30 Eylül 2009 Çarşamba

Piedad Cordoba, Katolik Kilisesi’ni Yalanladı.

Kolombiyalı Senatör Piedad Cordoba, Katolik Kilisesi monsenyörü Juan Vicente Cordoba’nın esirlerin değişimine dair süreçte eksik kalan tek şeyin Kolombiya hükümeti ile FARC arasında anlaşmaya varmak olduğu şeklindeki açıklamalarının gerçeği yansıtmadığını belirtti.

Liberal Parti Senatörü Piedad Cordoba, gazetecilere yaptığı açıklamada din adamı Vicente Cordoba’nın FARC’ın elindeki esirlerin ve Kolombiya cezaevlerindeki gerillaların aşamalı olarak serbest bırakılmalarını sağlayacak sürece ilişkin eksik olan tek noktanın her iki taraf arasında anlaşmaya varmak olduğunu ifade ettiği açıklamalarının doğru olmadığını vurguladı.

Senatör, Katolik Kilisesi temsilcisine meseleleri daha fazla birbirine karıştırmaması çağrısında bulunarak FARC’ın teslim etmeye hazır olduğu esirlerin serbest kalmasını geciktirecek hiçbir şeye izin vermemek gerektiğini ifade etti.

Her bir esir tesliminin çok zorlu olduğunu belirten senatör, ‘FARC, teslim etmeyi garanti ettiği iki askeri serbest bırakmak için daha fazla bir şey istemiyor. Bu sürecin aşamalı olacağını iddia etmek, serbest bırakmaları geciktirmek anlamına gelir’ dedi.

Daha önce FARC’ın elindeki altı savaş esirinin bırakılmasına öncülük eden Piedad Cordoba, ‘önce bu kişilerin serbest bırakılmamalarını sağlayalım, daha sonra esir değişimi üzerine detaylıca konuşmaya başlayabiliriz’ dedi.

FARC, elinde tuttuğu çavuş Moncayo ve asker Calvo’yu tek taraflı olarak serbest bırakacağını dört aydan bu yana açıklamaktaydı. Ancak FARC, geçen hafta örgütün Merkez Kurmay Heyeti Sekreteryası’nın da yayınladığı bir bildiride belirtildiği üzere, bu serbest bırakmalar esnasında Kolombiya hükümetinin bir provokasyonuna karşı önlem olarak bu iki esiri yalnızca Piedad Cordoba’ya teslim etme konusunda ısrarını sürdürüyor.

Haber: CANAN ATEŞ

29.09.2009