27 Kasım 2009 Cuma

Honduras'da darbecilerden suikast

Foto: Honduras'da darbecilerden suikast
Güney Honduras'da darbeye karşı direniş hareketin liderlerinden Luis Gradis Espinal'in suikast sonucu öldürülmesi Pazar günü yapılması planan darbe seçimleri öncesinde atmosferi iyice gerdi.

İnsan Hakları Örgütünden yapılan açıklamaya göre Darbeye Karşı Ulusal Cephe lideri Espinal göz altına alındıktan bir süre sonra ölü bulundu.

Cepheden alınan bilgiye göre 56 yaşındaki emekli öğretmen Espinal Pazar günü memleketi Valle kentinden başkente doğru yola çıkmıştı, kendisinden o günden beri haber alınamamaktaydı.Espinal ile birlikte yolculuk eden bir görgü tanığına göre Espinal'in aracı başkentte durdurulduktan sonra emekli öğretmen, polis tarafından başına darp edilerek gözaltına alındı.Salı günü ise Espinal'in cansız bedeni başkentin batısındaki Las Casitas'ta bulundu.

Konuyla ilgili yapılan açıklamada Ulusal Cephe, polisin direniş üyelerine karşı uyguladığı şiddete dikkat çekerek darbeci yönetim uyardı.Cephe açıklamasında darbeci hükümet politikalarının sıkıyönetim ilan ederek silahsız halka karşı askeri operasyonlar yapılmasına eşdeğer olduğu belirtildi. Cephe ayrıca, 29 Kasımda darbeci hükümet tarafından yapılması planlanan darbecileri temize çıkarma amaçlı hukuksuz seçimlerin boykot edilmesi çağrısı yaptı. Öte yandan Darbeci lider Roberto Micheletti 29 Kasım seçimlerinin "sağlıklı" gerçekleşmesi için dün 1 hafta boyunca görevine ara verdiğini duyurdu.

Baskılar artıyor

Honduras'da seçimlere günler kala cuntacılar baskıları arttırıyor, yayın organlarının kapatılıyor, hukuksuz tutuklamalar gerçekleştiriliyor ve ülkede tam bir sıkı yönetim havası estiriliyor.

Son olarak, Başkan Manuel Zelaya'ya karşı 28 Haziran'da düzenlenen darbenin ana muhaliflerinden olan "36" isimli TV kanalının yayını durduruldu.

Kanal Müdürü Esdras Amado Lopez, "Darbeci rejimin lideri Roberto Micheletti'yi olanlardan sorumlu tutuyoruz" derken, kullandıkları frekanstan şimdi porno ve kovboy filmi yayını yapıldığını söyledi.

Öte yandan Kayıp Tutsak Akrabaları Komitesi'nden Dina Meza başkentin çeşitli bölgelerinde gerçekleştirilen gece tutuklamalarını teşhir etti.Darbeye Karşı Ulusal Cephe liderleri ve insan hakları savunucuları da seçim günü rejimin baskıyı had safhaya çıkarmayı planladığı konusunda uyardılar.

Halk ve Yerli Örgütleri Konseyi'ne göre ordu tüm illere yeni askeri birlikler gönderirken, 800 paralı asker de ülkenin güneybatısına, olası hareketleri bastırmak için konuşlandırıldılar.Ordu tüm ülkeye yayılmış ve ülke 11 askeri bölgeye ayrılmış durumda.Her bölgenin askeri komutanı, belediye başkanlarından seçim karşıtı kişilerin listelerini teslim etmelerini istiyor. Savcılık da 530 savcıya bu kişileri takip etmeye hazır olmaları emri verdi.

Ülkesine geri döndükten sonra Brezilya Elçiliği'ne kalan yasal Başkan Manuel Zelaya ise, seçimlerin kurumsal düzen tesis edilene kadar ertelenmesi gerektiğini belirtti.