26 Kasım 2009 Perşembe

Nobel’li Obama’dan ‘Nobel’lik’ karar!

ABD yönetimi, Barack Obama’ya Barış Ödülü veren Nobel Komitesi’nin “vicdanını sızlatacak” iki karar daha aldı.ABD yönetimi, Barack Obama’ya Barış Ödülü veren Nobel Komitesi’nin “vicdanını sızlatacak” iki karar daha aldı.

İlk açıklama bizzat ABD Başkanı Barack Obama’dan geldi. Ülkesinin yeni Afganistan stratejisini yakında açıklayacağını söyleyen Obama, niyetinin 8 yıldır süren savaşın ardından “oradaki işi bitirmek” olduğunu söyledi. Ancak “işi bitirmekle” kast ettiği, işgali bitirip Amerikan askerlerini geri çekmek değil. Obama’nın niyetinin “tek bir Taliban militanı kalmayıncaya kadar işgali sürdürmek” olduğu açık. Obama, Hindistan Başbakanı Manmohan Singh ile Beyaz Saray’da düzenlenen ortak basın toplantısında bir soru üzerine, “Amerikan halkına bu konuda nasıl bir adım atacağımıza dair çok kısa bir zaman içinde bir açıklama yapacağım” dedi. Afganistan savaşının 8 yıldır devam ettiğine dikkati çeken Obama, “Niyetim, (oradaki) işi bitirmek” dedi.

Bu arada, ABD basını ve uluslararası ajanslarda yer alan haberlerde, Obama’nın Afganistan’a takviye asker kararını 1 Aralık’ta açıklayacağı bildirildi.

34 BİN EK ASKER
Öte yandan, CNN’in haberine göre, ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Afganistan’a 34 bin yeni ABD askeri gönderilmesinin planlarını yapıyor. Pentagon’dan bir yetkiliye dayandırılan haberde, Obama’nın nihai kararıyla ilgili henüz kesin bir sonuca ulaşılmadığı, ancak bakanlık yetkililerinin bölgeye 34 bin ek ABD askeri gönderilmesinin hazırlığını yapmakla görevlendirildiği belirtildi. Haberde, yeni birliklerin ülkenin güneyi ve güneydoğusuna yoğunlaşacağı kaydedildi. CNN’in haberinde ayrıca, Pentagon’un Obama’nın onaylamasını beklediği 34 bin askerle, Afganistan’daki ABD birliklerinin komutanı Stanley McChrystal’in istediği 40 bin asker arasındaki boşluğu doldurmak için NATO ülkelerinden yeni asker talep edileceği belirtildi.