30 Eylül 2009 Çarşamba

Brezilya: Darbeci Hükümete ‘Yeter’ Demenin Zamanı Geldi.

Amerika Devletleri Örgütü (OAS) Brezilya Büyükelçisi Ruy Casaes, Honduras halkının şu an yaşamakta olduğu durumun kaygı verici olmayı sürdürdüğünü belirtti ve ‘yeter’demenin zamanının geldiğini vurguladı. Casaes, yasalara aykırı bir şekilde iktidarı alan ve hiçbir meşruluğu olmayan bu hükümetin iktidarda kalmaya devam etmesinin, diğer bölgelerde de sorun yaratacağı anlamına geldiğini ifade etti.
Brezilya OAS Büyükelçisi, uluslararası barışı tehdit eden koşulların mevcudiyetine dair hiçbir kuşku olmadığını belirterek uluslararası kamuoyundan Honduras’ta demokrasiyi yeniden tesis etmeyi sağlayacak adımlar konusunda net bir şekilde düşünmelerini ve cevap vermelerini istedi.
Casaes, Brezilya hükümetinin Honduras’taki darbecilerin herhangi bir çözüm yolunu tıkayarak gelecek Kasım ayında yapmayı planladıkları başkanlık seçimlerini meşrulaştırma şeklinde bir taktik izlediğinin farkında olduğunu ifade etti. Büyükelçi, ‘darbeci hükümet, şüphe götürmez bir şekilde dialog imkanı olmadığı izlenimini yaratmaktadır. Birkaç hafta önce bir dialog zemininde bulunur gibi gözükmelerinin nedeni ise zaman kazanmaktır, çünkü iktidarda bulundukları her dakikayı değerlendirmeye çalışıyorlar’ dedi. Darbeci hükümetin olağanüstü hal ilan etmesini ise Micheletti’nin kesinlikle dialog istemediğinin açık bir kanıtı olduğunu sözlerine ekledi.
Casaes, ayrıca Brezilya Büyükelçiliği’nde yaşanan gelişmelere ilişkin olarak ise, darbeci hükümet yetkililerinin Brezilya Büyükelçiliği’nin Manuel Zelaya’nın Honduras’a girişinde rolü olduğuna ilişkin yakıştırmalarının tamamen yalan olduğunu, Zelaya’nın ülkesine girdikten sonra Brezilya Büyükelçiliği’ne misafir edilmek amacıyla başvurduğunu belirtti. Brezilya’nın tavrının ise yasal bir devlet başkanının bu talebi karşısında başka türlü olamayacağını vurguladı.
Brezilya Hükümeti, BM Örgütü Güvenlik Konseyi’nden Honduras’taki Brezilya Büyükelçiliği’nin karşı karşıya olduğu güvenlik sorunu ve uluslararası normların ihlali ile ilgili olarak bir toplantı talebinde bulundu.
Brezilya devlet başkanı Luiz Inacio Lula da Silva geçtiğimiz Pazar günü yaptığı açıklamada, darbeci Micheletti hükümetinin Brezilya Büyükelçiliği’ne Manuel Zelaya’nın orada bulunuş statüsünü belirlemeleri için verdiği süreyi kabul etmediğini ifade etti. Lula, ‘eğer darbeciler büyükelçiliğe girerlerse bütün uluslararası diplomatik normları ihlal etmiş olurlar’ dedi.
Haber: CANAN ATEŞ
28.09.2009