18 Kasım 2009 Çarşamba

Krizin kahini: "Hala en kötüsü gelmedi"

New York Üniveristesi ekonomi profesörü Roubini, en kötünün hala yaşanmamış olduğunu savundu.

Krizin kahini Roubini kara bulutların dağılmasına izin vermiyor. Pek çok kişi işler düzeliyor dese de Roubini en kötünün gelmediği konusunda israrlı. Global Economics'in yöneticisi ve New york Üniveristesi ekonomi profesörü Nouriel Roubini küresel krizde yüreklere su serpilmsine izin vermiyor. 2007'de krizin geleceğini tahmin etmesi ile yıldızı parlayan ve karamsar yorumları ile adından sıkça söz ettiren Roubini Daily News'ta yazdığı köşesinde en kötünün hala yaşanmamış olduğunu söyledi.

Roubini yazısına 'En kötünün geçtiğini mi düşünüyosunuz? Yanılıyorsunuz' diyerek başlıyor. ABD'de koşulların git gide kötüleştiğini belirten Roubini temel olarak işsizlik rakamlarını gösteriyor. Resmi rakamlara göre işsizliğin yüzde 10.2 arttığını kayeden kahin Ekim ayı ile birlikte 200 bin kişinin daha işsiz kaldığını söylüyor.

90'larda yaşanan ekonomik durgunluğun 2001 yılında bittiğini hatırlatan Nouriel Roubini işsizliğin Haziran 2003'e kadar tam anlamıyla düzelmediğinin altını çiziyor. 2007 'de başlayan küresel krizin etkilerininde en erken 2010'a kadar sürebileceğini yazından belirtiyor.

Ekonomi önünde en büyük tehlikenin işsizlik olduğunu söyleyen ekonomi profesörü bütün ekonomi rakamlarının daha zaman olduğunu gösterdiğini aktarıyor.

Türkiye'de işsizlik korkutuyor

Türkiye'ye döndüğümüz de de dururmun çok farklı olmadığın görüyoruz. Tıpkı Roubini'nde söylediği gibi işsizlik rakamları korkutmaya devam ediyor. Yaz döneminde mesviklik işler sayesinde yalancı bir artış gösteren istihdam rakamları yazın sona ermesi ile yeniden gerçek yüzünü gösterdi.


İşsizliğin yüzde 16.1 ile en üst seviyelere çıktığı dönemden sonra hafif düşüş trendi yaşanmıştı. Temmuz-Ağustos-Eylül 2009 dönemini kapsayan ''Ağustos'' sonuçlarına göre Türkiye genelinde işsiz sayısı %13.4 artarak geçen yılın aynı dönemine göre 927 bin kişi artarak, 3 milyon 429 bin kişiye yükseldi. / Gazeteport - 18.11.09