30 Eylül 2009 Çarşamba

Honduraslı Darbeciler, Zehirli Gazı İsrail’den Alıyorlar.

Honduras yasal dışişleri bakanı Patricia Rodas, bu Cuma günü yaptığı açıklamada Honduras’taki darbeci hükümete bağlı askeri birliklerin başkent Tegucigalpa’daki Brezilya Büyükelçiliği’ne zehirli gaz bombası attıklarını ve bu bombaların iki İsrailli firma tarafından satıldığının tespit edildiğini bildirdi.
Rodas, ABD’nin New York şehrinde yaptığı basın açıklamasında Honduras ordusu içerisindeki hala Manuel Zelaya’ya bağlılığını sürdüren kaynaklardan edindikleri bilgiye göre Honduras’taki darbecilerin kullandıkları kimyasalların ve bunları kullanan silahların Alfacom ve Intercom isimli iki İsrailli firmadan satın alındıklarını ifade etti.
Honduras yasal dışileri bakanı Rodas, bu firmaların başkent Tegucigalpa’da bulunduklarını ve İsrail ile aracılığı sağlayan İsrail vatandaşı Yehuda Leitner’a ait olduğunu vurguladı. Ayrıca, bu firmaların temsilcilerinin Honduras’a havayoluyla son birkaç gün içinde geldikleri bildirildi.
Başkent Tegucigalpa’daki Brezilya Büyükelçiliğinde bulunan Honduras yasal devlet başkanı Manuel Zelaya, buradan yaptığı basın açıklamasında Honduras silahlı kuvvetleri tarafından darbeci hükümetin emri ile Büyükelçilik binasına zehirli gaz ihtiva eden bombaların atıldığını açıkladı.
Amerika Kıtaları İnsan Hakları Komisyonu’nun verdiği bilgiye göre, tam olarak ne olduğu belirlenemeyen bu gazların Brezilya Büyükelçiliği’nde bulunan kişiler üzerinde zehirlenme, kanama, kusma, halsizlik, bayılma gibi etkiler yarattığı bildirildi.
Bu açıklamalar, Roberto Micheletti liderliğindeki darbeci hükümet tarafından yalanlanarak ‘tamamen gerçekdışı’ olduğu iddia edildi.
Rodas ise, halk sağlığı konusunda uzman olan Mauricio Castellanos’un Brezilya Büyükelçiliği çevresinde numuneler topladığını belirterek uzmanın Büyükelçiliğe yoğun askeri kuşatmadan dolayı sadece 300 m yaklaşabildiğini söyledi. Test sonuçları, kullanılan gazın normal bir biber gazından daha yüksek amonyak oranına sahip olduğunu ortaya çıkarmış bulunuyor. Aynı zamanda hızlı bir şekilde solunmasını sağlayan bir tür asit içeren gazın, baş dönmesi, mide bulantısı, kusma, baş ağrısı ve solunum problemlerine yol açtığı da bildirildi.
Dışişleri Bakanı Patricia Rodas, Büyükelçilik binasında bulunanların helikopter, uçak ve direkt olarak özel bir silahtan atılan kimyasallar ile ses ve elektromagnetik radyasyon yayan sofistike cihazların etkilerinden son derece olumsuz bir şekilde etkilendiklerinin altını çizdi.
İnsan Hakları Komisyonu’nun Micheletti hükümetine Brezilya Büyükelçiliği’ne yönelik operasyonlarına son vermesi ve doktorlar ile Honduras Kızılhaçı üyelerinin binaya girmelerine izin vermesi çağrısı yapmış olmasına rağmen, darbeci hükümetin dışişleri bakanı binaya ne diplomatik heyetlerin ne de doktorların girmesine izin verilmeyceğini açıkladı.
BM 64. Genel Meclis Toplantısı için New York’ta bulunan Rodas, BM’nin acil olarak bir uluslararası doktorlar misyonunu şu an kuralsız bir savaşın yaşandığı ülkesi Honduras’a göndermesi talebinde bulundu.

Chavez’den de Aynı Konuda Açıklama
Venezüella devlet başkanı Hugo Chavez ise, BM Genel Meclis Toplantısı’nda söz aldıktan sonra yaptığı basın toplantısında daha önce gizli tutulan Zelaya ile yaptığı telefon konuşmasında Brezilya Büyükelçiliği çevresindeki evlerden birinin çatısına yerleştirilmiş olan İsrail yapımı bir cihazla Büyükelçilik binasındaki elektronik aletlerin sabote edilerek kullanılmaz hale getirildiğinin kendisine aktarıldığını ifade etti.
İsrail, Honduras’taki darbeci hükümeti tanıyan tek ülke olma özelliğini bu son olayla askeri lojistik sağlayan ülke olarak başka bir seviyeye taşımış bulunuyor.