21 Kasım 2009 Cumartesi

Peru ve Şili arasındaki 'Casusluk' krizi devam ediyor

Peru devlet başkanı Alan Garcia, Çarşamba günü yaptığı açıklamada Şili ile diplomatik bir gerginliğe neden olan casusluk iddiaları ile ilgili olarak Perulular’a ulusal birlik çağrısında bulundu. Perulu sağcı devlet başkanı Garcia, muhalefet liderleri ile Şili ile yaşanan sorunu görüşmek üzere biraraya geldikten sonra yaptığı açıklamada ‘bütün Perulular olarak ulusal biriliği sağlamalıyız. Bölünürsek topraklarımızı işgal ederler. Bizi hiçbir zaman bölünmüş olarak görmelerine müsaade etmemeliyiz’ sözlerine yer verdi.

Şili’ye karşı oybirliği ile alınan kınama tavrına rağmen polis güçleri ile emekli askerlerin Garcia’ya yönelik yaptığı ve komşu ülke Şili’ye karşı takındığı ‘zayıf’ duruşu hedef alan eleştiriler ön plana çıkıyor.

Peru Savunma Bakanı Rafael Rey ise, Lima’da bulunan Şili Büyükelçiliği’ne söz konusu casusluk olay ile ilgili ayrıntılı olarak yürüttükleri soruşturmanın dosyasını en kısa zamanda ulaştıracaklarını ifade etti.

Soruşturmaya göre, yakalanan Perulu astsubayın Montevideo, Arica ve Lima’da bulunan Şili istihbaratından görevlilerle yedi yıl boyunca sürekli irtibat halinda bulunduğu ve Peru’nun 2021 yılına kadarki Hava Kuvetleri Stratejik Planı’na dair bilgileri sızdırdığı belirtiliyor.

Öte yandan Şili Milletvekilleri Kamarası ise önceki gün oy birliği ile Peru’nun Şili’ye yönelttiği bu suçlamaları kınama kararı aldı. Üç maddelik kınama notasında, Peru devlet başkanı Alan Garcia dahil olmak üzere Peru makamlarının Şili’ye yaptığı suçlama ve hakaretlerin kabul edilemez olduğu vurgulandı. Şili’deki başkan seçimi adaylarından Eduardo Frei de, Şili devlet başkanı Michelle Bachelet’in ‘söz konusu gelişmeler Peru’nun sürekli bir düşmanlık politikası izlediği anlamına geliyor’ şeklindeki değerlendirmesine katıldığını belirtti. (Haber: Canan Ateş - 20.11.2009)