Darbeci lider Micheletti son açıklamasında, başka bir ülke tarafından sığınma tanındığı takdirde Zelaya'nın Brezilya Büyükelçiliği'nden çıkmasına izin verilebileceğini söyledi. “Zelaya ülkede kalmak için ısrar ettiği takdirde hakkındaki suçlamalardan yargılanmak üzere teslim olması gerekeceğini” söyledi. Micheletti, Zelaya ile yüz yüze görüşmeyeceğini, temsilcilerinin görüştüğünü ifade etti.
Manuel Zelaya, kendisiyle Çarşamba gecesi görüşen darbeci hükümet temsilcisine “ya geri dönüş ya ölüm” demiş, ülke topraklarını ve görevini terk etmeyi düşünmediğini belirtmişti.
BM: Ablukaya derhal son verilmeli
Üç ay önce gerçekleşen darbeyle sürgüne gönderilen Zelaya, darbecilerin tüm tehditlerine rağmen 21 Eylül'de gizlice Honduras'a dönerek Brezilya Büyükelçiliği'ne sığınmıştı. Fakat darbeciler, konsolosluğu ablukaya alarak, elektrik ve suyu kesmiş, temel gıda maddelerinin elçiliğe ulaşmasını engellemişti. Polis ve askerler, Zelaya'ya destek için gelen halka saldırmış. Çatışmalarda 3 kişi katledilmiş, yüzlerce kişi de gözaltına alınmıştı.
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Honduras’da bulunan Brezilya Büyükelçiliği önündeki ablukanın sona erdirilmesini talep etti. Uluslararası kamuoyuna ülkedeki siyasi krizin çözülmesine yönelik çağrıda bulundu. BM Güvenlik Konseyi'nin 15 üyesinin aldığı kararda, diplomatik bir elçiliğin dokunulmazlık hakkının çiğnenemeyeceği vurgulandı.