11 Eylül 2009 Cuma

Bütün Dünya rezaleti konuşuyor

Türkiye’de şimdiye kadar 30’dan fazla kişinin ölümüne yol açan sel felaketi, tüm dünyada yankılandı.
NEW YORK TIMES: Sadece birkaç saat şiddetli yağmurun ardından kentin birçok alçak bölgesi sular altında kaldı. Uzmanlar, bölgenin alçak vadilerindeki uygun altyapının yokluğunun kayıplara katkıda bulunduğunu söyledi.
TIMES: Seller, yolları hızlı akan nehirlere dönüştürürken, yedi kadının kendilerini işe götüren minibüs içinde boğulmasına neden oldu.
TELEGRAPH: Seller İstanbul’da düzinelerce insanın ölümüne yol açtı. İstanbul’daki kurtarma operasyonları arasında araç enkazları görüldü. Gece meydana gelen şiddetli yağmurlar, İstanbul’un bazı bölümlerini sular altında bıraktı.
EL PAIS: Son 80 yılın en kötü yağmurları, Türkiye’nin kuzeyindeki bazı bölgelerde çok büyük zarara neden oldu. Pazartesi günü başlayan şiddetli yağmurlar, İstanbul ve Trakya’da köprüleri ve yolları yıktı ve yüzlerce evi su altında bıraktı.
GUARDIAN: Türkiye’nin yoksul kırsal bölgelerinden on yıllardır süren göçün sonucu olan hızlı nüfus artışı, 15 milyonluk metropolün yeterli altyapı olmadan ve zayıf şehir planlamacılığı ile gelişmesine yol açtı. İstanbullu yetkililer de bugüne dek afet planlarını daha çok depremler üzerinde yoğunlaştırdı.
BBC: Türkiye’nin en büyük kentinin içinde ve civarındaki semtlere vuran seller, evler ve yolları bataklığa dönüştürdü.
LIBERATION: İstanbul bir tufan altında boğuldu.
EL MUNDO: Binaların çökmesine ve çok büyük maddi zararlara neden olan seller nedeniyle Türkiye’nin bazı bölgelerinde 30 kadar kişi öldü.
WALL STREET JOURNAL: Seller İstanbul’u vurarak 20 kişiyi öldürdü. Meteorolojistler, yağmurların son 80 yılın en kötüsü olduğunu söylüyorlar.
LE MONDE: Türkiye’deki şiddetli seller, 30 kişinin ölümüne yol açtı. (HABER MERKEZİ)