21 Kasım 2009 Cumartesi

Faik Bulut: "Kürt açılımı AKP’nin önüne konuldu"

Araştırmacı yazar ve DTP Yönetim Kurulu üyesi Faik Bulut, Kürt açılımının iç ve dış koşulların dayatması sonucu olduğunu söyledi.

“Kürt Açılımı, Türkiye ve Ortadoğu” konulu bir panele katılmak için Londra’ya gelen Faik Bulut, Kürt açılımının hiç kimsenin iyi niyetinden kaynaklanmadığını iş ve dış nedenlerin dayatması sonucu AKP hükümetinin önüne konulduğunu söyledi.

Faik Bulut, Kürt açılımının ardındaki dış nedenlerden birincisinin değişen siyasal konjükör olduğunu ve bunu görmeden açılım tek başına ele almanın doğru olmayacağınıs söyledi.

ABD’nin Irak işgali nedeni ile silah ve petrol tekellerinin çok kazanımları olduğunu belirten Bulut, “Ama işin diğer yanında Amerika Irak’a çıkmaza girdi. Afganistan sorununu hal edeyim derken orada da batağa saplandı. ABD emperyal heveslerinden vazgeçmek zorunda kaldı. Sovyetik yapının çöküşünden itibaren dünyanın kavga, mücadele ve kapışma merkezi Orta Doğu’dan Orta Asya’ya kaydı. Obama’nın seçimi ile bu strateji daha da belirginleşti ve onu da bu nedenle seçtiler. ABD Orta Doğu projesinden vazgeçmiştir ve Hindistan, Çin, Japonya, Rusya. Avrupa Birliği gibi ülkelerin büyük kapışmaları Orta Asya’da dönecektir. Dünya mücadele merkezi Asya ve Pasifik’e kayıyor. Artık büyük ortadoğu projesinden değil büyük Orta Asya projesinden söz edebiliriz artık. Obama’nın dizyanı bunun üzerinedir” dedi.

Bulut, değişen durum nedeni ile Türkiye’ye yeni görevlerin verildiğini ve Kürt sorununu bir şekilde çözerek AB standartlarına gelmesi istendiğini belirtti. Emperyal heveslerinden vazgeçmek zorunda kalan ABD’nin yeni politikası gereği merkezi devletleri destekleyeceğini kaydeden Bulut, bunun yeni politika olduğunu ve gündemdeki Kürt açılımının da bu politika gereği ele alınması gerektiğini belirtti.

Yazar Bulut, Kürt açılımının ikinci nedeni olarak da son otuz yıldır tüm çabalara rağmen ezilemeyen Kürt mücadelesi olarak gösterdi. Kürt mücadelesini askeri yollarla ezilemeyeceğinin anlaşılmasının da önemli bir iç neden olduğunu belirtildi.

Üçüncü neden olarak da Kürt hareketinin legal kanadının mücadelesi olduğunu ve bunun silahlı mücadeleden daha önemli bir neden olduğunu belirten Bulut, seçimlerde AKP gerileyince yeni bir durum değerlendirmesi yapmak zorunda kaldığını söyledi.

Açılımın dördüncü nedeninin de Nabucco projesi nedeniyle ekonomik olduğunu belirten Bulut, “Nabuco Türkmenistan’dan başlayıp Avrupa’ya gelen ciddi bir enerji hattıdır. Nabucco anlaşmasına göre herhangi bir arıza durumunda enerji Avrupa’ya akamazsa bu bedeli Türkiye ödemek zorunda kalacak. Bu nedenle boru hattının güvenliği önemli olmaktadır ve Türkiye bunun tedbirini almak zorundadır’’ dedi.

Kürt açılımının her ne nedenle olursa olaun gündemde olmasının Kürtlerin yararına olduğunun altını çizen Bulut, “Kürtlerin ortak bir akla ihtiyacı var ve evrensel ölçüleri olmalıdır. Yeni dönemde yeni sloganlar ile ortaya çıkılmalıdır. Eski talep ve sloganlarla yeni dönem yürütülemez. Kürtler yeni dönemde yaratıcı söylem, slogan ve taleplerde bulunmalıdırlar” dedi. (Kaynak: Solforum.net)