11 Eylül 2009 Cuma

Obama: Reform olmazsa daha çok ABD’li ölecek

ABD Başkanı Barack Obama, iç politikadaki başlıca önceliği olduğunu söylediği sağlık reformu konusunda Kongre’ye hitap etti. Obama konuşmasına, son 100 yılda sağlık konusuna el atan ilk başkan olmadığını, ama sonuncusu olmayı umduğunu söyleyerek başladı. Obama’nın konuşması, ABD’de sağlık alanında yaşanan felaketin itirafı niteliğindeydi.
“Didişmenin zamanı değil” diyen Obama, eğer önerdiği reformlar kabul edilmezse daha fazla ABD’linin öleceğini belirtti. ABD başkanı, orta sınıftan pek çok insanın sağlık masrafları yüzünden iflasa yalnızca bir kaza ya da bir hastalık uzaklıkta olduğunu belirtti. Diğer sanayileşmiş ülkelerin aksine, ABD’de herkesin bedava faydalanabildiği bir ulusal sağlık sigortası yok. Bu nedenle ülkede 46 milyon kişi sigortasız yaşıyor; acil servis dahil tüm sağlık masraflarını kendileri ödüyor. Sağlık hizmetlerinin oldukça pahalı olduğu ülkede, çok sayıda sigortasız hastayı mali yönden bir yıkım ya da bazen ölüm bekliyor. Obama, sağlık masraflarının azalmasını ve her ABD vatandaşının sağlık sigortasına kavuşmasını istediğini ifade etti.
‘REFORM PAHALIYA MAL OLUR’
Cumhuriyetçi çevreler, 46 milyon ABD’liye sağlık sigortası sağlamanın fazla pahalıya mal olacağını, vergilerde artış gerektireceğini söyleyerek tasarıya şiddetle karşı çıkıyor. Bu çevreler, Obama’yı, vatandaşların özel hayatına devlet müdahalesini artırmaya çalışmakla suçluyor. Dev bir sektör olan özel sağlık sigortasıyla rekabet edeceği gerekçesiyle, sigorta şirketleri de tasarıya karşı. Demokrat Parti içindeki bir kanat ise tasarısını Kongre’den geçirebilmek için ödün vermek zorunda kalan Obama’yı eleştiriyor. Bu kanat, yeterince köklü olmayan bir reforma destek veremeyeceklerini söylüyor. Demokratlar içindeki bir başka grup da ekonomik kriz yüzünden muazzam boyutlara ulaşan kamu borçlarına dikkat çekiyor ve yeni sigorta yüzünden bu borcun kontrolden çıkması endişesini dile getiriyor.
OBAMA UMUTLU
Bu itirazlara karşılık Barack Obama, sağlık reformunu bu yıl sonuna dek Kongre’den geçirmeyi umduğunu belirtiyor. Tasarı, son zamanlarda destek oranı yüzde 70’lerden yüzde 50’lere düşen Obama’nın bugüne kadarki en büyük sınavı olarak görülüyor.
Benzer bir reform, en son Bill Clinton döneminde gündeme gelmiş, ancak Kongre’deki tartışmalara saplanıp kalmıştı.

‘ABD, SAĞLIK GÜVENCESİ OLMAYAN TEK ZENGİN ÜLKE’
ABD Başkanı Barack Obama, Kongre’nin iki kanadına birden hitap ettiği konuşmada, ABD’nin, milyonlarca vatandaşının sağlık hizmeti olmadan yaşamanın zorluklarına katlanmasına izin veren tek zengin ülke olduğunu belirtti.
Obama, sağlık sigortası olanların bile sürekli kaygı içinde yaşadığını; taşınırlarsa, iş değiştirirlerse ya da işlerini kaybederlerse, işverenin sağladığı sağlık sigortasını da kaybetme endişesi taşıdığını belirtti.
Barack Obama, reformunun sağlık sigortası olanların koşullarını iyileştireceğini, olmayanların ise isterlerse devlet sigortasına yazılmalarına olanak tanıyacağını söyledi. İktidara gelirken partiler üstü çalışma sözü veren Obama, Kongre’nin ihtiyaç duyulan reformun yaklaşık yüzde 80’inde uzlaştığını belirtti.
(DIŞ HABERLER)