30 Eylül 2009 Çarşamba

FARC-EP Sekreteryası’ndan AÇIKLAMA

Senatör Piedad Córdoba’nın esir değişimi sürecindeki fonksiyonunun yeniden belirlenmesi ile ilgili olarak:
1. Bu yılın başında tarafımızdan açıklandığı üzere, savaş esirleri olan çavuş Pablo Emilio Moncayo ve paralı asker José Daniel Calvo, FARC tarafından tek taraflı olarak serbest bırakılacaklardır. Bu serbest bırakmaların ve yaşlılıktan dolayı esir olduğu süre içerisinde vefat etmiş olan Guevara’nın naaşının tesliminin sorunsuz bir şekilde gerçekleşmesi için sözü edilen askerler, Barış İçin Mücadele Eden Kolombiyalılar’ın temsilcisi olan senatör Piedad Cordoba’ya teslim edileceklerdir. Ek olarak, bu sürece katkılarından dolayı Piskopos Konferansını, Uluslararası Kızılhaç Örgütü’nü, Profesör Moncayo ve Senora Emperatriz de Guevara’yı selamlıyoruz.
2. Her iki tarafın da esirlerinin karşı karşıya kaldığı insanlık dramı karşısında devlet başkanlığı seviyesinde sergilenen samimiyetsizlik ve duyarsızlık kadar sözü edilen askerlerin esaretinin beş ay daha sürmesine neden olan inanılmaz kayıtsızlık ve merhametsizliği esefle karşılıyoruz. Moncayo’nun da dediği gibi hakim olan tavır, esir değişimi sürecine engel olma, değer bilmeme ve hükümetin esirleri halka unutturma çabalarıdır.
3. Tek taraflı olarak esirleri serbest bırakma eylemimizle, gerillanın ve devletin elindeki tüm savaş esirlerinin özgürlüklerine kavuşmasını kolaylaştıracak esir değişimi sürecinde adım atılmasına dair ısrarlı duruşumuzu tekrar vurguluyoruz.Esir değişimi anlaşmasının, ülkemizdeki büyük çoğunluğun arzusu olan çatışmanın politik yoldan çözülmesini sağlayacak koşulları yaratan bir somutluk taşıdığına inanıyoruz.
4. Geçmişte Caquetá bölgesinde, asker ve polislerin serbest bırakılması esnasında Kolombiya Ordusu’nun bir gerillayı öldürmesi ve bir gerillayı da kaçırması nedeniyle bu serbest bırakma eylemi için açık bir şekilde kamuoyuna duyurulacak olan resmi garantilerin ve protokollerin yerine getirilmesini zaruri olarak görüyoruz.
FARC-EP Merkez Kurmay Heyeti Sekreteryası
Kolombiya Dağları, 22 Eylül 2009