2 Şubat 2010 Salı

BDP'de yeni dönem

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) 1. Olağanüstü Kongresi bugün (1 Şubat) Ankara'da Ahmet Taner Kışlalı Salonu'nda gerçekleştirildi. “Demokratik siyaset için demokratik katılım” sloganıyla toplanan kongrenin Divan Başkanlığına BDP Şırnak Milletvekili Sevahir Bayındır seçildi. Kongre, sloganlarla başladı.

Divan başkanı seçilmesinin ardından yaptığı Kürtçe konuşmayı daha sonra Türkçe olarak olarak tekrarlayan Bayındır Türkiye'de bugün daha fazla barışa ve demokrasiye ihtiyaç olduğunu söyledi. Kongre salonunda Abdullah Öcalan fotoğrafları ve PKK bayrakları göze çarparken BDP’lilerin kelepçeli fotoğrafı ile birlikte Dersim katliamı sonrası idam edilen Seyit Rıza'nın “Yalan ve hilelerinizle baş edemedik, bu bize ders olsun. Ama biz de sizin önünüzde diz çökmedik, bu da size dert olsun” sözlerinin yazılı olduğu döviz de salona asıldı. BDP’li milletvekilleri ve belediye başkanları salona girişleri sırasında sloganlarla karşılandı. Kapatılan DTP’nin yöneticileri, Kandil ve Maxmur’dan gelen Barış Grubu Üyeleri, Barış Anneleri, sendikalar ve çeşitli siyasi partilerin temsilcilerinin de yer aldığı kongrede tutuklu bulunan belediye başkanları ve yöneticilerin isimleri de tek tek okundu. Bu sırada salondakiler alkış ve zılgıtlarla “Erdoğan şaşırma, bizi dağa taşırma” sloganını attı.

Seçimler yapıldı

BDP Grup Başkanvekilleri Selahattin Demirtaş ve Gülten Kışanak’ın eşbaşkan adayı olduğu kongrede seçimlere çarşaf listeyle gidildi. 457 delegeden 289'unun katıldığı kongrede 288 oyun geçerli olduğu seçimler sonucunda Demirtaş ve Kışanak başkanlığındaki liste yeni yönetime seçildi. BDP'nin yapılan 1. Olağanüstü Kongresi'nde yapılan tüzük değişikliği ile "Başkanlık Divanı" "Dönüşümlü Eşbaşkanlık" sistemi getirildi. Selahattin Demirtaş ve Gültan Kışanak'ın Eşbaşkan seçildiği kongrede, aralarında Ayhan Bilgen, Nazan Üstündağ, Ayşegül Devecioğlu, Filiz Koçali, Tuncer Bakırhan ve Mehmet Öcalan'ın da bulunduğu 80 kişiden oluşan Parti Meclisi (PM) de seçildi.

Tüzük değişikliğine gidildi

BDP 1. Olağanüstü Kongresi'nde yapılan konuşmaların ardından, tüzük değişikliğine gidildi. Tüzükte göze çarpan en önemli değişiklik kota oldu. Daha önceki tüzükte geçen yüzde 40 kadın kotası, "cinsiyet kotası" şeklinde değiştirildi. Diğer önemli bir değişiklik ise eşbaşkanlık sisteminden sonra, Türkiye'de ilk defa bir siyasi partide "Başkanlık Divanı"nın oluşturulması oldu. Ankara’da uzun süredir eylemde olan TEKEL işçileri de zafer işaretleriyle kongre salonuna girerek, delege bölümünde oturdu.