30 Eylül 2009 Çarşamba

Chavez’i öldürmesi istenen Kolombiyalı Paramiliterden İtiraflar

Bu Cumartesi günü El Cezire kanalında, Kolombiyalı paramiliter Geovanny Velásquez Zambrano’nun Peru’da siyasi mülteci olarak bulunan Venezüellalı Manuel Rosales tarafından kendisine Chavez’e suikast düzenlemesi karşılığında 25 milyon dolar teklif edildiğini açıkladığı bir video yayınlandı.
Paramiliter Zambrano, Venezüellalı eski başkan adayı ve Chavez karşıtı Manuel Rosales’in kendisini aradığını ve 1999 yılında gerçekleşen bu gizli buluşmada Rosales’in kendisine bu yüksek tutarı teklif ettiğini itiraf etti.
Venezüella devlet başkanı Hugo Chavez, birçok kereler Venezüella oligarşisi ile ilişki halindeki Kolombiyalı paramiliterlerin kendisini öldürmek için harekete geçtiklerini, ancak Venezüella istihbaratının bu suikast girişimlerini açığa çıkardığını vurgulamıştı.
Manuel Rosales, Venezüella hükümeti tarafından başkan Chavez’e suikast düzenlemek amacıyla plan yapmaktan suçlanmış ve hakkındaki Zulia eyaleti valiliği yaptığı dönemi kapsayan yolsuzluk suçlamaları nedeniyle mahkemeye sevkedilmişti. Soruşturmanın sürdüğü Nisan ayında Venezüella’dan gizlice Peru’ya kaçan Venezüella muhalefeti lideri Rosales, burada Chavez hükümetinin tüm karşı çıkmalarına rağmen siyasi mülteci statüsü kazanmıştı.
El Cezire tarafından yayınlanan açıklamasında paramiliter Zambrano, Rosales’in bu teklifinin başka bir Kolomiyalı paramiliter tarafından kabul edildiğini ifade etti, ancak bu kişinin kimliğine ilişkin bir bilgi vermedi.
Manuel Rosales hakkında, Zulia eyaleti valiliği döneminde yasadışı bir şekilde mal varlığını arttırmak ve yolsuzluk nedeniyle soruşturma başlatılmıştı. Peru’ya kaçışının ardından Venezüella hükümeti ise, Interpol’den Rosales hakkında yakalama emri çıkartılmasını istemişti.
Rosales’in, Zulia valisi olduğu 2002-2004 yılları arasında zimmetine 147 bin 389 bolivar (68 bin 500 dolar) geçirmek suçlamaları nedeniyle 20 Nisan 2009 tarihinde Caracas’ta savcılık karşısında ifade vermeye gelmesi gerekiyordu. Buradan büyük ihtimalle tutuklama kararı çıkacak olması üzerine Rosales, Peru’ya kaçtı.
Manuel Rosales’e atfedilen diğer suçlar arasında Zulia piyangosunda yolsuzluk, La Virginia, Maracaibo ve ABD’nin Miami şehrinde toplam iki milyar dolarlık gayrımenkul alımı, 13 adet şirkete kanunsuz ortaklık, Zulia eyaletine bağışlanmış 400 adet büyükbaş hayvan ile 200 adet aracın zimmete geçirmek bulunuyor.
Haber: CANAN ATEŞ
26.09.2009