21 Eylül 2009 Pazartesi

Adana polisinden "yeni" uygulamalar


Adana Emniyet Müdürlüğü, “yasa dışı” gösterilerde “zanlı”ları belirlemek için Akrep adı verilen zırhlı araçlara dijital kamera sisteminin kurulacağını belirtti.

Eylemlerde, ileri teknoloji dijital kamera sistemiyle kaliteli görüntü elde ederek zanlıya yaklaşmadan kimlik tespiti yapabileceklerini söyleyen Emniyet Müdürü Salih Kesmez, bu sistemin 6 bin TL’e mal olacağını söyledi.

Kesmez şunları ifade etti: ''Şimdi gece görüşü olan ve 300 metreyi yaklaştırabilen kameralar takıldı. Herhangi bir yasa dışı gösteri olduğunda bununla çekeceğiz ve adli makamlara vereceğiz. Yani böylelikle teknolojiyi en iyi şekilde kullanıp olayları delillendireceğiz. Kanun hakimiyetini daha iyi sağlayacağız. Suçlular cezasını çekmiş olacak. Bu cihazı kendi imkanlarımızla sağladık. Eğer isteğimiz sonucu alabilirsek diğer araçlarımıza da aynı teknoloji yerleştireceğiz.''

Ayrıca yeni bir uygulama olarak “ağ sistemini” kullanmak istediklerini belirten Kesmez kişilere yapılacak müdahalenin ağ yardımı ile gerçekleştirileceğini belirtiyor. Kesmez yaptığı açıklamada, bu sistemi kullanmak için insan haklarına uygunluğunun kabul görmesini beklediklerini söyleyerek “Ağ ile kendisini yaralayan, polise saldıran, sarhoş, psikopat birini etkisiz hale getirebiliriz. Biz şu anda ne yapıyoruz? Zor kullanarak etkisiz hale getiriyoruz. Elini ayağını bağlıyoruz. Güç kullanıyoruz. Halbuki bu sistemle üzerine ağ atacağız kendisi paketlenecek.'' dedi.

Teknolojinin olanaklarından her daim emekçilere baskı ve şiddet uygulamak, onları kontrol altında tutabilmek için yararlanan sermaye devleti, maddi imkanlarını da büyük ölçüde buna ayırıyor. Zor aygıtlarına, kirli savaşa devasa bütçeler ayrılırken; bu örnekte olduğu gibi sadece tek bir kameraya 6 bin TL veriliyorken, emekçiler üç kuruşun hesabını yapıyor, sağlık hakkından mahrum bırakılıyor, temel hizmetlerin yükü emekçilere yıkılıyor.

Emekçilere karşı güç ve zor kullanmak sermaye devletinin ayakta kalabilmesi için bir zorunluluk olduğu ölçüde, de panzerlere taş atan çocukları dipçikleyen, biber gazını, gaz bombasını keyfi ve yoğun bir biçimde kullanmaktan çekinmeyen polis için bu uygulama sadece uygulayacağı şiddeti kolaylaştıran bir araç olacaktır.

Fakat ne ileri teknoloji kameralar ve ağ sistemi ne de tankları ve tüfekleri işçi ve emekçilerin, ezilen halkların mücadelesini bastıramayacaktır.