29 Eylül 2009 Salı

DTP'liler gitmiyor, gözler mahkemede


Mahkemeler DTP’li milletvekillerinin ifadelerinin talimatla alınması için Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesine müzekkere yazmıştı.

DTP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel'in de arasında bulunduğu DTP Kadın Meclisi Üyesi 23 kişi ile DTP Diyarbakır Milletvekili Aysel Tuğluk hakkında ''suçu ve suçluyu övdükleri'' iddiasıyla Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 2 ayrı dava daha açılmıştı.

Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi, davaların önceki celselerinde TBMM Başkanlığına yazı yazarak milletvekillerini ifade vermeye çağırmıştı.

TBMM'nin mahkemeye verdiği cevaplarda ise ''milletvekillerinin sekreterlerine yazının ulaştırıldığı, ancak milletvekillerinin çalışmaları dolayısıyla sık sık Ankara dışında bulunduğundan yazının kendilerine ulaştırılamadığı'' belirtilmiş, gerekli işlemler tamamlandığında mahkemeye bilgi verileceği kaydedilmişti.

Mahkeme, son celsede TBMM Başkanlığına bir kez daha yazı göndererek, müzekkerelerin akıbetini sormuştu.

Mahkeme, yazıya, yeni duruşma günü ve saatini de ekleyerek, duruşmaları ertelemişti.

Edinilen bilgiye göre, TBMM Başkanlığı, Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesine, Emine Ayna'nın sekreterine çağrı kağıdının tebliğ edildiğini, diğer milletvekillerine ise tebliğ edilemediğini bildirdi.

DTP'den, konuya ilişkin olarak 17 Mayıs 2009'da yapılan yazılı açıklamada, ''milletvekillerinin ifade vermeye gitmeyecekleri'' belirtilmişti.

TBMM çatısı altında, adli suçlarından dolayı vekil seçilmeden önce hakkında dava açılan çok sayıda milletvekili bulunduğuna dikkat çekilen açıklamada, ''Adli suçlardan dolayı fezlekesi bulunan vekillere yapılmayan bir uygulamanın, sadece açıklamalarından dolayı yargılanan DTP'lilere karşı hayata geçirilmek istenilmesi düşündürücüdür'' görüşüne yer verilmişti.

Açıklamada, ''yasama dokunulmazlığı'' başlıklı Anayasa'nın 83. maddesi ile ''temel hak ve hürriyetlerin kötüye kullanılamaması'' başlıklı 14. maddelerin değiştirilmesi istenmişti.

MAHKEMENİN KARARI NE OLACAK?

Milletvekillerinin duruşmalara katılmamaları halinde nasıl bir yol izleneceğine Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi karar verecek.

DTP Genel Başkanı Türk ile milletvekilleri Ayna ve Demirtaş'ın talimatla ifadesinin alınması yönündeki duruşma bugün görülecek.

Tuğluk hakkında, ''suçu ve suçluyu övdüğü'' iddiasıyla açılan davanın görülmesine de yarın devam edilecek.

Tuğluk hakkında, İstanbul ve Diyarbakır ağır ceza mahkemelerinde açılan davalarla ilgili talimat duruşmaları ise yarın görülecek.

Mahkeme, DTP İstanbul Milletvekili Tuncel'in de arasında bulunduğu DTP Kadın Meclisi üyesi 23 kişinin yargılandığı davanın görülmesi de aynı gün devam edecek.