26 Kasım 2009 Perşembe

Kamu emekçileri sokakları şenlendirdi

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) ve Türkiye Kamu-Sen’in “grevli-toplu iş sözleşmeli sendika hakkı” talebi ,yokluk ve yoksulluğa karşı 25 Kasım uyarı grevi,yaparak ülke çapında hizmeti durdurup alanlara çıktılar.

Başbakan Tayyip Erdoğan’ın Libya’ya gitmeden önce sarfettiği “sonucuna katlanırlar” şeklindeki tehditleri altında 1 günlük uyarı grevine başlayan kamu emekçileri eğitim, sağlık, ulaşım, büro, yerel hizmetler ve bayındırlık başta olmak üzere birçok işkolunda iş bırakarak hayatı durdurdular.
GREV başladı, hayat durdu!

Sabah erken saatlerde çalıştıkları işyerlerine grev pankartlarını asan emekçiler grev önlükleriyle taleplerini haykırdılar. Emekçiler davul ve zurnalar eşliğinde grev halayı çektiler. Gece saatlerinden itibaren trenler çalışmadı, hastanelerde sadece acil servisler hizmet verdi. Bazı okullarda ise öğretmenler derslere girmedi.

KESK ve Kamu-Sen’in çağrısıyla örgütlenen uyarı grevine çeşitli üniversitelerde okuyan öğrenciler de dersleri boykot ederek destek verdiler.

Yine DİSK ve Türk-İş’e bağlı sendikaların birçoğu çeşitli yerellerde gerçekleştirilen eylemlere destek verdiler.

KESK Başkanı: “Aklınız neredeydi?”

Haydarpaşa Garı'na gelerek beraberindeki sendikacılarla saat 07.00’de bir basın açıklaması yapan KESK Genel Başkanı Sami Evren, demiryolu işçilerinden uyarı grevine büyük destek olduğunu belirterek ''İstanbul, İzmir, Ankara, Eskişehir ve Diyarbakır gibi büyük şehirlerde greve büyük destek var. Bu şehirlerde banliyö ve ana hat trenleri bugün çalışmayacak. Trenlerin yanısıra hastaneler yatan hastalar ve acil hastalar dışında bugün hizmet vermeyecek. Greve öğretmenlerden de büyük katılım bekliyoruz'' dedi.

Sami Evren, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın greve ilişkin tehditlerine “Toplu görüşmelerin yapıldığı Ağustos ayında aklınız neredeydi?” sorusuyla yanıt verdi.

Evren ayrıca, grevin bayramdan önce gerçekleştirilmesinin kasıtlı olarak belirlenmediğini söyledi.

KESK Başkanı ve beraberindekiler, garda görevli olan ve greve katılan çalışanları ziyaret ederek trenlere ve garın çeşitli yerlerine ''Bu iş yerinde grev var'' pankartlarını astılar. Akyıldız: “Keyiften eylem yapmıyoruz!”

İş bırakan Türkiye Kamu-Sen üyelerinin bir bölümü Ankara'da Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumu Genel Müdürlüğü önünde toplandı.

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız burada yaptığı açıklamada, kamu çalışanlarının haklarını korumak ve geliştirmek için kamuoyunun da desteğiyle eylemde olduklarını belirtti. Hakları olmayan hiçbir talepleri bulunmadığını vurgulayan Bircan Akyıldız, 8 yıldır toplu görüşme masasında kamu çalışanlarının ekonomik, sosyal ve sendikal hakları için mücadele ettiklerini, siyasi iradenin ise buna karşı direnç gösterdiğini söyledi.

Kamu çalışanlarının keyfinden eylem yapmadığını dile getiren Akyıldız, ''Verdikleri sözün, attıkları imzanın arkasında duramayanlar, kamu çalışanlarını eylem yaptıkları için suçlayamaz'' dedi.

Akyıldız, siyasi iradenin taleplerini duymazdan geldiğini savunarak, ''Kamu çalışanlarının sesini işte böyle duyuracağız'' diye konuştu.

Emekçiler iş bıraktı, trenler durdu

Grevin başladığı ilk dakikalarda özellikle tren seferlerinde aksamalar yaşandı. Grev kapsamında Haydarpaşa Garı'nda tren seferleri durdu. TCDD'de çalışan işçilerin, memur konfederasyonlarının aldığı bir günlük greve destek amacıyla işbaşı yapmamaları nedeniyle Haydarpaşa Garı'ndan banliyö, ana hat ve bölgesel yolcu trenleri sefere çıkmadı.

İstanbul-Ankara seferini yapan Fatih ekspresiyle beraber 4 yolcu treni daha Sakarya'nın Arifiye İstasyonu'nda durduruldu. Eskişehir ve Adana'da da tren seferleri durdu.

Eylem kapsamında çeşitli illere seferler düzenleyen Anadolu, Güney, Ankara, Fatih ve İç Anadolu Mavi ekspreslerinin seferleri yapılmadı.

Arifiye Tren Garı'nda memurların 1 günlük iş bırakma eylemi gara gelen trenlerin görevlilerce durdurulmasıyla başlatıldı.

Ayrıca eylem kapsamında, Konya seferini yapan Meram ve İç Anadolu Mavi trenleri çok sayıda yolcusuyla Eskişehir'de 24 saat hareket etmemek üzere durdular. Eskişehir Garı'nda memurların 1 günlük iş bırakma eylemi görevlilerce grev pankartının duvara asılmasıyla başlatıldı.

Eylem nedeniyle Ankara-İstanbul seferini yapan Anadolu, Ankara ve Fatih, Konya seferini yapan Meram ve Adana'ya giden İç Anadolu Mavi Trenlerinde bulunan yaklaşık 1200 yolcu, Eskişehir ve Enveriye tren garlarında bekletildi.

Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS), Balıkesir Garı'nda greve katılan 5 sendika üyesinin gözaltına alındığını bildirdi.

Sendikanın Merkez Yönetim Kurulu’ndan yapılan yazılı açıklamada, Balıkesir Garı'nda greve katılan İzmir Şube Yönetim Kurulu Üyesi Oğuz Özçamlı, Balıkesir Baştemsilcisi Şemistan Çetin, Temsilci Yazar Yalçın ile üyeler Ali Rıza Gültekin ve Akın Eker'in emniyet güçleri tarafından gözaltına alındıkları kaydedildi. İfadeleri alınan BTS’liler serbest bırakıldı.

Türk Ulaşım-Sen ve BTS Adana Şubesi üyesi yaklaşık 100 kişi, Adana Garı TCDD Servis Depo Müdürlüğü önünde toplanıp iş bıraktı. Çeşitli sendika ve sivil toplum örgütü üyelerinin de destek verdiği eylemde memurlar, “Susma, sustukça, sıra sana gelecek!”, “Hükümet, uyuma, memuruna sahip çık!”, “Yaşasın örgütlü mücadelemiz!”, “Türkiye sevdamız, ekmek için kavgamız!” şeklinde sloganlar attılar. Tren rayları üzerinde toplanan grup adına konuşan Türk Ulaşım Sen Adana Şube Başkanı Muhittin Topal, Adana hattında çalışan yaklaşık 80 tren seferinin iptal edildiğini bildirdi.

Diyarbakır Tren Garı önünde "Bu iş yerinde grev var" pankartı asan KESK'e bağlı Birleşik Taşımacılık Sendikası emekçilerinin greve girmesiyle tren garında hizmet durdu. Davul zurna eşliğinde halay çeken işçiler, "Kî zava kî zava grev zava" sloganları attı.

Liman çalışanları da grevde

Havaalanı ve limanlarda bir yandan yükleme ve boşaltma faaliyetleri dururken diğer yandan buralarda yeterli personel bulunmadığı için günlük işlemler yapılamıyor.
Sağlık emekçileri hastanelerde iş bıraktı

İstanbul'da SES'in örgütlü olduğu onlarca hastanede greve çıkıldı. Grev pankartının asıldığı hastanelerden Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde acil servis dışında hiçbir poliklinik çalışmadı. Okmeydanı Ağız ve Diş Hastalıkları Hastanesi'nde de sağlık hizmetleri büyük oranda durdu. SES Şişli Şubesi iki hastanede sabah saatlerinde basın açıklamaları yaptı. Hasta ve hasta yakınlarına destek çağrısında bulundu.

Şişli Etfal Hastanesi'nde grev pankartı asan sağlık emekçileri de hastane bahçesinde bir açıklama yaptılar. Acil servis dışında sağlık hizmetlerinin tamamen durduğunu söyleyen sendikacılar greve katılımın yüzde 70 düzeyinde olduğunu kaydettiler.

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi'nde sağlık emekçileri ile hastanede çalışan işçiler greve çıktılar. Greve katılım oranı yüzde 90 olarak açıklandı. Koridorların tamamen boş olduğu hastanede üç ameliyatın iptal edildiği öğrenildi. Sabah saatlerinde hastane içerisinde bir yürüyüş gerçekleştiren sağlık emekçileri daha sonra hastane dışına çıktılar. Ardından Davutpaşa Lisesi'nden çıkan eğitim emekçileri ve öğrenciler ile buluşarak ana toplanma yeri olan Çapa'ya yürüyüş başlattılar.

Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde ise iş yavaşlatma eylemi gerçekleştirildi. Saat 10.00 sıralarında hastane önünde toplanan sağlık emekçileri basın açıklaması yaptılar. KESK’e bağlı SES Anadolu Yakası Şube Başkanı Naciye Erdoğan ile İstanbul Tabip Odası Genel Sekreteri Hüseyin Demirdizen birer açıklama gerçekleştirdiler. Uyarı grevinin gerçekleştiği hastanelerde sadece acil servislerde hizmet verildi.

SES üyesi sağlık emekçileri Diyarbakır Devlet Hastanesi önünde bir araya geldiler. "Bu iş yerinde grev var" pankartı asan sağlık emekçilerine hastane önündeki vatandaşlar da destek verdiler. Acil durumlar dışına hastanelerde de hizmet verilmezken, sağlık emekçileri vatandaşlara taleplerini içeren bildiriler dağıttılar.

Sağlık emekçileri Van’da da iş bıraktı. SES Van Şubesi Devlet Hastanesi önünde kitlesel basın açıklaması yaptıktan sonra Mavi Plazaya kadar yürüyüş yaptı.

İzmir'de İzmir Tabip Odası ve Türk Tabipler Birliği'nin de desteği ile bir çok hastanede acil servisler dışında hizmet verilmedi. Greve en yoğun katılımın olduğu hastanelerin başında ise Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi geldi. Bozyaka Devlet Hastanesi, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi ve Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakülteleri'nde de sağlık emekçileri acil servisler dışında hizmet vermediler.

Karayolları'nda iş bırakma

İstanbul Anadolu Yakası'nda Karayolları 1. Bölge Müdürlüğü'nde çalışan Yol-İş Sendikası İstanbul 1 No'lu Şube üyesi işçiler ve Yapı Yol Sen üyesi kamu emekçileri iş bıraktı. Giriş kapısına kadar sloganlarla yürüyen emekçiler basın açıklaması gerçekleştirdi. Coşkulu geçen iş bırakma eyleminde Yapı Yol Sen İstanbul Şube Başkanı Çetin Dinçer ve Yol-İş 1 No'lu Şube yöneticisi konuşmalar yaptılar.
İl il 25 Kasım grevinden yansıyanlar…

İzmir

KESK şubeleri birçok alandan yürüyüşler yaparak Konak Meydanı'na geldi. SES’in örgütlü olduğu hastanelerde ilk önce işyerleri önlerinde eylemler yapıldı. SES'liler Basmane Meydanı'na yürüyerek geldiler. BES yöneticisinin ifadesine göre kortejlerinde 3 bin emekçi yürüdü.

Tüm Bel Sen Şubeleri Konak Belediyesi önünde toplanıp oradan BES ile beraber alana yürüdüler. Tüm Bel Sen’den bir emekçinin belirttiğine göre kortejlerinde yaklaşık 2000 emekçi vardı.

Eğitim-Sen Karşıyaka Şubesi, Karşıyaka Belediyesi önünde toplanıp Karşıyaka İskele'ye yürüdü. Buca Şubesi 2000 kişilik kortejiyle Forbes’ten yürüdü. Narlıdere şubesi yaklaşık 500 kişi yürüdü. BTS 24 Kasım saat 24.00’ten itibaren trenleri çalıştırmadı. KESK şubelerinden Haber-Sen 1 ve 2 No'lu Şube, Kültür-Sen, Tarım Orkam-Sen, Yapı Yol-Sen, ESM de eyleme katıldılar. TMMOB, Belediye-İş Sendikası, Sosyal-İş Sendikası, DİSK / Genel-İş Sendikası, Genç-Sen, Bornova Emekli-Sen Şube, Ataması Yapılmayan Öğretmenler Platformu, Kent AŞ işçileri, BDSP, DKÖ’ler, siyasi partiler ve devrimci kurumlar da eyleme katılanlar arasındaydı. Çeşitli dövizler, KESK flamaları ve pankartları taşıyan emekçiler kürsüye “Grevli toplu sözleşme hakkımızı kullanacağız / KESK İzmir Şubeler Platformu” pankartı astılar.

Saat 11.00’de İzmir Büyükşehir Belediyesi önünde eylem programı başladı. Basın metnini KESK dönem sözcüsü Ali Kılıç okudu. Son olarak KESK’li kadınlar adına 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü nedeniyle basın metni okundu. Metinde, Mirabel kardeşlerin mücadelesinden bahsedildi.

Mitingde son olarak Yeldeğirmeni Müzik Grubu sahne aldı. Eylem çekilen halaylarla bitirildi.

Eylem boyunca “Sefalete teslim olmayacağız!”, “Yaşasın sınıf dayanışması!”, “Biz çocuklarımıza onurlu bir gelecek bırakacağız ya siz!”, “Zafer direnen emekçinin olacak!”, “Hak verilmez alınır, zafer sokakta kazanılır!”, “Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiçbirimiz!”, “Yaşasın devrimci dayanışma!” sloganları atıldı.

BDSP'liler eyleme “Kurtuluş yok tek başına ,ya hep beraber ya hiçbirimiz!”, “Herkese iş, tüm çalışanlara işgüvencesi!”, “Parasız eğitim,parasız sağlık!” gibi taleplerin yazılı olduğu dövizlerle katıldılar.

Sosyalist Kamu Emekçileri “25 Kasım bir günlük uyarı grevi son değil başlangıç olmalı. Hak ve özgürlüklerimiz için süresiz iş bırakma eylemine hazırlanalım” bildirilerini dağıttılar.

Türk Kamu-Sen saat 10.00’da Konak alanında kendi üyeleriyle basın açıklaması yaptı. Açıklamaya 700 kişi katıldı.

Çorlu

Sabah 8.30'da işyerleri bu sefer sadece buluşma noktalarıydı. Öğretmenler, Tapu çalışanları, karayolları çalışanları, büro emekçileri, belediye çalışanları, sağlık çalışanları işyerlerine GREVESiçin geldiler. Saat 10.30'da Eğitim-Sen’de buluşan Eğitim-Sen’li, SES’li, BES’li, Tüm-Bel Sen’li, Yapı-Yol Sen’li emekçiler Heykel Meydanı'na sloganlar eşliğinde yürüyüşe geçti. Halkın alkışlarla destek vermesi ve sloganlara eşlik etmesi dikkat çekti. Eylem alanına Kamu Sen’li eğitimcilerin az sayıda katılım sağladığı gözlemlendi. Alanda yaklaşık 350 kadar emekçi vardı ve işçi havzası olmasına rağmen Çorlu’da yıllardır yapılan en kapsamlı eylemdi. Yapılan basın açıklaması boyunca halka bildiri dağıtıldı.

Tekirdağ

Tekirdağ’da iş bırakan kamu emekçileri saat 13.00’te Eğitim-Sen Tekirdağ Şubesi'nden Tuğlalı Park'a yürüyüşe başladılar. Yürüyüş boyunca sık sık “Direne direne kazanacağız!”, “Gün gelecek devran dönecek AKP halka hesap verecek!”, “Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber, ya hiçbirimiz!”, “Toplu sözleşme hakkımız grev silahımız!”, “İşçi memur el ele genel greve!”, “Yaşasın halkların kardeşliği!” sloganları atıldı. Halkın alkışlarla desteği yürüyüş boyunca devam etti. Alanda yaklaşık yaklaşık 3 bin emekçi vardı. KESK’e bağlı Eğitim-Sen, BES, SES, Yapı-Yol Sen, Haber Sen, Tarım Orkam Sen, DİSK’e bağlı Genel-İş, Belediye-İş kitlesel katılım sağladı. Eylemde TTB de yerini aldı. Yapılan basın açıklamasının hemen arkasından davul ve zurnalar eşliğinde halaylar çekildi.

Mersin

Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi, Toros Devlet Hastanesi ve Mersin Devlet Hastanesi başta olmak üzere bütün Sağlık ve Sosyal Hizmet kurumlarına “Bu işyerinde grev var” pankartları asılarak bildiriler dağıtıldı. Mersin'de emek ve demokrasi güçleri saat 11:00'de iş yerlerinden ve kurumlarından çıkarak İstasyon Meydanı’nda buluştular. Buradan AKP İl Binasına kadar bir yürüyüş gerçekleştirildi.

Niğde

Grev Platformu’nun çağrısıyla yüzlerce kamu emekçisi sabahın erken saatlerinden itibaren Hükümet Meydanı’nda kurulan grev çadırına geldi.

Niğde’deki demokratik kitle örgütleri, Ulukışla Köy Meclisleri ve çevre plarformlarının katılımıyla KESK grev çadırı etrafı açıklama yapıldı. KESK Dönem sözcüsü ve Eğitim-Sen Şube Başkanı Göksel Rıza Özkan bir konuşma yaparak, AKP’nin politikalarını eleştirdi.

Artvin - Hopa

Hopa’daki 25 Kasım grevi sabah saatlerinden itibaren kamu çalışanlarının işyerlerine gitmemesiyle başladı. KESK’in çağrısıyla yapılan eyleme yaklaşık 400 kişi katıldı. Eylem saat 12.30’da Hopa Parkı’ndan başlayıp, İnönü Caddesi üzerinden yürüyüşle devam etti.

Mersin - Tarsus

Sabah saat 09.30'da Devlet Hastahane’si önünde toplanan sağlık çalışanları, basın açıklamasının yapılacağı Yarenlik Alanı’na kadar yürüdü. Yürüyüşe çevredekiler ve esnaf da alkışlarıyla destek verdi. Yürüyüşe saat 10.00’da Eğitim-Sen de katıldı. 150 kişinin katıldığı basın açıklamasının ardından halaylarla eylem sona erdi.

Antalya – Alanya

Eğitim-Sen Alanya Temsilciliği önünde buluşan KESK üyeleri saat 11.15’te Atatürk Caddesi’ni trafiğe kapatarak yürüyüşe başladı. 250 kişi başlayan yürüyüş, okullarında iş bırakan kamu emekçilerinin de katılımıyla 700 kişiye ulaştı. Diğer kamu emekçileri sendikalarının da katılımıyla bin kişiye ulaşan kitle bir basın açıklaması yaptı.

Nakliyat-İş 2 saat iş bıraktı

Nakliyat-İş üyesi bin işçi Topkapı ambarlarda kamu emekçilerinin uyarı grevine destek olmak amacıyla Saat 09:00 ile 11:00 saatleri arasında 2 saatlik iş bırakma eylemi yaptı. Saat 10:00’da Nakliyat-İş Başkanı Ali Rıza Küçükosmanoğlu bir basın açıklaması yaptı. Açıklamanın ardından işçiler Genel-İş Bölge binasının önünde toplanarak, DİSK kortejiyle birlikte Beyazıt Meydanı’na yürüdü.

Kastamonu

Kastamonu'da KESK'e ve Kamu-Sen'e bağlı sendikalara üye memurlar iş bırakma eylemi gerçekleştirdiler.

Nasrullah Meydanı'nda toplanan yüzlerce emekçi eylemleriyle toplu grev haklarını istediler. Eylem esnasında bazı memurlar yerlere gazete serip soğan-ekmek yiyerek dayatılan açlık ve sefalet koşullarını da protesto ettiler.

Konya

Konya'nın Seydişehir ilçesinde de emekçiler grevdeydiler. Türk Eğitim Sen, Eğitim Sen ve Eğitim-İş üyesi emekçiler Hükümet Konağı önünde toplanarak konuyla ilgili bir basın açıklaması gerçekleştirdiler.

Turgutlu

Manisa'nın Turgutlu ilçesinde Türk-Eğitim Sen, Eğitim-Sen, Eğitim-İş, Türk Sağlık-Sen ve Türk Büro-Sen üyelerinin gerçekleştirdiği eyleme öğrenciler de destek verdiler. 50. Yıl Alanı'nda gerçekleştirilen basın açıklaması sonrası sloganlar ve halaylarla eylem bitirildi.

Yozgat

Yozgat Cumhuriyet Meydanı'nda Eğitim-Sen'in gerçekleştirdiği eyleme yaklaşık 50 emekçi katıldı.

Burdur

KESK ve Kamu-Sen üyeleri Burdur'da da iş bıraktılar. Cumhuriyet Meydanı'nda toplanan emekçiler basın açıklamasının ardından sloganlar ve halaylar eşiliğinde eylemlerini sonlandırdılar.

Tokat

Tokat’ta okullar Çarşamba ve Perşembe günü tatil edilmiş olmasına greve diğer iş kollarından katılım oldukça iyiydi. Tokat’ta KESK’e bağlı BES, Kültür Sanat Sen, BTS, SES, ESM üyeleri ve Kamu Sen’e bağlı sendikalar iş bıraktı.

25 Kasım sabahı iş yerlerine bildiri dağıtılarak çalışan emekçiler greve davet edildi. Saat 09.30’da Tokat Eğitim-Sen Şube Binası önünde toplanan kamu emekçileri Cumhuriyet Meydanı’na yürüdüler. Yürüyüş sırasında emekçilere bildiri dağıtımı yapıldı ve sesli olarak talepler dile getirildi.

Saat 10.00’da Cumhuriyet Meydanı’nda toplanan kitleye KESK il temsilcisi seslendi. Basın açıklamasının ardından eylem sloganlar ve halaylarla devam etti. "Sadaka değil toplu sözleşme!" "Direne direne kazanacağız!" "Yaşasın örgütlü mücadelemiz!" vb. sloganlarının atıldığı KESK'in eyleminden sonra Kamu Sen alana 100 kişilik kitlesiyle girdi.

Adana

Çukurova Üniversitesi'nde grev nedeniyle eylem vardı. Eylemde Türk Eğitim-Sen Adana 3 No'lu Şube Başkanı Rıfat Çelik, grevle birlikte memurlar için toplu sözleşme ve grev hakkına giden yolda büyük bir adım daha atıldığını söyledi.

Eğitim-Sen Şube Başkanı Güven Boğa ise yaptığı açıklamada kamu emekçilerinin yüzde doksanının yoksulluk sınırı altında bir ücretle çalıştığını ifade etti. Resmi rakamlara göre çalışan nüfusun yüzde onbeşinin gerçek rakamlara göre yüzde yirmisinin bugün işsiz olduğunu vurgulayan Boğa konuşmasına şöyle devam etti: “Çocuğuna ekmek götüremeyen, en temel ihtiyaçlarını karşılayamayan 6 milyon emekçi bugün çalışma hayatının dışına itilmiştir. Emekliler açlık sınırının altında bir ücretle yaşam kavgası vermeye zorlanmaktadır. Bu politikalar kriz politikalarıdır."

Üniversitedeki öğrencilerin ve sağlık emekçilerinin de destek verdiği eylem konuşmaların ardından atılan sloganlarla sona erdirildi.

Eskişehir

Eskişehir Tren Garı önünde biraraya gelen KESK ve Kamu-Sen üyesi emekçiler, düzenledikleri mitingle AKP’yi ve uyguladığı politikaları protesto etti. Eylem ile birlikte tren seferlerinin geçişi geceden itibaren durduruldu.

Eylemde Kamu-Sen ve KESK adına yapılan açıklamaların öne çıkan talepleri ise insanca yaşamaya yeten ücret, parasız eğitim-sağlık ve grev hakkının yasalaşması oldu. Açıklamaların ardından kitle Adalar Migros önüne kadar alkış, slogan ve ıslıklar eşliğinde yürüdü ve eylem burada sonlandırıldı.

Batman

Batman'da birçok sendika ve sivil toplum örgütü tarafından oluşturulan Batman Emek Platformu üyeleri bir günlük iş bıraktı. Sanat Sokağı'nda toplanan platform üyeleri, basın açıklaması yaptıktan sonra halay çekti.

Sanat Sokağı'nda basın açıklaması yapan Batman Emek Platformu'na değişik sivil toplum örgütlerinden de destek geldi.

Denizli

Denizli’de sabah saatlerinde Denizli Vergi Dairesi önünde toplanan memurlar, taleplerini içeren pankart ve dövizler taşıdı. Hükümet aleyhinde sloganların atıldığı eylemde memurlar, davul zurna eşliğinde oynadı.

Zonguldak

Zonguldak’ta bine yakın kamu çalışanının katıldığı eylemde Gazipaşa Caddesi'nde bulunan Madenci Anıtı'na yüründü. AKP İl Başkanlığı'nın karşısındaki anıtın önünde, “İşte siyaset, ülke sefalet”, “Ak, Ak, Ak, yandaşı bırak, çalışana bak”, “Haklıdan yana değil de güçlüden yana olanlar kaypak ve dönek olurlar” yazılı pankartlar taşıyan eylemciler, çeşitli sloganlarla hükümeti protesto etti.

Sivas

Sivas’ta ise memurlar Sosyal Güvenlik Kurumu önünde toplandı. Birçok siyasi parti ve sivil toplum kuruluşunun da desteklediği 100’den fazla kişinin katıldığı eylemde, memur cenazesini temsil eden tabut taşınarak, Cumhuriyet Meydanı’na kadar yürüyüş gerçekleştirildi. Hükümetin sloganlarla protesto edilirken şarkılar eşliğinde halaylar çekildi.

Dersim

Devlet Hastanesi önünde toplanan yaklaşık 3 bin kişi hastane önünde oluşturdukları kortej ile Yeraltı Çarşısı'na kadar yürüdü. Burada konuşan KESK Dönem Sözcüsü ve Eğitim-Sen Şube Başkanı Mehmet Ali Aslan bir basın açıklaması yaptı.

Bursa

Bursa'da Kent Meydanı'nda yapılan eyleme yüzlerce kamu çalışanı katıldı. Eylemde konuşan KESK Dönem Sözcüsü Süleyman Ayyılmaz, bunun iktidara yönelik bir uyarı olduğunu belirtti. Ayyılmaz, bu uyarının dikkate alınmaması halinde daha geniş kapsamlı bir mücadele dönemini başlatacaklarını ifade etti.

Trabzon

Grev Trabzon’da da yoğun bir katılım ile gerçekleşti. KESK öncülüğünde, demokratik kitle örgütleri, siyasi partiler ve üniversite öğrencilerinin katılımıyla gerçekleştirilen greve, Atapark mevkiinden şehir merkezine doğru yürüyüş yapılarak başlandı. Yürüyüş boyunca sık sık “Direne direne kazanacağız”, “Gün gelecek devran dönecek AKP halka hesap verecek” sloganları atıldı.

Yürüyüş kortejinin meydan parka girmesiyle birlikte, sabah Trabzon Valiliği önünden ayrı bir yürüyüş gerçekleştiren Kamu-Sen üyeleriyle birleşildi.

Kilis

Kilis'te iş bırakan kamu emekçileri KESK binası önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Tüm Bel Sen, BES, SES ve Eğitim-Sen üyesi kamu emekçilerine sınırlı sayıda Kamu-Sen üyesi destek verdi. İl çapında Kamu-Sen iş bırakmazken 120 KESK'li davul-zurna eşliğinde halaylar çekti. Basın açıklamasını Eğitim-Sen Kilis Temsilcisi Özgür Çakmak okudu.

Kocaeli

Umuttep Yerleşkesi'nde saat 10:30'da buluşan kamu emekçilerine derslerini boykot eden üniversite öğrencileri de destek verdi

A kapısı önüne gelindiğinde marşlar ve halaylarla beklendi. Burada otobüslere binilerek Merkez Bankası önünde diğer kollardan gelen kamu emekçileri ile buluşuldu.
Alaattin Karadağ unutulmadı

İnsan Hakları Parkı'na gerçekleştirilen yürüyüş esnasında kamu emekçileri ve öğrenciler sıklıkla, ''Yaşasın grev, yaşasın toplu sözleşme!'', ''Genel grev genel direniş!'', ''Sağlık / eğitim haktır satılamaz!'', ''Eşit parasız, bilimsel, anadilde eğitim'', ''Be zıman jiyan na be'' sloganları atıldı.

İnsan Hakları Parkı'na gelindiğinde ''İşgal, grev, direniş!'', ''25 Kasım'da kamu emekçilerinin yanındayız / BDSP" kuşlamaları yapıldı.

Kortejlerin alana gelmesinin ardından KESK dönem sözcüsü açıklama yaptı. Program sonlandırılmadan önce kadına yönelik şiddete dair de bir konuşma yapıldı. Mitinge yaklaşık 1500 emekçi katıldı.

Kayseri

Kayseri'de 25 Kasım iş bırakma eylemi için biraraya gelen KESK üyeleri, saat 11.00’de kortej oluşturarak, Mimar Sinan Parkı’na doğru yürümeye başladı. Kamu-Sen üyeleri de aynı saatte, Mimar Sinan Parkı’na doğru yürüyüş başlattı. Mimar Sinan Parkı’nda biraraya gelen KESK ve Türk-Kamu-Sen üyelerinin sayısı 600’e yaklaştı.

Kürsüden ilk konuşmayı Kamu-Sen Kayseri İl Temsilcisi Muammer Öner yaptı.

Kayseri KESK dönem sözcüsü U. Sedat Ünsal ise Memur-Sen’e bağlı bir sendikanın grev kırıcılığını teşhir etti.

Ünsal AKP’ye seslenerek; 25 Kasım grevinin bir uyarı olduğunu belirtti. Eylem boyunca, “Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber, ya hiçbirimiz!”, “Toplu sözleşme hakkımız, söke söke alırız!”, “Toplu sözleşme hakkımız grev silahımız!”, “AKP zammını al başına çal!”, “İşçi memur el ele genel greve!”, “Yaşasın halkların kardeşliği!” sloganları haykırıldı.

Kamu emekçilerinin uyarı eylemine, DİSK Kayseri Bölge ve Türk-İş Kayseri Bölge Temsilciliği de destek verdi.

Edirne

Edirne’de, belediye binası önünde toplanan yüzlerce emekçi Saraçlar’a yürüdü. Yaklaşık 600 kişilik kitle Saraçlar’da basın açıklaması gerçekleştirdi. KESK’e bağlı sendikaların eylemine DİSK ve sivil toplum örgütleri de destek verdi.

Ankara

Saat 09.00 itibariyle Ankara Üniversitesi Cebeci Kampüsü’nde toplanan Eğitim-Sen üyeleri pankart açarak beklemeye başladılar. Saat 10:00’da kampüsten çıkarak Eğitim-Sen 1 No’lu Şube ile birleşen emekçiler yolu kapatarak yürüyüşlerini sürdürdüler.

Emekçiler saat 10.30’da SSK İşhanı önünde toplanmaya başladılar. TÜMTİS, Tez-Koop-İş ve Türk Maden-Sen’in de destek verdiği eylemde TMMOB ve TTB de yer alıyor.

Öte yandan Ankara'daki greve polis müdahale etti. Ziya Gökalp Caddesi'nde toplanan memurlara destek için gelen bir grup öğrenci ile polis arasında arbede yaşandı. Polisin biber gazı ile müdahae ettiği öğrenciler taş ve sopalarla polise saldırdı. Çıkan olaylarda polis ve göstericilerden yaralananlar olduğu belirtiliyor.

İstanbul

İki koldan Beyazıt’a yüründü

Çapa Tıp Fakültesi önünde kortejler oluşturularak, halaylarla ve sloganlarla başlayan yürüyüşün en önünde KESK, onun arkasında SES İstanbul Şubeleri yürüdü. Sağlık emekçilerinin arkasında, mitinge kitlesel olarak katılan Eğitim-Sen İstanbul Şubeleri yürüdü. Yürüyüşte ayrıca KESK’li Kadınlar, “Kadına yönelik şiddete, tecavüz, taciz, töre ve namus cinsiyetçiliğine son!” pankartı arkasında yürüdü. Arkasında, DİSK ve DİSK'e bağlı sendikalar yürüdü. Emekli-Sen dövizleriyle kortejde yer alırken, Esenyurt Belediyesi işçileri direnişlerinin 100. gününde, Belediye-İş 2 Nolu Şube pankartı arkasında kortejde yerini aldı.

Direnişçi işçiler yürüyüş boyunca, “Esenyurt işçisi direnişin simgesi!”, “Zafer direnen emekçinin olacak!”, “Sadaka değil toplu sözleşme!” sloganlarını attılar.

Devrimci akımlar ve DHB okurlarıda eyleme katılarak omuz veridler

Tramvay hattını trafiğe kapatan kitlenin önüne, Laleli’de barikat kuruldu. Sıklıkla, “Baskılar bizi yıldıramaz!” sloganı atan kitlenin kararlı yürüyüşü karşısında barikat kaldırıldı. Beyazıt Meydanı’na giden kitleyi, CHP İstanbul İl Başkanı Gürsel Tekin karşıladı. CHP’nin AKP'den bir farkı olmadığını söyleyen kitle, Tekin’i protesto ederek kortejden uzaklaştırdı. “Faşist CHP kortejden defol!” sloganları atıldı.

Sirkeci'de biraraya gelen kamu emekçileri Beyazıt Meydanı'na yürüdü. En önde, “KESK” pankartı arkasında sırasıyla BES, Haber-Sen, Kültür Sanat-Sen, SGK çalışanları, Yapı-Yol Sen, Eğitim-Sen yürüdü. TMMOB “Emekten yana bir dünya için haydi dayanışmaya” pankartı ile kortejde yerini alırken, devrimcilerde pankartlarıyla yer aldılar..

Yürüyüş boyunca, “Genel grev genel direniş!”, “Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiç birimiz!”, “Savaşa değil eğitime bütçe!”, “Direne direne kazanacağız!”, “İşçi memur el ele genel greve!”, “Parasız sağlık parasız eğitim!”, “Yaşasın halkların kardeşliği!”, “Yaşasın örgütlü mücadelemiz!”, “Yaşasın grev yaşasın toplu sözleşme!” sloganları atıldı.

Haber-Sen alana “Bak postacı geliyor, haklarını istiyor!” sloganı ile girdi. İ.Ü tarihi ana kapıya, Asistanlar “Bu işyerinde grev vardır” pankartı asarken, İ.Ü Öğrencileri de kapıya “Burası Üniversite bu üniversite de grev var” pankartlarını astılar. ÖGB ve kolluk güçleri pankarta arkadan saldırarak, indirmeye çalıştı. Polisin pankartı indirme çabaları engellendi.

Yürüyüş sırasında ve kürsüde yapılan konuşmalar sırasında, “Belediye işçisi yalnız değildir!”, “Sinter işçisi yalnız değildir!” sloganları atıldı. Miting, Asistanlar adına yapılan bir konuşma ile başladı. Yapılan konuşmada, mücadele gücünün hocalarından alındığı belirterek, bugün de hocalarıyla birlikte omuz omuza alanlarda oldukları ifade edildi. Ardından KESK Genel Başkanı Sami Evren söz aldı.

Mitingde konuşan KESK Genel Başkanı Sami Evren Başbakan Erdoğan’a seslendi. 25 Kasım grevine çıkma nedenlerini anlattı.

Evren Başbakan’a şöyle seslendi:

"Bu ülkenin çalışma yaşamının çağdışı sendika yasalarıyla, yönetmekte ısrar ettiniz. Emekçileri işçi memur diye ayırdınız. Sözleşmeli-kadrolu-taşeron işçi diye ayırdınız. Emekçiden sakladığınız kaynakları sermayenin emrine verdiniz. Siz bu grevi hakkettiniz. Sağlık ve eğitim başta olmak üzere temel kamusal hizmetleri piyasalaştırmak için, canla başla çalıştınız. Mezarda emeklilik yasaları ile SSGS yasalarıyla katkı payı uygulamalarıyla, her yaptığınızla attığınız her adımla emekçilere saldırdınız. Onları açlık sınırının yoksulluk sınırının altında ücretlere mahkum ettiniz. Hakkını arayanları sokaklarda coplardan geçirdiniz gaza boğdunuz. Yetmedi yöneticilerimizi tutukladınız."

Başbakanın 25 Kasım grevine yönelik tehditlerine de yanıt veren Evren, AİHM ve Anayasa kararlarını hatırlattı.

Kürt sorununda çözüm talebinde bulundu. Evren'in konuşmasından sonra, miting, Grup Yorum'un müzik dinletisi ile sona erdi.

Kamu-Sen’in İstanbul uyarı grevi!

KESK'in yanısıra Türkiye Kamu-Sen de bugün İstanbul'da iş bıraktı. Kamu-Sen’in gerçekleştirdiği eylemde şovenizm kusuldu. AKP karşıtı sloganların atıldığı eylemde, toplu sözleşmeli grevli sendika hakkı talebi ise yer yer duyulabildi.

Türkiye Kamu-Sen Aksaray Meydanında saat 12.00’de toplanmaya başladı. En önde Türkiye Kamu-Sen pankartı açılırken, ardından Türk Eğitim-Sen olmak üzere konfederasyona bağlı diğer sendikalar da döviz, pankart ve Türk bayrakları açarak İstanbul Büyükşehir Belediyesi önünden Fatih İtfaiye Parkı'na yürüdüler.

Kamu-Sen yürüyüş ve eylem boyunca, “Türkiye sevdamız ekmek için kavgamız!”, “Katil PKK işbirlikçi AKP!”, “Vur vur inlesin AKP dinlesin!”, “Memurdan çaldılar, hırsızlara verdiler!”, “Gün gelecek devran dönecek AKP memura hesap verecek!”, “Memuruz insanca yaşamak istiyoruz!”, “Yoksulluk memurun kaderi değil!” sloganları atıldı. Kamu-Sen’in eyleminde sadece basın açıklaması sırasında, “Grev hakkımız söke söke alırız!”, “İşçi memur elele genel greve!” ve “Yüzde 2.5’luk sarı sendika!” sloganları duyulabildi.

Kamu-Sen’in eylemi boyunca ırkçı-faşist sloganlar hiç susmadı. Pankartlara bu söylem yansımazken sınırlı sayıda dövize ise bu söylemler taşındı. Eylem komitesinden ve ses araçlarından bu yönlü sloganlar “özellikle” attırılmasa da, kortejlerden sürekli şovenizm zehri kusuldu. Türkiye Kamu-Sen İstanbul İl Başkanı M. Hanefi Bostan yaptığı konuşmada bu konuya müdahale ederek, “Kamu-Sen’in PKK’ye karşı mücadele ettiği ortadadır. Şimdi bunun yeri değildir” dedi.

Fatih İtfaiye Parkına gelindiğinde, Türkiye Kamu-Sen İstanbul İl Başkanı M. Hanefi Bostan basın açıklamasını gerçekleştirdi.

Bostan yaptığı açıklamada, gerçekleştirilen uyarı greviyle memur sendikacılığında yeni bir çığır açıldığını, toplu sözleşme ve grev hakkına giden yolda, en büyük atılımın gerçekleştirildiğini ifade etti. Bostan, grevin ayrıca, memurların üzerlerine asılan her türlü asılsız yaftayı parçaladığını vurguladı.

Hükümetin toplu pazarlık masasında taleplerini dikkate almadığını belirten Bostan, Uzlaştırma Kurulu kararlarını da kabul etmeme inadını sürdürüğünü ifade etti.

Uyarı grevinin nedenlerini açıklayan Bostan, vatandaşları destek olmaya çağırarak, açıklamasını sonlandırdı