27 Kasım 2009 Cuma

Erdoğan'ın demokrat minesi birkez daha döküldü: grev tehditleri...

Kamu emekçilerinin 25 Kasım günü gerçekleştirdiği 1 günlük uyarı grevinin öncesinde "sonuçlarına katlanırlar" diyerek emekçileri tehdit eden Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Kurban Bayramı'nın ilk gününde greve yönelik tehditlerini sürdürdü.

Başbakan Erdoğan, uyarı grevi ve KESK Başkanı Sami Evren'in açıklamaları üzerine gazetecilerin sorduğu soruları yanıtladı. KESK Başkanı Sami Evren'in, "Biz Başbakan'ın sözlerine boyun eğecek sendika değiliz" sözüne "devlet gereğini yapar" şeklinde cevap verdi.


Erdoğan'ın grev hazımsızlığı

İlgili kişilerin gerekli yaptırımı uygulayacağını belirten Erdoğan, yasaların çiğnenmesine müsaade edilirse, ülkenin yol geçen hanına döneceğini söyledi.

Böyle bir şeye fırsat vermeyeceklerini ifade eden Erdoğan, herkesin hukuk içinde hakkını aramasını istedi.

KESK Başkanı'nın 25 Kasım grevine ilişkin değerlendirmelerini yorumlayan Erdoğan kamu emekçilerinin haklı ve meşru taleplerle gerçekleştirdiği 25 Kasım grevini karalamaya çalıştı.

Erdoğan, "Biz Sami Evren'den, şunun bunun, Başbakan'ın sözlerine boyun eğmesini beklemiyoruz. Hukuka boyun eğmesini bekliyoruz. Ama hukukun önünde saygılı olmayanlar, yasalar önünde bunun hesabını verirler. Olay bu kadar basittir. Biz onların yasalar çerçevesinde çalışmasını istiyoruz. Yasal çerçeve içinde çalışılmadığı zaman ülkede her şeyin ucu açık devam eder ki bunun bedelini ağır öderiz. Ve gerginliklerin yaşandığı ülke haline döneriz. Buna da kimsenin hakkı yok. KESK yapısı itibariyle yasal hakkını kullansın. Biz de saygı duyalım. Ama yasal olmayan haklarını kullanmaya kalkarlarsa o zaman devlet gereğini yapmak durumundadır" dedi.

Başbakan'ın kamu emekçilerine yönelik tehditleri Tekirdağ'da greve katılan 400 eğitim emekçisine açılan soruşturmanın hemen ardından geldi. Erdoğan'ın bugün yaptığı açıklama ise hükümetin 25 Kasım grevinin yarattığı etkiyi kamu emekçilerine yönelik tehdit ve soruşturma saldırısıyla kırma niyetinde olduğunu gösterdi.

25 Kasım grevini yaptığı yazılı açıklamayla değerlendiren KESK Genel Başkanı Sami Evren ise baskı ve tehditler karşısında geri adım atmayacaklarını söylemişti.