28 Eylül 2009 Pazartesi

Direnistanbul: IMF-DB hoşgeldin!


Direnistanbul, "IMF ve Dünya Bankası'na Hoşgeldin!" yürüyüşü için 27 Eylül günü Taksim Tramvay Durağı'nda biraraya geldi. Buradan Hillton Oteli'ne yürümek isteyen Direnistanbul üyelerinin önü kolluk güçleri tarafından kesildi.

Eylemde, “IMF–DB Karşılama Komitesi” pankartı ile “Travestiyim IMF’siz işsizim”, “IMF bize de para ver”, “Eşcinselim IMF’siz yalnızım”, “Kadınım IMF’siz yokum”, “Bütçeden paramızı istiyoruz” dövizleri taşındı. Yürüyüşe geçen kitlenin önüne barikat kurularak, kitle çember içine alındı. Polisin yürüyüşe izin vermemesi üzerine, burada yapılan konuşmaların ardından sloganlarla Galatasaray Lisesi önüne yüründü. Yürüyüş sırasında bir faşist kolundaki ay-yıldız dövmesini göstererek, provakasyon yaratmaya çalıştı.

Bu kişi etrafta bulunan insanlar tarafından uzaklaştırıldı. Provakasyona karşı, “Irkçı faşistler bu dünyadan defolun!” sloganı atıldı.

Galatasaray Lisesi önüne gelindiğinde yapılan basın açıklamasını Evrim Asutay gerçekleştirdi. Asutay yaptığı açıklamada, IMF ve Dünya Bankası’nın bu yıl 6-7 Ekim’de İstanbul’da yapacakları toplantıda, krizle başa çıkmanın yollarını bulmak için her zamankinden çok çalışmak zorunda olduklarını belirterek,“Yanıbaşımızda bir araya gelecek olan bu büyük adamların fedakarlıklarına kayıtsız olmadığımızı göstermek ve konukseverliğimizi göstermek için, onlara koskocaman bir ‘hoşgeldiniz’ diyoruz” şeklinde konuştu. Asutay, burada olmalarının bir başka nedeninin ise, IMF ve Dünya Bankası’nın öngördüğü “toplumsal cinsiyete duyarlı bütçe” den paylarını istemek olduğunu söyledi. Asutay açıklamanın devamında şunları ifade etti: “Önerecekleri “toplumsal cinsiyete duyarlı bütçe”lerin bizleri değil, bu düzenin koruyucularını zenginleştireceğini biliyoruz.”

Asutay, basın açıklamasının ardından, bir haftalık eylem takvimini açıkladı. IMF ve Dünya Bankası’na İstanbul’u dar etmeye çağırdı. Yaklaşık 80 kişinin katıldığı yürüyüş ve eylem boyunca, “Milyonlar aç, işgal altında IMF varken kimin umrunda!”, “Diren İstanbul!”, “Hoşgeldin IMF!” sloganları atıldı.