24 Eylül 2009 Perşembe

URIBE, CORDOBA’NIN ESİRLERİN TESLİM ALINIŞINDA BULUNMASINA RAZI OLDU

Kolombiya hükümeti, bu Cumartesi günü yaptığı açıklamada, Liberal Parti’den senatör Piedad Cordoba’nın FARC’ın elindeki esirlerin serbest bırakılması sürecine katılmasına onay verdiğini bildirdi. Bu kararın alınmasında, FARC’ın elinde tuttuğu savaş esirlerinin ailelerinin Kolombiya devlet başkanı Uribe’ya yaptığı basınç büyük oranda etkili oldu.
Uribe, ayrıca Uluslararası Kızılhaç Örgütü ve Katolik Kilisesi’nin FARC tarafından elindeki esirlerin tamamının teslimine ve Kolombiyalı gerilla örgütünün elinde bulunduğu esnada doğal nedenlerden dolayı ölen esirlerin de naaşlarının verilmesine dair garanti almaları gerektiğini ifade etti.
Bu Cumartesi günü Catam Askeri Üssü’nde Uribe, Savunma Bakanı Gabriel Silva Lujan, Polis Şefi Oscar Naranjo ve Barış Yüksek Komisyonu yetkilisi Frank Pearl’ün katıldığı toplantı sonrası yayınlanan bir tebliğ ile Cordoba’nın bu görüşme sürecinde yer alacağı duyuruldu.
Uribe, FARC’ın bu sürece Kızılhaç’ın ve Kilise’nin katılımını kolaylaştırması koşuluyla onay verdiğini ve Kolombiya hükümetinin FARC’ın Kızılhaç ve Kilise dolayımında esirlerin hayatta olduğuna dair kanıtları göndermesi gerektiğini vurguladı.
FARC, esirlerin karşılıksız olarak serbest bırakılma sürecinde Kızılhaç’ın ve Kilise’nin bulunmasında kendileri açısından bir sakınca olmadığını açıklamış, ancak Kolombiya hükümetinin olası bir provokasyonunun önüne geçmek için Piedad Cordoba’nın da aracılık yapmasını şart koşmuştu.
Piedad Cordoba, ise pekçok defalar Kolombiya hükümetinin esirlerin serbest bırakılmasını geciktiren tavırlarından duyduğu kaygının altının çizmişti.
Cordoba, bu Perşemnbe günü yaptığı açıklamada, ‘ben bu sürecin kolaylaşması için elimden geleni yapıyorum. Eğer Kilise de bu şekilde davranırsa ben önümüzde başka bir engel kalmadığını düşünüyorum, çünkü asıl önemli olan rehinelerin serbest bırakılmalarıdır.’ dedi.

Haber: Canan Ateş, 20 Eylül 2009, Caracas.