30 Eylül 2009 Çarşamba

SAVAŞA DEVAM


AKP Hükümeti, sınır ötesi operasyon tezkeresini “Demokratik Açılım”a dahil etmedi. Bakanlar Kurulu, ölüm tezkeresinin süresinin bir yıl daha uzatılmasını kabul etti. Tezkere Meclis'e gönderilecek.

Başbakan 'analar ağlamasın' diyor ancak operasyonlar sürüyor. Operasyonlarda ölen asker ve gerillaların anneleri ağlamaya devam ediyor. PKK'nin 13 Nisan'dan bu yana sürdürdüğü çatışmasızlık kararına rağmen operasyonlara ara vermeyen TSK'nın savaş tezkeresinin süresinin uzatılması talebi bugün Bakanlar Kurulu'nda görüşüldü.

Toplantı sonrası açıklama yapan Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, sınır ötesi operasyon için TSK'ya verilen yetkinin süresinin bir yıl daha uzatılmasına ilişkin tezkerenin TBMM'ye gönderilmesinin kararlaştırıldığını bildirdi.

Çocuklar 'çocuk mahkemesi'nde yargılanacak

Bugünkü Bakanlar Kurulu'nda polise taş attıkları için Ağır Ceza Mahkemelerinde yargılanan çocuklar da gündeme geldi. TMK mağduru çocukları yoğun tepkiler üzerine nihayet gündemine alan AKP, çocukların yargılanması konusunda yasal değişiklikler yapacak. Bakan Çiçek, 18 yaşından küçük çocukların çocuk mahkemelerinde yargılanmasını öngören düzenlemelerin karara bağlandığını söyledi.

Çiçek, Adalet Bakanlığı'nın AB müzakere süreciyle ilgili hazırladığı bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına ilişkin kanun tasarısının 'demokratik açılım' konusunu da kapsadığını belirtti. Kanun tasarısı hakkında bilgi veren Çiçek, tasarının TMK mağduru çocukların durumlarıyla ilgili düzenleme getirdiğini söyledi. Bu düzenlemelerin gerçekleşmesi halinde 18 yaşından küçük çocukların “siyasi” davalarının çocuk mahkemelerinde görüleceğini bildirdi. Bunlarla ilgili alternatif cezai tedbirlere gitme imkanı da olacağını anlatan Çiçek, Ceza İnfaz Kanunu'ndaki cezaların ertelenmesi, denetimli serbestlik gibi çocukların lehine önemli düzenlemelerin Bakanlar Kurulu'nda karara bağlandığını kaydetti.

Bakanlar Kurulu'nda iç ve dış gelişmelerin de ele alındığını belirten Çiçek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ABD ziyareti ve bazı bakanların yurt içi ve yurt dışı seyahatlerinin de değerlendirildiğini aktardı.