2 Şubat 2010 Salı

TEKEL işçileri oyalama taktiğini boşa çıkartarak direnişi zafere taşıyacaklardır

Sermaye hükümetinin dayattığı kölece çalışma koşullarına karşı TEKEL işçilerinin inatla ve ısrarla yürüttüğü direnişin 49. gününde Türk-İş ve hükümet kanadı biraraya geldi.

Görüşmelerden "uzlaşma" çıkmadı, direnişe devam

Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu başkanlığındaki Türk-İş heyeti ile hükümet arasında bugün öğle saatlerinde yapılan görüşmeden "uzlaşma" çıkmadığı açıklandı. Kumlu, Başbakanlık'taki görüşmenin ardından "Bu akşam yeniden Başbakanlık'ta biraraya geleceğiz" açıklamasında bulundu.

Konfederasyonlar toplanıyor

Günün ikinci görüşmesi ise Başbakanlık'ta gerçekleşti. Kumlu başkanlığındaki heyet görüşmenin ardından yaptığı açıklamada "uzlaşma" sağlanamadığını bildirdi. Başbakanlık'taki görüşmenin ardından Türk-İş, işçi ve memur konfederasyonlarını 2 Şubat günü saat 10.00'da toplantıya çağırdı.

Açlık grevi başlıyor

Türk-İş Genel Merkezi önünde TEKEL işçilerine seslenen Tek Gıda-İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Türkel, artık sözün bittiği yerdeyiz diyerek 2 Şubat günü saat 13.00'te açlık grevine başlayacaklarını söyledi. Türkel, 3 Şubat günü örgütlü oldukları kamu ve özel sektörde Tek Gıda-İş olarak üretimi durduracaklarını söyledi.

TEKEL işçileri hükümete ve Türk-İş'e öfkeli

TEKEL işçileri, direnişin sermaye hükümetinin sözcüleri Erdoğan ve Şimşek'in açıklamalarına aynı gün yaptıkları bir eylemle yanıt verdiler. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in “4/C köleliliği”ni savunan sözleri ve Erdoğan'ın 4/C uygulamasından vazgeçmeyeceklerini ilan etmesi Türk-İş önündeki direnişlerine devam eden işçiler de büyük bir öfke yarattı.

Sendika bürokrasisini de hedefe çakan TEKEL işçileri, öncelikle dün akşam saatlerinde çadırları dolaşarak eylem için çağrılar yaptılar. Ardından Türk-İş Genel Merkezi önünde kortejler oluşturarak toparlanan işçiler, Sakarya Caddesi’ne doğru sloganlarla yürüyüşe geçtiler.

“Özlük yoksa masada, ölü çıkar burada!” sloganının damgasını vurduğu yürüyüşü engellemeye çalışan Tek Gıda-İş yöneticilerinin bu çabaları ise işçiler tarafından boşa düşürülmüş oldu.

Öfkeli ve coşkulu sloganlarla eylemlerini sürdüren TEKEL işçileri Türk-İş'e ve hükümete yönelik tepkilerini dile getirdiler.

Tepki bugün de sürdü...

Öte yandan işçilerin sürece ilişkin tepkileri bugün de sürdü. Tek Gıda-İş İzmir Şubesi'ne bağlı bir grup işçi çadırlarından sloganlarla çıkarak Türk-İş Genel Merkezi ana giriş kapısına doğru yürüdü. Diğer çadırların yanından geçerek ulaştıkları ana kapı önünde dakikalarca "genel grev" sloganları atan işçiler sendikayı göreve çağırdılar. İşçiler bekleyişlerinin ardından tekrar diğer çadırları dolaştılar.

İşçiler sendikalara basınç uyguluyor

Direnişin belki de en kritik aşamasına gelinirken TEKEL işçilerinin tabandan doğru geliştirdikleri inisiyatif de bu eylemlerle açığa çıktı. Sendikaya ve hükümete tepki gösteren TEKEL işçileri alınan karar ne olursa olsun açlık grevine başlayacaklarını söylüyorlar. İşçiler diğer bir yandan da “genel grev-genel direniş”in örgütlenmesine yönelik basınç oluşturmayı da sürdürüyorlar.

TEKEL işçileri aralarında oluşturdukları ekiplerle Ankara'daki sendika merkezlerini dolaşarak 3 Şubat'taki eyleme dair destek talebinde bulundular. Ankara'nın çeşitli yerlerindeki sendikaları dolaşan işçiler, 3 Şubat günü Ankara'da yapılacak eylemin yer ve saatinin belirlenmesi gerektiğini söylediler.