27 Eylül 2009 Pazar

Aleviler: Sahte Açılım oyunu son bulsun


Alevi Bektaşi Federasyonu bileşenleri, bugün yaptığı basın toplantısında Diyanet İşleri'nin zorunlu din derslerini kaldırılması istemini tehdit görmesine yanıt verdi. “AKP çözmüyor, bizi oyalıyor” diyen Aleviler, 8 Kasım'da İstanbul'da bir miting yapacaklarını duyurdu.

Alevi Bektaşi Federasyonu bileşenleri, yöre dernekleri ve dergahlar, Ataşehir'de bulunan Pir Sultan Abdal Kültür Derneği şubesinde basın toplantısı düzenledi. Alevi örgütleri, zorunlu din dersi dayatmasının kaldırılması talebinin Diyanet İşleri Başkanlığı'nın yayınladığı 'İslam'a tehdit' listesinde yer almasına tepki gösterdi. Yaklaşık 100 kişinin katıldığı toplantıya Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Ali Balkız ve PSAKD Genel Başkanı Fevzi Gümüş de katıldı.

AKP sorun çözmüyor bizi oyalıyor

Basın toplantısında açıklama yapan ABF Genel Başkanı Ali Balkız, geçtiğimiz yıl Ankara'da 135 bin kişinin katılımıyla yapılan Alevi mitingini hatırlattı. 'Eşit yurttaşlık hakkı' taleplerini dile getirdiklerini belirtti. Balkız, Alevilerin yaptıkları kitlesel miting ile hükümete seslerini duyurmaya çalıştıklarını söyledi. Balkız, “Miting sonrasında oluşan kamuoyu baskısının da etkisiyle AKP Hükümeti 'Alevi Açılımı', 'Alevi Çalıştayı' adı altında bir süreç başlattı. Başlangıç olarak da Alevileri dinledi. Talepleri, Alevilerle çözülebilecek iken; hükümet sorunu sürece yayarak, ipe un sermeye başladı. Diyanetçiler ve İlahiyatçılar da dahil olmak üzere ilgili ilgisiz birçok kesimi dinledi, dinlemeye devam ediyor. AKP gerçekten sorun çözüyor mu, bizleri oyalıyor mu? Bizce belli oldu” dedi.

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın, zorunlu din derslerinin kaldırılması isteğini dine ve kuruma tehdit olarak gördüğüne dikkat çeken ABF Genel Başkanı Balkız, Diyanet İşleri açıklamasının Alevi kurumlarına yönelik bir tehdit olduğunu söyledi. “Bu tehdit karşısında sessiz kalarak hükümet de zımnen onay vermiş oldu” dedi.

8 Kasım'da yüzbinlerle Kadıköy'de

Balkız, “Mahkeme kararları varken, AİHM ve Danıştay kararları varken, hükümetin bu kararlardan kaçması gibi bir husus da söz konusu değilken; neden Alevi Çalıştayı?” diye sordu. “AKP hükümetinin Alevilerin haklı seslerine kulakları hala sağır, gözleri hala kördür” dedi. ABF Genel Başkanı, geçen yıl verilen kitlesel tepkinin yıldönümünde bir miting daha düzenleyeceklerini ilan etti. 8 Kasım'da yüzbinlerin katılımıyla İstanbul Kadıköy Meydanı'nda olacaklarını duyurdu. Balkız, AKP'yi bu sesi duymaya ve “açılım” oyununa son vermeye çağırdı.

'Açılım'lar sürüncemeye bırakıldı

Açıklamanın ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Balkız, “Biz bu açılımdan umutlu değiliz. Madımak'ın müze yapılması talebi için açılım gerekmiyor. Davalar var, bunun için de açılım gerekmiyor” dedi. Balkız, hükümetin Kürt halkının talepleri karşısında başlattığı “Kürt açılımı”nın sürüncemeye bırakıldığını hatırlattı. Alevi açılımının da benzer bir süreci yaşayacağını söyledi. Balkız, muhalefe partilerine ilişkin bir soruya ise “Al birini vur ötekine. CHP yaptığı tüzük kurultayında Alevilerin talepleri ile ilgili daha da geriye düşmüştür” diye konuştu.