29 Eylül 2009 Salı

Gine’de ayaklanma: 87 ölü


Gine’de cunta lideri Musa Dadis Camara'nın devlet başkanlığına aday olması üzerine başlayan gösteriler çatışmaya dönüştü, polis ateş açarak protestoculara müdahale etti.

Gine İnsan Hakları Örgütü Başkanı Thierno Maadjou Sow, başkent Konakri'nin sokaklarında toplandıktan sonra bir stadyumun içinde ve çevresinde toplanan muhalifleri dağıtmaya çalışan güvenlik güçlerinin kalabalığa ateş açtığını söyledi.

Kimliğini açıklamayan bir emniyet yetkilisi, AFP muhabirine, başkent Konakri'deki stadyum ve çevresinde 87 göstericinin öldüğünü söyledi.
Görgü tanıkları da olaylar sırasında bazı muhalif liderlerin tutuklandığını, 20 protestocunun da yaralandığını bildirdi.

Bu arada, bir görgü tanığı da bir polis karakolunun muhalifler tarafından yakıldığını, bazı polis araçları, ekipmanları ve bir polisin kalabalık tarafından ele geçirildiğini ifade etti.

CUNTA: ONLARI DURDURACAĞIZ

Kendisini Ulusal Demokrasi ve Kalkınma Konseyi olarak tanıtan Cunta yönetimi ise protestocularla görüşmeyeceğini belirtti. Cunta komutanı Musa Diegboro Camara, muhaliflerin devletin otoritesini yenilgiye uğratmak isteyen kişiler olduğunu öne sürerek, "onları durduracağız" dedi.

Konakri'deki olayların; cunta lideri Musa Dadis Camara'nın devlet başkanlığı için aday olacağı söylentisi üzerine çıktığı bildiriliyor. 31 Ocak 2010'da yapılacak seçimlere katılacağına dair resmi bir açıklama yapmayan Dadis Camara'nın, özel olarak diplomatlara seçimlerde aday olacağını söylediği ifade ediliyor.

Dadis Camara'nın adaylığına karşı olan muhalif partiler koalisyonu, 28 Eylülde stadyumda toplantı çağrısı yapmıştı. Cuntanın toplantıyı yasaklamasına rağmen onbinlerce kişi sokakları doldurduktan sonra engelleri aşarak stadyuma girmişti.

MUHALİF LİDERLER TUTUKLANDI

Öte yandan, muhalif Gine Demokratik Güçler Birliği'nin lideri Cellou Dalein Diallo ile birkaç muhalif siyasetçinin de tutuklananlar arasında olduğu belirtiliyor.

Dadis Camara, Devlet Başkanı Lansana Conte'nin ölmesinden sonra 28 Aralık 2008 tarihinde darbeyle iktidarı ele geçirmişti.

AA / 29.09.09