19 Eylül 2009 Cumartesi

ORTA VADELİ PROGRAMDA HERŞEY PATRONLAR İÇİN


Orta Vadeli Program'ın ayrıntıları bir bir ortaya çıkıyor. Herşey patronlar için.2010 özelleştirme; peşkeş yılı. AKP Hükümeti, özelleştirmeleri önümüzde yıl bitirmeyi planlıyor. Devlete ait bütün işletmeler hedefte. İşçi ve emekçileri sert günler bekliyor.

AKP Hükümeti, bu yıl 4,3 milyar lira hedef koyduğu özelleştirme gelirlerini önümüzdeki yıllar için hedeflerini arttırdı. 2010 yılı için özelleştirmeden 10.4 milyar lira gelir elde edilmesi planlanıyor. Bu rakam, 2011 için 9.4 milyar lira ve 2012 için ise 8.9 milyar lira olara tasarlanıyor.

Hedefte ne ararsan var. Bütün devlet işletmeleri peşkeşin hedefinde. Özelleştirmelerin başını Türkiye Elektrik Dağıtım, şeker fabrikaları, limanlar, telekomünikasyon, otoyol ve köprüler çekiyor. Halk Bankası, THY ve Petkim'in kalan yüzde 10'luk hissesinin de satışında ise konjonktüre göre hareket edilecek.

Özelleştirme terörü takvimi

AKP Hükümetinin özelleştirme için takvim bile çıkarmış.

-İlk olarak satışı bekleyen 11 elektrik şirketinin özelleştirilmesi planlanıyor. İlk teklifler, 20 Ekim'de alınıyor. Toplam 59 satral ihaleye çıkacak,

-Santralleri, telekomünikasyon ve liman satışları izleyecek. Telekom'un Hazine'deki yüzde 45'lik hissesi de talana açılacak,

-Şeker fabrikaları 5 portföy halinde tamamının özelleştirilmesi gündemde,

-Ankara Doğalgaz Elektrik ihalesi bu yılın sonuna kadar satılması öngörülüyor,

-Daha önce ihalesi iptal edilen Milli Piyango için yeni ihale açılacak,

-TEKEL'e ait kalan gayrimenkuller de satış listesinde,

-Meclis'ten Karayolları Kanunu'nun geçmesi halinde köprü ve otoyollar da peşkeş listesinde,

-Ziraat Bankası'nın satışı girişim başlatılıyor. Halk Bankası ile THY ve Petkim'in geri kalan yüzde 10'luk hisseleri de peşkeş çekilmeye hazırlanılıyor.

Sert mücadeleler yılı

2010 yılında işçi ve emekçileri sert mücadeleler bekliyor. İşçi ve emekçileri, faturasını ödemeye zorlandıkları krizin yanında birde özelleştirme terörü bekliyor. İşçi sınıfı geçmiş yıllarda özelleştirme terörünü önemli mücadele deneyimleri kazandı, gücünü gösterdi. İşçi sınıfı yeni Seka'lar, Paşabahçe'ler ve Seydişehir'ler yaratacak deneyim ve birikime her zamankinde daha çok sahip.