14 Haziran 2009 Pazar

Tutuklu çocuklar açlık grevinde

ONLARA boylarından büyük suçlamalar yüklediler. Yetişkinleri bile “illallah ettiren” Terörle Mücadele Kanunu’yla yargıladılar. Yetişkin gibi kelepçelediler, ifadelerini aldılar. Ama oyun çağındaki “tutuklu çocuklar” biliyordu yaşananların oyun olmadığını. Tepkileri de yetişkin gibi oldu: Maltepe Çocuk Cezaevi’ndeki 6 çocuk tutuklu, 7 gündür açlık grevinde.
Maltepe Çocuk Cezaevi’nde bulunan 6 çocuk, bir arkadaşlarının koğuştan alınıp hücreye atılması üzerine, geçtiğimiz pazar günü açlık grevine başladı. Talepleri: Üzerlerindeki baskıların son bulması ve cezaevi bünyesindeki kurslardan, sosyal haklarından faydalanabilmek.
‘SESİNDEN ANLADIM’
Şefik B, geçtiğimiz pazartesi günü telefon eden oğlunun sesinden anlamış bir şeylerin ters gittiğini. Üstüne gitmiş, ‘Kahvaltı ettin mi’ diye sorunca söylemiş 16 yaşındaki Welat açlık grevine başladıklarını.
O gün bugündür aklı oğlunda, “16 yaşındaki çocuğum açlık grevindeyse, ben evde nasıl rahat olayım? Nasıl otururuz, nasıl yatarız?” diyen Şefik B, öyküsünü anlatıyor.
Batman’dan Edirne’ye, oradan da İstanbul’a göçmüşler, Welat ve diğer çocukları kendisi hapisteyken büyümüş. “Welat 14 yaşından beri sürekli alınıyor, mahallede bir şey olsa bizim eve uğrarlar” diyor Şefik B. ve oğluyla birlikte Edirne’ye giderken Esenler Otogarı’ndan alındığını söylüyor.
4 aydır tutuklu olan oğlunun ilk duruşmasının 4 ay sonra olduğuna dikkat çeken Şefik B, “Daha dün Engin Ceber öldürüldü. Ne bilelim yarın bize de öyle bir haber gelmesin?” diyor. Herkesin tutuklu çocuklara sahip çıkmasını isteyen Şefik B, Welat’ın durumunda olan binlerce çocuk olduğunu dile getiriyor.
17 yaşındaki Servet, 2008’in kasım ayında Kartal’da çalıştığı yerden alındı. Abisi Paşa Y, kardeşinin cezaevinde hiçbir sosyal haktan faydalanamadığını belirtiyor. Kardeşinin sürekli baskı ve gözdağı altında yaşadığını anlatan Paşa Y, “Gardiyanlar ve idare tarafından tahrik ediliyorlar. Adalet Bakanlığı müfettişlerine dertlerini anlatmalarına rağmen dertleri dikkate alınmıyor” diyor.
Annesinin psikolojisinin, kardeşi alındığı günden beri iyi olmadığını dile getiren Paşa Y, “Çocuklara ne olacak? Nereye kadar bu muameleler yapılacak? Her an neyle karşılaşacakları belli değil. Yarın farklı bir haberle uyanacağız diye tedirginiz. Çocukların yaşadıkları tamamen işkence” diyerek tepkisini dile getiriyor.
Görüşlerdeki baskıları anlatan Paşa Y, “Çocuklar bizimle rahat konuşamıyor. Her bir görüş kabininde başlarında gardiyanlar duruyor. Rahat ifade edemiyorlar. Ayrıca telefonda bir şeyler söylediklerinde, baskıları anlattıklarında telefon kapanıyor” diyor. Paşa Y, çocukların psikolojik durumunun düşünülmediğini belirtiyor, çocuklara yapılan muamelenin insan haklarına ve çocuk haklarına uygun olmadığını vurguluyor.
Paşa Y, “Çocuklar açlık grevinde, ama orada ne kadar güvende olduklarının, kendilerini nasıl koruduklarının merakı içindeyiz. Canları sıkıldığında, kafalarına estiğinde hücrelere girip çocukları dövebiliyorlar” diyerek endişelerini dile getiriyor. (İstanbul/EVRENSEL)

YAŞINI BÜYÜTMEK İSTİYORLAR
16 yaşındaki Welat, 20 sanıklı bir dosyanın tek çocuk sanığı. Tıpkı 12 Eylül’de yaşı büyütülüp idam edilen Erdal Eren gibi yaşı büyütülmek isteniyor. Babası Şefik B’nin anlatımlarına göre, Welat’ın kimliğindeki yaşı 15, gerçekte ise 16 yaşında. Ancak gözaltındayken gerçek yaşının tespiti için hastaneye sevk edilen Welat için kurul ‘21 yaşında’ dedi. Haklarındaki suçlamalar yalnızca ‘gizli tanık’ ifadelerine dayandırılan çocuklar, Anadolu Yakası’ndaki araç yakma olaylarıyla suçlanıyor. Welat ilk kez 2 Ekim’de İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nde hakim karşısına çıkacak.