11 Eylül 2009 Cuma

DTP'ye yönelik ikinci büyük operasyon

DTP'ye yönelik 14 Nisan'da başlatılan ve çok sayıda kişinin tutuklandığı operasyonun ardındın Diyarbakır'da DTP'li belediye yöneticilerine yönelik başlatılan ikinci büyük operasyonda çok sayıda ev basılırken, toplam 15 kişi gözaltına alındı. Operasyon sert tepki gösteren DTP Şırnak Milletvekili Sevahir Bayındır, operasyon ile hükümetin demokratik açılımının bir tasfiye planı olduğunu açığa çıktığını söylerken, DTP Diyarbakır İl Başkanı Fırat Anlı ise operasyonun demokratik açılımın sonunun geldiğini gösterdiğini vurguladı.

AKP Hükümeti Kürt sorununda 'demokratik açılım' yaptığını söylese de DTP'ye yönelik 14 Nisan'da başlatılan operasyonun ardından dün gece de Diyarbakır'da DTP'li belediye yönetici ve üyelerine yönelik eş zamanlı ikinci büyük operasyon yapıldı. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü soruşturma kapsamında Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, bu sabah saat 05.30 sıralarında DTP'lilere yönelik eş zamanlı operasyon başlattı. Evlere yapılan operasyonlarda Diyarbakır'ın merkez Bağlar İlçesi eski Belediye Başkanı ve DTP Yerel Yönetimler Bürosu yöneticisi Yurdusev Özsökmenler, Bismil eski Belediye Başkanı Şükran Aydın, Diyarbakır İl Genel Meclisi Başkanı DTP'li Şehmus Bayhan, Büyükşehir Belediye Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Hüseyin Bayrak, Kayapınar Belediye Başkan Yardımcısı Sebahattin Dinç, Yenişehir Belediye Başkan Yardımcısı İhsan Uğur, Yenişehir Belediyesi Meclis üyesi Kenan Kaya, DTP Kadın Meclisi üyeleri Azize Yağız, Melike Karagöz, ajans muhabirimiz Gülistan Aksoy, SELİS Kadın Merkezi Aktivisti Sosyolog Behice Ok, DTP Bismil eski ilçe Başkanı Galip Kandemir ve DTP çalışanı Hasan Hüseyin Eren'in de aralarında bulunduğu 15 kişi gözaltına alındı.

Van'da BDP Genel Başkanı Demir Çelik'de gözaltına alındı

Van Grant Otele yapılan baskında Barış ve Demokrasi Genel Başkanı Demir Çelik, Diyarbakır'daki DTP'ye yönelik düzenlenen operasyonla bağlantılı olarak gözaltına alındı. Çelik'in Van'da gözaltına alınan DTK üyesi Alaatin Aktaş'la birlikte Diyarbakır'a götürülmesi bekleniyor.

'Demokratik açılım sonu gelmiştir'

DTP Diyarbakır İl Başkanı Fırat Anlı, 90'lı yılları aratmayacak şekilde evlerin basıldığını belirterek, 'Kürt sorunu bu şekilde çözülmez. Biz derhal bu arkadaşlarımızın serbest bırakılmasını istiyoruz. Yargı üzerine düşeni yapmalıdır. Bu insanların evi adresi belli görevleri bellidir. Şu anda bu kentteki tüm kamuoyunun çok ciddi bir şekilde rahatsız duyuyor. İl Genel Meclis Başkanımızın gözaltına olması bizi ilgilendirdiği kadar bence ilgili makamları da ilgilendiriyor. Diğer arkadaşlarımızın tümü şu anda belediyelerimiz de önemli pozisyonda olan arkadaşlarımız. Eğer bu anlayış devam edecekse bu demokratik açılımın sonunun geldiğini gösterir. Hükümet bu konuda üzerine düşeni yapmazsa daha fazla bunun beklenmeyeceğini bilinmesi gerekir' dedi.

'Kürt açılımı değil tasfiye açılımıdır'

DTP Şırnak Milletvekili Sevahir Bayındır'da operasyonun Kürt halkının iradesine dönük olduğunu vurgulayarak, '14 Nisan ile başlatılan operasyonlar devam ediyor. Hükümetin Kürt sorununda açılımı konusunda verdiği vaatler gerçekleştirdiği duygu sömürüsünün bir anlamı olmadığını bu pratikler göstermiş oluyor. Dolayısı ile bölge de Kürtlerin açığa çıkardığı siyasi iradeye onun yeni anlayışla kendi idaresini kurmasına bir müdahaledir. Yine hem bir yandan açılım yapıyor gibi davranıp öte yanından da bu müdahale toplumun umudunu ve iradesini kırmaya dönüktür. Çözüme olan inancı kırmaya dönüktür. Bir taşla iki kuş vurmak isteniyor. Etkisiz güçsüz bir irade yada Kürtlerin özgür iradesini tasfiye ederek bir çalışma yürütülmek isteniyor. Belki de son MGK bildirisinden sonra 'Bu bir Kürt açılımı değil tasfiye açılımıdır' demişlerdi. Bu müdahaleler de tasfiyenin adımların gerçekleştirmeye dönük girişimlerdir. Böyle ele alıyoruz.' şeklinde konuştu.

'Kürtler esaretten korkmadılar'

Diyarbakır'da Silopi ve Cizre bölgesinde JİTEM'in yaptığı uygulamaların mahkemede yargılandığı bir günde operasyonun yapılmasına dikkat çeken Bayındır, 'Bu toplumun vicdanını rahatlatacak, bu toplum da kirlilik yaratanları temizleyeceklerine bu halkın iradesini temizlemeye dönük bir girişim içindeler. Tehlikeli bir oyundur. AKP bir an önce bu yaklaşımlarından vazgeçmelidir. Kürtlerin iradesini gözaltına alarak, tutuklayarak esir alacağını sanıyor. Ama şunu çok iyi bilmelidirler ki Kürtler esaretten korkmadılar, mücadeleden bıkmadılar. Ve özgürlüklerini elde edene kadar da mücadele etmeye devam edecekler.

Diyarbakır'da 14 Nisan'da DTP'ye yönelik düzenlenen operasyonlarda aralarında DTP Eşbaşkan Yardımcıları Bayram Altun, Selma Irmak ve Kamuran Yüksek'in de aralarında bulunduğu 55 kişi gözaltın alınmış, ve çıkarıldıkları mahkemece tutuklanmışlardı.