30 Eylül 2009 Çarşamba

Nikaragua Dışişleri Bakanı’ndan Zelaya Konusunda Uyarı

Nikaragua Dışişleri Bakanı Samuel Santos Lopez, bu Salı günü BM Örgütü Genel Meclis toplantısında yaptığı konuşmada darbecilerin Honduras’ın yasal devlet başkanı Manuel Zelaya’yı öldürmek konusunda çeşitli planları olduğunu vurguladı.
‘Bunlara şimdi iyi kulak verin, çünkü daha sonra Zelaya’nın intihar ettiğini söyleyecekler’ diyen Nikaragua Dışişleri Bakanı, 28 Haziran’daki askeri darbeden sonra Honduras’ın içine düştüğü ağır kriz ortamının Honduras halkına karşı işlenen bir suç olduğunu ifade etti.
Bakan, kendi ülkesinin hükümetinin Zelaya’yı Honduras’ın demokratik bir şekilde seçilmiş devlet başkanı olarak tanıdığını ve bu ülkede gerçekleşmiş darbeyi kınadığını vurguladı.
Santos Lopez, ‘şu andan itibaren Honduras’ta gerçekleşecek herhangi bir seçim sahtekarlığını tanımayacağımıza dair net kararımızı bildiriyorum’ diyerek Honduras’ta formalite demokrasi ve ikiyüzlülüğün ötesine de geçmiş olan bir değişimin yaşandığının altını çizdi.
Bakan, bu darbenin hedeflediklerinden birinin de Honduras’ın da içerisinde bulunduğu ALBA (Bizim Amerikamız Halklarının Bolivarcı Birliği) ülkeleri arasındaki dayanışmayı baltalamak olduğunu ifade etti.
Nikaragua Dışişleri Bakanı, Honduras yasal Dışişleri Bakanı Patricia Rodas’ın BM Örgütü’nün Honduras’ta yaşanan krizle ilgili olağanüstü bir toplantının organize etmesi önerisine ülkesinin tam destek verdiğini belirtti.
Haber: CANAN ATEŞ
29.09.2009