olanak tanıyacaktır.”
.
“Bu karar ile Filistinliler şunu diyecekler: ‘İşgale hayır, evlerimizi yıkan buldozerlerin ve halkımızı öldüren mermilerin parasını ödemeyeceğiz’.” [Kaynak: El Cezire]