Ancak bu protestolar o denli örgütlü ve yandaş medya tarafından destekli idi ki amacı konusunda soru işareti yarattı. İsterseniz konuya biraz daha başka bir yerden bakalım…Referans Gazetesi yazarı Cengiz Çandar on gün önce Avrupa’da yayın yapan PKK’ya yakın günlük Yeni Özgür Politika gazetesinin konuğuydu.Şivan Perwer Vakfı için Peterberg’de yapılan toplantıya katılan Çandar’ın konuşmasının ana ekseni Kürt Açılımı üzerineydi.
Cengiz Çandar, Onur Öymen’in açıklamalarını nasıl değerlendirdiği sorusuna “Bence çok iyi oldu o. Çünkü Maske düştü” cevabını verdi. Çandar bu çıkış sonrası Öymen’e karşı gelişen tepkilerin hedefini şu sert sözlerle anlattı: “CHP kitle tabanı iki şeye dayanıyor. Büyük şehirlerin üst orta sınıflarına. Daha kitlesel tabanı ise Anadolu’daki Alevi kitlesi. Anadolu’daki Alevi kitlesinin CHP’den uzaklaşmasına yol açacağı bir süreç ve CHP’nin güç kaybetmesi puan kaybetmesi, Türkiye’de her şey bakımdan hayırlı olacak….. bu partinin şamar yemesi, güç kaybetmesi, erozyona uğraması, Alevilerin ve Kürtlerin de Türkiye’nin de hayrınadır.”
Odatv’nin de haber yaptığı bu açıklamalar, Onur Öymen’in konuşmalarıyla CHP’den Aleviler’in koparılmaya çalışıldığını gösteriyordu. Nitekim bugün konuya ilişkin ilk işaret geldi.
Bugün Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) Genel Başkanı Ali Balkız’ın Milliyet’te Devrim Sevimay ile bir röportajı yayımlandı. Hatırlanacağı gibi Ergenekon iddianamesinde Ali Balkız’a suikast yapılacağı iddiaları da yer almıştı. Bu iddialar Balkız’ın kimyasını bozmuş olacak ki Balkız yaşanan sürecin sonunda liberallere sıcak mesajlar vermeye başladı. Balkız verdiği röportajda içinde bulunduğu yeni liberal oluşu anlattı. Aleviler’in de bu yeni oluşumda yer alacağını söyleyen Balkız şunları ifade etti:“İlk ne zaman başladınız bu çalışmaya?
Son yerel seçimlerden iki hafta sonra seçim sonuçlarını, Alevilerin rolünü ve taleplerini değerlendiren bir deklarasyon yayımladık. Orada dedik ki “Bu parlamentodan bize umut yok. Oysa bizim sorunlarımız siyasi sorunlardır, siyaset çözecektir ve Meclis’te çözülecektir.” Bunu deyip, tüm Türkiye’deki Alevileri ve sosyal demokratları bu tespitimizi tartışmaya davet ettik. O gün bugündür de tartışıyoruz. Kaç yer gezdiniz?
Sayıyı hatırlamıyorum, ama toplantı yaptığımız il sayısı 22. En son Ankara ve İstanbul kaldı. Şimdi bu ay da onları tamamlayacağız.Kimler var bu partileşme arayışı içinde?
Çeşitli akademisyenlerin (Ahmet İnsel, Mithat Sancar, Fuat Keyman, Erol Katırcıoğlu...) ve Ufuk Uras arkadaşımızın yer aldığı bir çalışma grubu var. Bir başka hareket, 10 Aralık Hareketi (Burhan Şenatalar, İbrahim Kaboğlu, DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi). Bir de SHP yeni arayışlar içersinde. Bu üç hareketin birleşme olasılığı var mı?
Bunların birleşebilme olasılıkları yüksek, olanakları da var. Aynı şeyleri düşünüyorlar çünkü. Bizim de bunlarla birlikte olmak gibi bir amacımız var. Hepimiz diyalog halindeyiz.
2010 veya 2011’deki bir seçime katılabilecek misiniz?
O amaçlanmış vaziyette. Önümüzdeki ocak ayında adı konmuş olur.Hangi partiye alternatif olacaksınız?
O amaçlanmış vaziyette. Önümüzdeki ocak ayında adı konmuş olur.Hangi partiye alternatif olacaksınız?
Ne AKP’ye, ne CHP’ye, ne MHP’ye, ne de DTP’ye; hepsine. Çünkü biz düzene alternatif olacağız. Bunun için yeni bir sol söylem, sosyal demokrat yeni bir heyecan, yeni bir dil, yeni kadro...” Kısacası önce Ergenekon İddianamesinde bazı idialar ile ardından Onur Öymen’in konuşması bahane edilerek Alevi kesimin önderleri liberallere yaklaştırıldı. Aleviler buradan verilen mesajlar ile Ufuk Uras, Ahmet İnsel, Mithat Sancar, Fuat Keyman gibi liberal isimlerin etrafında hareket etmeye zorlandı. Kısacası Onur Öymen protestosu liberal sol partiye açıldı. (Şahin Çakmaklı / Odatv.com)