25 Eylül 2009 Cuma

Yüksekova Kont-gerilla Pravakosyonları


Hakkari'nin Yüksekova ilçesi son birkaç gündür Şemdinli skandalını hatırlatıyor. Polislerin sürekli nöbet tuttuğu Evren İş Merkezi'nde dün patlama meydana geldi. Öncesinde ise bir genç 9 kurşunla öldürüldü, bir emekçinin ise bahçesinde ses bombası patladı.

Sürekli nöbet tutulan bir yer

Yüksekova, dün çarşı merkezinde meydana gelen patlama ile sarsıldı. Hükümet Konağı, Kaymakamlık ve Çarşı Karakolu üçgeninde, polislerin sürekli nöbet tuttuğu Evren İş Merkezi önünde saat 19.45 sularında büyük bir patlama meydana geldi. Bombanın yol açtığı patlamada ilk belirlemelere göre 4 kişi yaralandı, çevre işyerleri ile iş merkezinde maddi hasar oluştu.

Patlamada yaralanan Emre Özdemir, Muhittin Çiftçi ve Erkan Çiftçi isimli vatandaşlar çevreden geçen araçlarla Yüksekova Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı. Durumu ağır olan Harun Batmaz ise Van'a sevk edildi. Olay yeri inceleme ekipleri, incelemelerini dün akşam yarıda keserek bugün sürdürdü. Patlamada kullanılan patlayıcının türü ve kimler tarafından yapıldığı hakkında henüz herhangi bir açıklama yapılmadı.

Evren İş Merkezi çoğunlukla bürolardan oluşuyor. İş Merkezi'nin 5. katında Abdullah Öcalan'ın avukatı Davut Uzunköprü'nün bürosu bulunuyor. Patlamanın, Öcalan'ın görüşmesinden yarım saat sonra gerçekleşmesi dikkat çekici.

Yüksekova'da faili meçhul günler

Dünkü patlama bir ilk değil. Hakkari'nin Yüksekova ilçesi, son zamanlarda sık sık cinayetler ve bombalarla sarsılıyor. Dün akşam, patlamadan kısa bir süre önce 25 yaşlarında bir genç 9 kurşunla vurularak öldürüldü. Cemil Sarı adlı kişinin bahçesinde ses bombası bulundu. Daha öncesi ise ilçede insanların bedenlerini yakılarak uçurumdan atıldı, Yüksekova'nın Güngör Mahallesi'nde boş bir arazide 30 yaşlarındaki Sadullah Kaya ölü olarak bulundu.

Emekli Korgeneral Altay Tokat, bölgede görev yaparken hakim ve savcıları evlerine bomba atarak yola getirdiğini itiraf etmişti. Emekli Korgeneral, “Asayişi sağlamak için bir-iki bomba attırdım” demişti. Ama o da berat etmişti.

Şemdinli ikinci Susurluk olmuştu

Aralarında Astsubay Ali Kaya'nın da bulunduğu JİTEM elemanları ise Şemdinli'de Umut Kitabevi'ne bomba atarken yakalanmıştı. Medyanın haftalardır PKK'yi sorumlu tuttuğu saldırıların failleri bir anda açığa çıkmıştı. Saldırganların, attığı bombalar MKE markalıydı. Kullandığı araç, Jandarma Alay Komutanlığı'na aitti. Aracın içinden kaleşnikof marka silahlar, bombalanmış ve bombalanacak yerlerin listesi ve krokileri, Jandarma İstihbarat Servisi (JİS) kimliği ve Jandarma Komutanlığı'na serbest giriş kartı çıkmış, saldırganların ikisinin astsubay, birinin uzman çavuş olduğu tespit edilmişti.

Başbakan Tayyip Erdoğan, 'nereye kadar giderse gidilecek' demiş, fakat geri adım atmıştı. Dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı Yaşar Büyükanıt, “Tanırım, iyi çocuktur” diyerek Ali Kaya'ya kol kanat germişti. Şemdinli iddianamesinde Büyükanıt'a yer veren savcı Ferhat Sarıkaya meslekten men edilmişti. JİTEM elemanlarının hılk tarafından kıskıvrak yakalandığı bombalamadan önce; Şemdinli ile birlikte Yüksekova'da onlarca bomba patlamıştı. 2 aylık bir süreçte Şemdinli'de meydana gelen 20 ayrı patlamada ilçenin yarısı haritadan silinmişti.