18 Eylül 2009 Cuma

AF ÖRGÜTÜ ATALAY’I YALANLADI


Uluslararası Af Örgütü İçişleri Bakanı Beşir Atalay'ın göçmenlere her türlü sağlık hizmeti verdildiği ve besleme barınma olanaklarının sağlandığı yönündeki açıklamarını yalanladı. Bakan Atalay, MHP Ahmet Duran Bulut ve DTP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel’in göçmen kaçakçılığına ilişkin soru önergelerini yanıtladı. Atalay, önergeye verdiği cevapta, yasadışı göçle mücadelede karşılaşılan sorunların başında komşu ülkeler tarafından gerçekleştirilen geri atma olaylarında, ilgili protokollere aykırı olarak yasadışı göçmenlerin Türkiye karasularına bırakılmasının geldiğini belirtti. Atalay, 2007-2008 yıllarında gerçekleşen 25 geri atma olayında toplam 523 yasadışı göçmenin kurtarıldığını belirterek, tüm göçmenlerin iaşe ve ibatelerinin sağlandığını, kendilerine her türlü sağlık hizmetinin verildiğini bildirdi.
‘MİSAFİRHANELERDE DOKTOR YOK’
Uluslararası Af Örgütü Mülteci Hakları Kooordinatörü Volkan Görendağ, ise Bakan Atalay'ın sözlerine karşılık, yakalanan göçmenlerin ve mültecilerin temel sağlık hizmetlerinden yararlanmadığını söyledi. Görendağ misafirhanelerde doktor bulunmadığına ve göçmenler ile mültecilerin ayrı yerlerde tutulduğuna dikkat çekti: “Şu anda hiçbir misafirhanede doktor, psikolog ya da bir sağlık personeli yok. Sosyal güvenlik yasasından kaynaklı bir hakları da yok. Hasta olduklarında gidebilecekleri bir sağlık ocağı ya da devlet hastanesi mevcut değil. Sadece sosyal yardımlaşma vakıfları eğer gerekli izinler alınabilirse bir miktara kadar sağlık giderlerini vakıf karşılıyor. Bu bahsedilen 523 kişi ne kadar bu imkanı bulmuştur bilemiyorum. Çünkü misafirhanelerden çıkışları da yasak. Uluslararası Af Örgütü olarak yakalanan insanların uluslararası standartlarda sağlık hizmeti gördüklerine inanmıyoruz. Bu konuda ciddi kaygılarımız var" dedi.
Af Örgütü Türkiye Şubesi tarafından mültecilerle ilgili hazırlanan "İki arada bir derede" adlı raporda, Bakan'ın sözlerini yalanlıyor. Raporda, misafirhanelerin yetersiz olduğuna dikkat çekilmiş, insanların sağlık hizmetinden yoksun zor şartlar altında yaşadıklarına dikkat çekilmişti. Ayrıca raporda anayasal hakların yetersiz, misafirhanelerin de aşırı kalabalık olduğuna dikkat çekilmişti.