22 Kasım 2009 Pazar

Chavez'den yeni Enternasyonal çağrısı

Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez, dünyanın dört bir yanındaki tüm sol partileri 5. Sosyalist Enternasyonal’i oluşturmaya çağırdı.

Hugo Chavez, küresel ekonomik kriz, kapitalizm ve emperyalizm ile mücadele etmek üzere tüm sol partileri 5. Sosyalist Enternasyonal’i kurmaya çağırdı.

Chavez, Dünya Sol Parti ve Örgütleri Buluşması’nın kapanış konuşmasında, “Sanırım artık 5. Enternasyonal’i oluşturmanın zamanı geldi” diyerek dünya soluna çağrıda bulundu. Karl Marx’ın 1. Enternasyonal’inin üzerinden 145 yıl geçtiğini söyleyen Chavez, “Kaybedecek zaman yok” diyerek 5. Enternasyonal’in resmi duyurusunu yapmak üzere bir hazırlık komitesi kurulmasını önerdi.

Hazırlık komitesinin kurulmasını 1. Dünya Sol Parti ve Örgütleri Buluşması’nın en önemli sonucu olarak nitelendiren Chavez, Venezuela Birleşik Sosyalist Partisi’nin (PSUV) de sürece her evresinde dahil olacağını belirtti.

19–21 Kasım tarihleri arasında düzenlenen, emperyalizmin bölgedeki tehditleri, Kolombiya’ya ABD üssü kurulması, Honduras darbesi, küresel kriz ve 21.yüzyılda sosyalizmin güncelliği başlıklarının ele alındığı uluslararası buluşmaya 40 ülkeden 150 delege katıldı. Aynı tarihlerde Hindistan'da Dünya Komünist ve İşçi Partileri yıllık toplantısının da düzenleniyor olması, PSUV'nin bilinçli tercihi olarak yorumlandı.